Het Weer in Nederland app: Actueel weerbericht
Benieuwd of het morgen droog blijft? Met de Android app Het Weer in Nederland blijf je altijd op de hoogte van het weer in Nederland en de KNMI-verwachtingen van vandaag, morgen en gisteren (voor de liefhebber). Initiatiefnemer Martijn de Meulder vertelt.
Wat is het?
“Het Weer in Nederland is een mobiele app voor Android (ook beschikbaar voor Windows Phone 7) waarmee je altijd op de hoogte blijft van de actuele condities van het weer in Nederland, de KNMI-verwachtingen en de metingen van gisteren. Daarbij wordt vrijwel alle informatie op een grafische manier in kaartjes en heldere tabellen gepresenteerd.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Er zijn al enkele weer-apps voor Android. Maar die blijken vaak incompleet of laat de interface te wensen over. Het idee achter Het Weer in Nederland is om het beste van alles te combineren in één app zodat je letterlijk alle beschikbare weerinformatie supersnel en overzichtelijk kunt raadplegen.”
Hoe werkt het?
“Het Weer in Nederland bestaat uit twee delen: de hoofdapp en de widgets. De app zelf bestaat uit drie tabbladen, ieder voorzien van knoppenbalken met zeven knoppen. De widgets kun je toevoegen aan je Android startscherm. Deze tonen je voorkeurskaartjes met bijvoorbeeld de actuele verwachting of satellietfoto. Deze worden automatisch ieder half uur ververst zodat je de app niet eens hoeft te starten om op de hoogte te blijven.”
Wat zijn de facts
“Het Weer in Nederland is nu een dikke maand beschikbaar, in die tijd is de app inmiddels 17.000 keer gedownload en heeft nu ruim 11.000 actieve gebruikers. Het aardige van zo’n snelle groei is dat je iedere dag wel tips van gebruikers met de meest exotische toestellen krijgt over hoe je de app kunt verbeteren, en vooral kunt bugfixen. Android is een buitengewoon versnipperd platform en als een app op twee testtoestellen draait, wil dat niet zeggen dat deze op andere apparaten ook goed werkt. Er is de afgelopen maand dus nogal wat code bijgekomen die geen functies toevoegen aan de app, maar die wel de bruikbaarheid op verschillende toestellen en schermgroottes verbetert.
Het businessmodel is helemaal gebaseerd op de theorie die Chris Anderson in zijn boek ‘Free’ omschreef: de app en de informatie daarin is en blijft gratis (de informatie komt vooral van het KNMI en is elders dus ook al gratis te krijgen). Het idee hierachter is te zorgen dat iedereen met een Androidtoestel deze app wil installeren en gebruiken. De kosten zouden daarna moeten worden gedekt met een premiumversie.
 De gratis app is dus al compleet. Als je de app echter via een in-app payment bijwerkt naar de Premium-editie krijgt je onder meer de mogelijkheid om de app helemaal naar eigen smaak in te stellen – welk scherm je als eerste ziet bijvoorbeeld – en toegang tot geavanceerde opties (waaronder de pluimverwachtingen van het KNMI). Ook kun je veel meer kaarten, waaronder het radarsnapshot, via de widget bekijken. Voor de meeste mensen is de gratis app dus prima, voor wie het beste wil is er de premium-optie.”
Wie is betrokken?
“Ik doe ‘alles tegelijk’, de gebruikers leveren de kritieken op de app.”