Smilez-app: Stuur persoonlijke video’s via fysieke postkaarten

Met Smilez verstuur je heel eenvoudig video’s via een fysieke postkaart. Met behulp van augmented reality komt de kaart tot leven. Natasja Paulssen, bedenker van Smilez, vertelt.
Wat is het?
"Met Smilez kun je video's versturen via een fysieke postkaart. Het werkt heel eenvoudig: je maakt met je smartphone of tablet een filmpje en upload deze via de app. Vervolgens kies je een <em>still</em> uit de video die de voorkant van de kaart zal worden en voeg je een persoonlijke boodschap en het adres van de ontvanger toe. De kaart wordt automatisch afgedrukt en verzonden. De ontvanger scant vervolgens de voorkant van de kaart (waarop dus de <em>still</em> uit de video is afgedrukt) en de persoonlijke video wordt afgespeeld op zijn smartphone of tablet."
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
"Ik ben met mijn bedrijf Dutch Rose Media al langer bezig om informatie met behulp van technologie op een prettige manier toegankelijk te maken. <em>Augmented reality</em> is hierbij een belangrijk onderdeel. Smilez is hier voor ins een nieuwe en grote stap in.
Een kaartje zegt veel meer dan een <em>like</em> of een <em>share</em> op internet. Iedereen vindt het ontzettend leuk om een kaartje te krijgen. Daarnaast willen we op een persoonlijke manier aandacht ‘cadeau’ doen aan elkaar, maar dan wel op een manier die past bij deze tijd. Met het maken van fysieke postkaarten met je eigen, zelfgemaakte digitale video-content wordt het versturen van wenskaarten weer leuk én hip. De Smilez-kaart met persoonlijke boodschap komt letterlijk voor je ogen tot leven. Je geeft daarmee letterlijk en figuurlijk een glimlach cadeau."
Hoe werkt het?
"Via de Smilez-app upload je een video en je selecteer je leukste, grappigste of gekste shot uit de video waarmee in de app een fysieke postkaart wordt gemaakt. Deze kaart kun je nog persoonlijker maken door er een boodschap aan toe te voegen die op de achterkant van de kaart verschijnt. Na het invullen van het adres van de ontvanger wordt de kaart automatisch verstuurd. Als de kaart op de deurmat valt, kan de ontvanger deze met de Smilez-app op zijn smartphone of tablet scannen en tot leven laten komen als het filmpje begint te spelen."
Wat zijn de belangrijkste facts?
"We zijn nog maar kort 'live', dus heel veel concrete cijfers hebben we nog niet. Wel zien we een harde groei in het aantal app-downloads, maar het spreekt voor zich dat we de komende weken en maanden flink verder willen groeien. Daarnaast zien we die potentie ook wel. In 2012 werden er 340 miljoen kaarten verstuurd in Nederland, deze markt is stabiel. De online bestelde kaartenmarkt is ongeveer 10% van de totale markt. In de omringende landen ligt dit percentage nog veel hoger, dus er is nog ruimte voor groei. Bovendien beschikt 75% van de Nederlanders over een smartphone. Het gebruik van een smartphone of tablet mag dus geen grote belemmering vormen. Gemiddeld staan er 41 apps op iedere smartphone. We kunnen daaruit afleiden dat het downloaden van een app om met je smartphone iets te kunnen doen, geen belemmering is. De consument zoekt beleving én gemak. Dat is wat Smilez biedt. Het versturen van een video-kaartje via Smilez kost €2,25 (exclusief porto). Deze kosten zijn gelijk aan die van een gemiddelde, statische wenskaart."
Wie is er bij betrokken?
"Natasja Paulssen, eigenaar Dutch Rose Media, is de bedenker van Smilez. Door haar achtergrond had ze ervaring met alle benodigde expertises voor het project en wist ze de juiste partijen bij elkaar te brengen om deze nieuwe productieketen te organiseren.
Smilez is mogelijk gemaakt in samenwerking met Layar, een Nederlandse wereldspeler op het gebied van <em>augmented reality</em>, RPI Paro, een Nederlandse wereldspeler op het gebied van drukken en printen in een oplage van één en TargetPay, een toonaangevende Nederlandse speler op het gebied van betaal-, IVR-, en SMS-diensten.
Daarnaast maken we in nauwe samenwerking met IBM gebruik van IBM Worklight om het ontwikkelen van de app naar meerdere platformen net zo professioneel te kunnen ondersteunen als traditionele server-software. Cruciaal in een innovatief project als Smilez is het directe contact tussen al deze partijen en het begrip dat er voor elkaar is."