Recyourself: Muziek maken, uploaden & laten beoordelen
Recyourself is een online platform voor makers van (elektronische) muziek. Na de lancering van de bètaversie op het Amsterdam Dance Event, wordt deze maand de officiële versie gelanceerd. Nieuwe functionaliteiten en samenwerkingen moeten ervoor zorgen dat de drempel naar succes voor talent nog verder wordt verlaagd. Serghinio Paolo Plet, initiatiefnemer van Recyourself, vertelt.
Wat is het?
“Het concept is simpel. Iedereen kan op RecYourself zelfgemaakte muziek uploaden in het genre waar een track thuis hoort. Elk genre wordt gepresenteerd door een ambassadeur. Deze ambassadeur is een gevestigde naam uit dit genre. Als de track is geüpload in het desbetreffende genre, kunnen andere gebruikers éénmaal op de track stemmen en zal er per genre een ranglijst worden bijgehouden. Degene die het hoogste aantal ratings heeft ontvangen, staat bovenaan. De top 10 is altijd zichtbaar op de pagina van het desbetreffende genre en de allerbeste tracks worden geëtaleerd op de homepage.
Naast de lijst met de best beoordeelde tracks (Best Rated), wordt er ook een lijst bijgehouden met de meest beluisterde tracks (Most Listened) en de nieuwe uploads (New Uploads). De belangrijkste lijst is de top 10 die de ambassadeurs van de verschillende genres maandelijks samenstellen en publiceren, niet alleen op de website, maar ook via hun social media, namelijk de Ambassador’s List. Elke maand zal een gastambassadeur zijn of haar top 10 op het platform samenstellen, waarmee tracks die niet door de vaste ambassadeurs geselecteerd worden, een nieuwe kans krijgen.
Recyourself wil ervoor zorgen dat uitzonderlijk talent een kans krijgt om hier een carrière van te maken, dus zullen tracks van artiesten die het goed doen op de website onder de aandacht worden gebracht bij publishers en labels, waaronder Massive Music. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat de talenten zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van wat er zich binnen de industrie afspeelt. Daarom zullen er webinars en nieuwsberichten aangeboden worden door insiders uit de (elektronische-)muziekindustrie.”
Waarom dit initiatief?
“We leven in een digitaal tijdperk. De wereld is kleiner geworden. Informatie verspreidt zich sneller. Technieken zijn veranderd. Waar er voorheen sprake was van dure studio’s en opnameapparatuur waar de muziekmaker gebruik van moest maken, kan er tegenwoordig vanuit de zolderkamer met computersoftware muziek gemaakt worden.
Het vele talent is op zoek naar nieuwe manieren om dat talent te profileren. Er zijn succesverhalen bekend van artiesten die via het internet bekend zijn geworden, zoals Esmee Denters. Ook talentenshows zoals The Voice of Holland en X factor zijn nog altijd ontzettend populair. Er is in dit soort programma’s geen ruimte voor makers van elektronische muziek, terwijl elektronische muziek van Nederlandse bodem internationaal veel succes geniet. Volgens een onderzoek van Buma Cultuur uit 2011 is de waarde die de Nederlandse muziekexport toevoegt aan de Nederlandse economie in 2010 €81,44 miljoen euro. Circa 64% daarvan komt vanuit de elektronische Dance-muziek.”
Hoe werkt het?
“Recyourself werkt in drie stappen. Stap één is ‘Create’. Muzikanten moeten eerst een liedje creëren om vervolgens te starten met stap twee, namelijk ‘Upload’. Is de track geüpload, dan kunnen de activiteiten rond je track gaan beginnen. Je kunt je achterban inschakelen om op je track te stemmen. Hoe meer stemmen en hoe vaker je track is beluisterd, hoe beter je opvalt in de ranglijsten en bij andere gebruikers van de website.
Stap drie is daarom ‘Get Rated’. Uiteindelijk zullen de uitzonderlijke talenten geselecteerd worden door de ambassadeurs en onder de aandacht worden gebracht bij labels en publishers, waar wellicht een vierde stap uit voort kan komen, namelijk ‘Get Famous’.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“De Betaversie van Recyourself.com is vorig jaar gelanceerd op het Amsterdam Dance Event. Tijdens dit event hebben we met een promotieteam tientallen inschrijvingen kunnen doen van ambitieuze muzikanten. Inmiddels hebben we meer dan 500 uploads en 400 actieve leden. Tijdens de Dance Fair op 15 februari in Utrecht zullen we de 2.0 versie lanceren, deze wordt momenteel getest.
De bètaversie is een beknopte versie van het concept. Een snelle groei hebben we gemist, mede doordat er geen nog geen social media plugin geïntegreerd was. Deze is natuurlijk wel geïntegreerd bij de 2.0 versie. Daarnaast zal het bereik extra vergroot worden doordat ambassadeurs de door hun samengestelde top 10 ook via hun social media gaan promoten. In totaal zal het bereik per posting dan 1.000.000+ zijn.
Op de Betaversie was er weinig interactie mogelijk tussen gebruikers. Gebruikers konden alleen muziek uploaden, beoordelen en luisteren. In de nieuwe versie is voor gebruikers een activity wall ontwikkeld. Via deze activity wall kunnen activiteiten in de gaten gehouden worden van muziek die door de desbetreffende gebruiker is geüpload, maar ook van artiesten die hij op Recyourself volgt.
Daarnaast kunnen gebruikers afspeellijsten maken met hun favoriete nummers en notificaties ontvangen. Ook is er een gamification-element in het platform verwerkt. Gebruikers kunnen met de activiteiten die ze op de website verrichten statussen behalen, waarmee ze zich kunnen onderscheiden van andere gebruikers.”
Wie is er bij betrokken?
“Essentieel voor het ontwikkelen van de website was de vormgever, Het Ontwerpers Collectief uit Breda, en daarnaast de programmeurs van Sales Care in Utrecht. Ook zijn we samenwerkingen aangegaan met bloggers van onder andere On Daily Basis, die onze nieuwspagina gaan voorzien van nieuws uit de muziekindustrie.
Massive Music heeft te kennen gegeven dat ze nummers die de maandelijkse top 10 van een ambassadeurslijst bereiken, willen tekenen. Buma Stemra krijgt op het platform de ruimte om de muzikanten in te lichten over het stukje auteursrechten.
We hebben natuurlijk veel te danken aan de ambassadeurs, die de belangrijkste rol spelen op de website. De ambassadeurs zijn Hayzee (Beats & Instrumentals), The Bobby 6 Killers (Dubstep/Bass), R3hab (Electro), Ici Sans Merci (House), William Koster (Techno), Tommy Tequilla (Tropical Bass), Dj Rob (Harder Styles) en Dj Abstract (Hiphop). ”