Squla: Huiswerk en game in één

Huiswerk wordt leuk dankzij Squla een nieuw online platform op gebied van educatie. Een gesprek met André Haardt, oprichter en CEO van FutureWhiz Media over Squla.

Wat is het?

“Games, Hyves, MSN, pingen: tussen alle online en mobiele afleiding weet Squla (spreek uit: skoela) basisschool leerlingen ook buiten schooltijden te verleiden om met lesstof aan de slag gaan. Met plezier, want Squla is vooral een spannend online spel dat gebruik maakt van technieken uit de online games en sociale media. Het haakt aan bij de behoefte van kinderen om na schooltijd achter de computer te kruipen om met elkaar te gamen. Dat levert resultaat op: ze worden er niet alleen wijzer van, ze worden ook beloond; met het gamen zijn Squla Points te verdienen, waarmee ze in ze in no time leuke goodies als beltegoed, een Wallie Card of een bioscoopbon kunnen krijgen.

Squla is bedoeld voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. We hebben als enige e-learning bedrijf een officieel partnerschap met Cito en daar zijn we natuurlijk erg trots op. Het is de perfecte voorbereiding op de Cito-toets, en sluit rechtstreeks aan op leermethodes van de scholen. Het maakt van Squla een revolutionair nieuw product op de markt van educatieve uitgevers.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Elke ouder met schoolgaande kinderen weet het: er is dringend behoefte aan een methode om kinderen te enthousiasmeren om zich extra in te zetten voor school. Iets wat overigens uit onderzoek onder 150 ouders van basisschool leerlingen (februari 2009) is gebleken.

Sommige kinderen hebben leerachterstand, anderen lopen juist weer op hun klasgenootjes vooruit. Scholen doen wat ze kunnen, maar ze kunnen nu eenmaal niet alles. Aanhaken bij wat kinderen buiten school sowieso graag doen, gaming, leek ons een voor de hand liggende stap. Dit is een uniek format dat ontworpen is vanuit de vraagstelling wat een kind maximaal plezier in het leren zou geven.

Daarnaast is Squla de eerste online leeromgeving die echt aansluit op gangbare leermethoden van alle basisschool vakken, waardoor het een relevante tool is voor dagelijks gebruik door alle leerlingen.”

Hoe werkt het?

“Via scholen worden vouchers uitgedeeld voor een proeflidmaatschap van dertig dagen. Het is mogelijk om voor een maand, zes maanden of een jaar lid te worden.

Ieder nieuw lid van Squla krijgt een persoonlijke status pagina. Dat is een profiel waar dagelijks een rapport met de scores per vakgebied wordt bijgehouden. Na een periode van spelen kan zelfs een Squla rapport verstuurd worden aan de ouders, zodat zij ook kunnen zien hoe het kind presteert op Squla.

 

Squla bestaat uit duizenden quizvragen (nu al 12.000) die aansluiten bij gangbare leermethoden en bij het Cito leerlingvolgsysteem. Alle vragen zijn gegroepeerd in ruim tweehonderd verschillende onderwerpen waarmee leerlingen specifieke onderdelen kunt oefenen. Bijvoorbeeld ‘Topografie Drenthe’, ‘Breuken’ of ‘Spellingsregels’.

De Squla Points zijn virtuele geldeenheid van Squla en hiermee kunnen spelers voor goodies sparen. Elke maand ontvangt de leerling weer een nieuw speltegoed. Om spelers maximaal te stimuleren kun je ook samen met je vrienden leren of elkaar uitdagen met de multiplayer versie (Wedstrijdje) Ook kun je persoonlijke resultaten delen op je Squla profiel (binnenkort ook via Hyves en Facebook) en elkaar berichtjes versturen, trofeeën verzamelen, beloningen verdienen enzovoort.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Squla is onlangs officieel gelanceerd en de eerste respons is zeer positief. In de bèta fase (mei tot en met augustus 2010) participeerden al zevenduizend enthousiaste groep 7 spelers en ook zo’n duizend leerkrachten.

Gemiddeld werd zo’n vijftien minuten per dag hieraan besteed. Dit komt neer op zo’n honderd minuten per week extra besteding aan schoolgerelateerde onderwerpen.

Een onderzoek onder 175 ouders van leerlingen die tijdens de beta fase hebben gespeeld wees uit dat er behoefte bleek te zijn aan uitbreiding van het aanbod voor andere groepen en dat een grote bereidheid bestaat (bij veertig procent van ouders) om te betalen voor een lidmaatschap op een product als Squla.”

Wie is betrokken?

“Ikzelf ben initiatiefnemer en oprichter van FutureWhiz Media, de uitgeverij achter Squla. Niels Schultz (ex-Eccky) heeft binnen FutureWhiz de dagelijkse leiding over Squla. Cito is strategische onderwijs partner en levert lesstof en geavanceerde pedagogische kennis.”