Nederland van Boven: Datavisualisaties van Nederland

Nederland van Boven is een nieuw crossmediaal project van de VPRO. In tien afleveringen wordt Nederland aan de hand van online kaarten en datavisualisaties op een grafische manier getoond zoals je nog niet eerder hebt gezien. Jasper Koning, eindredacteur, vertelt over het project dat vanaf 6 december te zien is op Nederland 1.

Wat is Nederland van Boven?

“Nederland van Boven is een nieuw crossmediaal project van de VPRO. In tien afleveringen laten we Nederland, aan de hand van thema’s, op een compleet nieuwe manier zien, zoals de wilde natuur, hoe we bewegen in onze vrije tijd en de openingsaflevering: 24 uur Nederland. Met haarscherpe, filmische helikopterbeelden kun je ons land eindelijk eens rustig vanuit de lucht bestuderen. We zoomen in op de ritmes en patronen en hoe verbazend het eigenlijk is dat ons land dag in dag uit probleemloos blijft werken. Wat we niet met een camera kunnen filmen, laten we zien aan de hand van datavisualisaties. Zo zie je knooppunt Utrecht CS in 24 uur treinverkeer en een kruispunt voor de haven van Rotterdam aan de hand van een grote Excel sheet met 11 miljoen punten op een verbazende manier in beeld gebracht.

Op de website kunnen bezoekers zelf met datasets aan de slag. Zie je op tv de GPS-tracks van lieve hertjes, dan kun je online zien waar bij jou in de buurt de meeste wilde diersoorten zijn aan de hand van gegevens van de Gegevens Autoriteit Natuur. Combineer dat met de dataset waar je het verste uit de buurt van bebouwing kunt blijven met waar je het verst om je heen kunt kijken, dan kun je ontdekken waar je bij jou in de buurt nog wilde natuur kunt vinden. Wil je juist heel dicht in de buurt van bebouwing wilde dieren tegenkomen? Dat kan ook. Dan vind je de dierentuinen in de kaart. Zo kun je per aflevering 3 datasets combineren om Jouw Nederland van Boven te ontdekken en daarna te delen via Twitter.

 

In totaal zijn er bijna 30 datasets op een unieke manier te ontdekken. Waar is de kans het grootst om een archeologische schat te vinden, waar zijn gemiddeld de meeste blikseminslagen per jaar, waar zijn gemiddeld de grootste tuinen in Nederland, speciaal voor dit project berekend door het Kadaster, en waar vliegen de meeste vliegtuigen over ons hoofd? Na de eerste aflevering kun je ontdekken hoever jij met de auto of het openbaar vervoer kunt reizen in een kwartier, half uur of een uur. Waar kun je gaan wonen als je in Amsterdam wilt werken, maar nog wel een half uurtje met het openbaar vervoer wilt reizen om de krant te kunnen lezen? Al die datasets kun je gebruiken op een unieke kaart van Nederland, ontworpen door het Amerikaanse designbureau Stamen Design die gespecialiseerd zijn in datavisualisatie en online kaarten. Hiermee kun je Nederland zien zoals je het nog niet eerder zag, op een prachtige, grafische manier.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“VPRO startte met het project Nederland van Boven voor een groot publiek op Nederland 1 met de typische VPRO stijl om Nederland op een unieke manier te laten zien. Voor dit publiek moet er dus ook een erg gemakkelijk te bedienen online kaart komen, waarin stiekem toch bakken met informatie is verwerkt. Een grote uitdaging om deze informatiedichtheid op een gebruikersvriendelijke manier en grafisch aantrekkelijk te verpakken. We hopen dat we daarin geslaagd zijn.”

Hoe werkt Nederland van Boven?

“Per week kun je gebruik maken van drie nieuwe datasets. Deze kun je bedienen door simpelweg de slide te bedienen. Zet de slider voor ‘aanrijtijden’ van de ambulance op minimaal 10 minuten en zie welke gebieden door een ambulance niet binnen 10 minuten te bereiken zijn. Combineer dat met de slider die laat zien hoever je van een brandbare locatie bent. Schuif deze naar 500 meter en zie de gebieden waar binnen een straal van 500 meter een brandbare locatie, zoals een LPG-station of een gastank, is. Schuif tenslotte de slider van blikseminslagen naar meer dan 50 blikseminslagen per jaar, de overlappende gebieden die je ziet zijn plekken die je mogelijk liever wilt vermijden. Tenzij je van gevaar houdt natuurlijk. Ontdek je op deze manier een bijzondere plek bij jou in de buurt? Dan kun je die via Twitter delen, inclusief de locatie, zoomniveau en jouw instellingen van de slider. Zo kun je ook het stukje Nederland van anderen ontdekken.”

 

Wat zijn de facts?

“Er zijn 29 datasets en meer dan 15 partijen, zoals Vodafone, Kadaster, ANWB en KNMI, die hun data beschikbaar hebben gesteld. We beschikken nu over unieke berekende datasets die nog niet bestonden en datasets die nog niet eerder zo gemakkelijk waren te raadplegen. Vodafone heeft aan de hand van mobiele activiteit gekeken naar waar het druk is in het weekend en Kadaster heeft de grootte van tuinen berekend. Al die data zit verpakt in de RGB-kanalen van afbeeldingen, zodat de kaart uiterst snel reageert en er niet lang over doet om de gegevens te laden.”

Wie is er betrokken bij Nederland van Boven?

“Er zijn vele leveranciers van data betrokken bij Nederland van Boven. Daarnaast is ook het Amerikaanse bureau Stamen Design onderdeel van het initiatief. De VPRO is natuurlijk zelf ook betrokken en heeft advies gehad van Michel Grothe van Geonovum, een instantie die zorgt voor het uniformeren van overheidsdata zodat dit aan wettelijke eisen voldoet.”