Site gespot: Swoot.nl

Swoot maakt de weg naar de desktop vrij voor een ieder die meer experience wil beleven met of aan zijn webcontent. Top of flop?
Waarom Swoot?
“Swoot maakt het mogelijk elke vorm van webcontent zonder webbrowser te publiceren rechtstreeks op de desktop. Hiervoor heeft Swoot een nieuwe technologie ontwikkeld, deze desktopapplicaties, of zoals Swoot ze noemt, weblicaties, zijn gemakkelijk om te maken. Daarnaast geeft Swoot met deze weblicaties mogelijkheden van publiceren op de desktop die nog nooit eerder mogelijk waren. Denk hieraan aan dingen als Flash rechtstreeks op de desktop, transparantie, volledige browserfunctionaliteiten, toegang tot functies binnen het OS en bijvoorbeeld designfuncties zoals anti-alias (echt ronde objecten i.p.v. kartel objecten die rond lijken).
Swoot is bedoeld voor merken en bedrijven die dichter bij de eindgebruiker willen belanden. Een desktop icoon geeft hiertoe de oplossing. Een van de unieke facetten aan de technologie is dat deze, in tegenstelling tot alle andere desktopapplicaties, volledig webbased, ofwel server-side is. Dit betekent dat de weblicatie die geopend word, niet op de pc van de gebruiker wordt gedraaid, maar rechtstreeks van een webserver ( zoals een website werkt).
Dit geeft altijd nog de mogelijkheid om alle objecten die ontworpen zijn aan de achterkant te veranderen qua design, layout en functionaliteit. De eindgebruiker merkt hier niets van, na elke nieuwe update is de wijziging als vanzelf aanwezig bij het opstarten.”
[gespot_images]
Wat doet Swoot ?
“Swoot heeft 2 separate business modellen. Allereerst heeft Swoot een zakelijke afdeling, deze richt zich internationaal op het verkopen van commerciële licenties. Hierdoor wordt het voor merken e.d. mogelijk de technologie commercieel te exploiteren. Met een icoon de desktop te bereiken van de eindgebruiker. De licenties worden voor een klein bedrag verkocht. Dit loopt inmiddels zeer succesvol, vele nationale en internationale bedrijven en bureau’s hebben inmiddels een licentie gekocht of interesse getoond om met deze technologie te gaan werken.
Daarnaast richt Swoot zich actief op een eigen (consumenten) gebruikersgroep. Allerlei ‘waanzinnig coole en handige weblicaties’ kunnen gratis worden gebruikt, maar ook kunnen ontwikkelaars gratis (niet commercieel) worden gebruikt om weblicaties te maken. Hierdoor ontstaan er veel nieuwe en bijzondere weblicaties voor de gebruikersgroep. Binnenkort lanceert Swoot voor de gebruikersgroep een speciale personal remote, waarmee je simpel vanaf de desktop je online leven kan regelen en onderling kan communiceren met iedere Swoot gebruiker die ook de plug-in heeft geïnstalleerd.”
Hoe werkt Swoot?
“Swoot werkt met een eenmalige plug-in (lijkt op Flash), eenmaal geinstalleerd kunnen alle Swoot weblicaties worden geopend. De Swoot weblicaties zelf worden geopend door een simpele klik vanaf de desktop, email of website (server-side). De weblicaties openen stand alone op de desktop (buiten de normale webbrowser).”
Wie maakt Swoot ?
Jij: Swoot-weblicaties zijn simpel te maken, een design wordt gemaakt in bijvoorbeeld Photoshop. Daarna wordt er een script gemaakt naar aanleiding van het zogeheten BDT script van Swoot. Er zijn door Swoot vele API’s gemaakt die allemaal helpen bij het maken van deze weblicaties. Daarnaast is er een actieve communitie van developers.
Swoot: Het Swoot development team heeft in de afgelopen anderhalf jaar zelf al meer dan 200 weblicaties gemaakt. Hierdoor en door toevoegingen van anderen is er een interessant aanbod van swoot weblicaties ontstaan.
I love the Webbys en Frankwatching spotten samen bijzondere internet initiatieven. Je site gespot? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 14 december. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.