Positive Drive: Beloning voor goed gedrag weggebruikers

Beloond worden als je een keer de fiets pakt in plaats van de auto? De Positive Drive app is in het leven geroepen om samen met haar gebruikers de omgeving en verkeersveiligheid te verbeteren. Gebruikers worden daarom beloond met punten en badges, maar ook met prijzen beschikbaar gesteld door ondernemers uit de buurt. Martijn Geervliet, betrokken bij Positive Drive, vertelt.

Wat is Positive Drive?

Positive Drive is gericht op gedragsbeïnvloeding binnen mobiliteit en wel op een positieve manier. We belonen goed gedrag met behulp van prijzen en badges en richten ons daarmee op de ruim 90% van de weggebruikers die het goed willen doen in het verkeer. We belonen weggebruikers die op belangrijke locaties de juiste snelheid rijden, de juiste route rijden of met de fiets gaan (om er maar een paar te noemen). Vandaar ook de naam Positive Drive.

De filosofie achter de Positive Drive app, ondersteund door onderzoek, is dat deze manier van gedragsbeïnvloeding een lange termijneffect heeft. Dit is een nieuwe manier van denken, zeker in mobiliteit. Met de standaard handhavingsmiddelen (drempels, wegafsluitingen en verbalisering) komen we nu vaak niet verder meer in bepaalde verkeerssituaties. Positive Drive helpt ons juist om een verandering in de stad tot stand te brengen. Daarnaast betrekt Positive Drive de bewoners en ondernemers bij het verbeteren van hun eigen omgeving.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Verkeersveiligheid en mobiliteitsbeleid zijn momenteel trending topics binnen Breda. Op beide terreinen ligt de bestuurlijke ambitie hoog. Tegelijkertijd zien we onze rol veranderen. Inzetten op generieke maatregelen heeft tot nu toe gezorgd voor een flinke afname van het aantal slachtoffers. Om tot nul verkeersdoden en tot een substantiële toename van het fietsaandeel binnen de modal split te komen gaan we nu ook andere middelen inzetten.

Vanuit onze nieuwe rol (meer faciliteren en samenwerken met de markt) en vanuit onze opgave (een leefbare en bereikbare stad) zijn we op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden om beter en anders te kunnen sturen.”

Hoe werkt Positive Drive?

“Zoals gezegd: goed gedrag wordt beloond. Gebruikers die zich aan de snelheid houden verdienen punten, zogenaamde (s)miles, per afgelegde kilometer. Met de fiets zelfs drie keer zoveel als met de auto. Zo promoten we het fietsen, maar straffen we het autorijden niet. Met de verdiende (s)miles, maakt de speler kans op prijzen. Deze prijzen zijn afkomstig van lokale ondernemers. Vanwege de positieve insteek van de app zijn inmiddels veel bedrijven bereid om te participeren in dit project. Voor hen snijdt het mes aan een aantal kanten: enerzijds het maatschappelijk ondernemen (bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen) en anderzijds gaat het om free publicity. Ook zal het hen vanzelfsprekend traffic opleveren. De app-gebruiker moet hier natuurlijk wel wat voor doen, namelijk goed gedrag laten zien.”

 

Wat zijn de facts?

“Zo’n 20 bedrijven en winkels waaronder Mc Donalds, ANAC, De Fietsfabriek, Intratuin, NAC en een aantal koffie- en lunchrooms hebben zich inmiddels al aangesloten bij Positive Drive. De Positive Drive app voor iOS is vanaf vandaag te verkrijgen, dus er zijn verder nog geen resultaten of cijfers bekend.”

Wie is er betrokken bij Positive Drive?

“Gemeente Breda is initiatiefnemer en “geestelijk vader” van Positive Drive. IJsberg Consultants is founder, ontwikkelaar en heeft de projectleiding verzorgd. De app is gebouwd door Mobtzu en gesubsidieerd door provincie Noord Brabant en SRE. Overige betrokken partijen zijn NHTV, het lokale bedrijfsleven en diverse mediapartners.”