Listr.nl: Waar docenten makkelijk lessen samenstellen

Met Listr stel je online lessen samen door zelfgemaakt lesmateriaal te combineren met vrij beschikbaar lesmateriaal van internet. Bas Verhoeven, founder van Listr, vertelt.
Wat is het?
“Listr is een gratis online applicatie waarmee docenten individueel of samen met collega’s eigen lessen kunnen samenstellen en delen. Ze kunnen de lessen delen met één of meerdere klassen, de hele school of met alle gebruikers van Listr. Als docent kun je bij elke gedeelde les zien welke leerlingen de les gevolgd hebben en wat ze precies gedaan hebben.
Daarnaast willen we Listr in de toekomst uitbreiden met een (open) marktplaats waar docenten lesmateriaal van tal van aanbieders gratis of betaald kunnen verkrijgen en direct kunnen gebruiken in hun lessen.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Listr is ontstaan uit learnings en ideeën die we bij de ontwikkeling van ClipScool (een educatief videoplatform van de makers van Listr) opgedaan hebben. Door intensief met docenten samen te werken ontdekten we dat in het totaalproduct van ClipScool een belangrijke schakel ontbrak. Het bleek voor docenten lastig te zijn om de filmpjes van ClipScool op een goede manier te integreren met het overige lesmateriaal. Ditzelfde probleem zagen we bij ander lesmateriaal dat op internet beschikbaar is, zoals oefeningen, filmpjes, documenten en presentaties. Het staat verspreid over het internet en is daarom lastig als samenhangend geheel met de leerlingen te delen. Chaos en inefficiëntie zijn het gevolg.
Daarom hebben we de leerlijstfunctionaliteit ontwikkeld en toegevoegd aan ClipScool. Deze functionaliteit werd echter zo populair en de mogelijkheden zo uitgebreid dat we het onder de naam Listr als zelfstandig product ontwikkeld hebben.”
Hoe werkt het?
“Kort samengevat maakt een docent een leerlijst (les) aan, vult die met zelfgemaakt lesmateriaal en lesmateriaal van internet, deelt het met leerlingen en volgt hun progressie. Een leerlijst kan bestaan uit een mix van allerlei verschillende soorten content zoals pdf’s, spreadsheets, video’s, websites, teksten en Prezi’s, maar bijvoorbeeld ook quizen of mindmaps. Door elkaar uit te nodigen kunnen docenten samenwerken en elkaars leerlijsten (her)gebruiken.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Na twee jaar experimenteren en ontwikkelen is Listr nu officieel gelanceerd. Listr is helemaal gratis. Omzet denken we te halen door Listr in de toekomst uit te breiden met een (open) marktplaats waar ontwikkelaars van educatieve content hun lesmateriaal gratis of betaald kunnen aanbieden. We ontvangen dan een commissie over de verkoop. Die marktplaats is overigens geen vervanging van alle gratis mogelijkheden die Listr nu ook al heeft, die blijven gewoon bestaan.
We zijn ontzettend blij en trots dat we een verdienmodel hebben ontwikkeld waarbij we Listr gratis aan kunnen bieden aan scholen en tegelijkertijd een marketing-, sales- en distributiekanaal kunnen bieden aan grote én kleinere ontwikkelaars van lesmateriaal. Want we zijn er bij Listr heilig van overtuigd dat we alleen samen het onderwijs (nóg) beter kunnen maken!”
Wie is er bij betrokken?
“Listr is voortgekomen uit een innovatieprogramma van Sanoma. Ikzelf ben founder van Listr. We werken met een klein team.”