TeamVenture: Business-datingsite voor ondernemers

De eerste Nederlandse businessdatingsite is een feit. Wie een compagnon voor zijn (aankomende) bedrijf zoekt of zich juist als partner wil aansluiten, kan zich vanaf nu aanmelden bij TeamVenture. Bram van Beek, initiatiefnemer van TeamVenture, vertelt.

Wat is het?

“TeamVenture is een combinatie van LinkedIn en een datingsite en richt zich op (aankomende) ondernemers die willen partneren om een ondernemersteam te vormen. Naast het vinden van potentiële compagnons, vind je er ook nieuws en tips over teamondernemerschap en relevante activiteiten voor ondernemers. Ondernemers kunnen dankzij TeamVenture makkelijker, sneller en gerichter een sterk ondernemersteam vormen.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Door de complexiteit van hedendaagse markten en de snelheid van veranderingen, is het bijna onmogelijk dat alle competenties en middelen die nodig zijn om een innovatief product of dienst succesvol op de markt te brengen, te vinden zijn in één ondernemer. Het vormen van een sterk ondernemersteam wordt dan ook steeds belangrijker. Maar veel ondernemers merken dat het vinden van de juiste compagnon(s) geen eenvoudige opgave is. De combinatie kan het verschil betekenen tussen succes en falen.

Je zou LinkedIn kunnen gebruiken, hoewel je daar vooral professionals in loondienst aantreft, waardoor het lastig is om uit te vinden of iemand openstaat voor een partnerschap in een gezamenlijk bedrijf. Ondernemersnetwerken als Efactor en Cofounderslab zijn meer geschikt, maar hebben ook zo hun nadelen. Waar TeamVenture zich op onderscheidt, is de focus op het verbinden van toekomstige compagnons (dus geen marktplaats van vraag en aanbod van diensten), ongeacht de fase van het bedrijf (dus niet alleen start-ups), gefocust op de Nederlandse markt (dicht bij huis, wat belangrijk is voor het vinden van een compagnon) met een wetenschappelijk ontwikkelde matchingmethode die niet alleen matcht op wensen en competenties, maar ook op persoonlijkheid.”

Hoe werkt het?

“Je maakt gratis een profiel aan en start met het aangeven van de match die je zoekt. Wil je toetreden als compagnon bij een (aankomend) bedrijf, zoek je juist een compagnon ter versterking van je eigen (aankomende) bedrijf ,of sta je zowel open om versterkt te worden als om je aan te sluiten bij een ander? Je wordt vervolgens door een aantal registratiestappen geleid die helpen je ondernemers- en zoekprofiel op te bouwen. Als je wilt, kun je hierbij gegevens uit je LinkedIn-account importeren.

Na het afronden van de registratie heb je direct toegang tot de eerste matches. Vervolgens kun je jouw profiel en het matchmakingsproces versterken door onder meer de ondernemerstest van TeamVenture in te vullen. Deze test leidt tot een individueel ondernemersprofiel dat wordt gebruikt om betere matches te maken. De uitslag helpt om te zoeken naar compagnons die op de juiste gebieden complementair of juist homogeen zijn. De kracht hiervan is dat, naast wensen en competenties, ook gematcht kan worden op zachtere factoren, die de basis vormen voor de persoonlijk ‘klik’.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

”In de zomer van 2012 lanceerden we kleinschalig de eerste publieke testversie van TeamVenture. De eerste ontmoeting tussen twee ondernemers was al snel een feit, maar leidde niet direct tot een partnerschap. Op basis van de eerste gebruikerservaring zijn enkele kleine aanpassingen aangebracht en is de website begin 2013 getest in een living lab-omgeving. Deze vorm van testen bracht nieuwe aandachtspunten en wensen naar boven.

Ondernemers wilden dat hun profielgegevens deels openbaar zouden zijn, zodat het bereik nog groter wordt. Tegelijkertijd wilde men ook delen van het profiel verborgen kunnen houden totdat andere leden expliciet toestemming zouden krijgen voor verdere inzage van het profiel. Nu heeft de ondernemer zelf meer controle over wie welke profielgegevens kan inzien. Een andere grote wens van gebruikers was de combinatie van online en offline matchmaking. Er werden al live bijeenkomsten georganiseerd. Daarom is er een evenementenmodule aan de website toegevoegd. Bij matchmaking-bijeenkomsten kunnen geregistreerde TeamVenture-leden nu zowel vooraf als achteraf contact leggen met potentiële compagnons. Tijdens de live matchmakingsessies kan men dan onder professionele begeleiding nader kennismaken en al meer de diepte in. Dit helpt het matchingsproces verder te versnellen.

TeamVenture wordt nu nog gefinancierd vanuit publieke middelen, maar zal zelfvoorzienend moeten worden. Een freemium-model en advertenties zullen daarbij een belangrijke rol spelen.”

Wie is er bij betrokken?

”De site is opgezet door netwerkorganisatie Economic Board Utrecht (voorheen Taskforce Innovatie Regio Utrecht) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Utrecht, in het kader van de stimuleringsregeling ‘Pieken in de Delta’.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de unieke matchingsmethode ontwikkeld die niet alleen wensen en competenties gebruikt, maar ook matcht op persoonlijkheid: de ‘klik’. De website is onder leiding van Economic Board Utrecht gebouwd door Perplex, een full-service internetmarketingbureau uit Arnhem. Het dagelijkse beheer is eveneens in handen van Economic Board Utrecht.”