Tekenbeet-app: Wat te doen bij een tekenbeet?

Het was afgelopen week volop in het nieuws: er waren nog nooit zovel teken in Nederland. Een tekenbeet is niet ongevaarlijk. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Desirée Beaujean, Hoofd afdeling richtlijnontwikkeling LCI/RIVM, vertelt.
Wat is het?
“De app biedt offline informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Ook houdt de app gebruikers op de hoogte van de activiteit van de teken. Uit RIVM onderzoek is gebleken dat mensen plaats- en tijdonafhankelijke informatie willen over teken en de ziekte van Lyme. De app biedt hier een oplossing voor. ”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Het aantal tekenbeten en gerelateerde infecties en huisartsenbezoeken neemt toe. In 1994 bezochten 39 per 100.000 burgers in Nederland de huisarts met een Erythema Migrans – rode ring – (EM). In 2009 was dit aantal opgelopen naar 134 per 100.00 inwoners. Het aantal huisartsenconsulten voor tekenbeten nam ook toe: van 191 per 100.000 inwoners in 1994 naar 564 per 100.000 inwoners in 2009. Deze trend is ook waarneembaar in andere Europese landen als gevolg van een toegenomen alertheid onder burgers en medische professionals en door groeiende tekenpopulaties en besmettingsgraden onder teken.
Er zijn verschillende maatregelen die burgers kunnen treffen om tekenbeten te voorkomen. De belangrijkste zijn het controleren van je lichaam op tekenbeten na ieder bezoek aan het groen en het verwijderen van teken. Uit RIVM onderzoek is gebleken dat mensen plaats- en tijdonafhankelijke informatie willen over teken en de ziekte van Lyme. De app biedt hier een oplossing voor.
De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.”
Hoe werkt het?
“De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen via hun mobiele telefoon zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“De app is sinds 1 april te downloaden. Voor de zomer wordt een gebruikersonderzoek uitgevoerd waarvan de eerste resultaten in het najaar worden verwacht.”
Wie is er bij betrokken?
“Het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, het Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten, de Universiteit Twente en de Wageningen University zijn betrokken bij dit initiatief.”