Eerlijke Bankwijzer: Wat is het beleid van jouw bank?

Hoe gaat jouw bank om met het klimaat en wapenhandel? Een gesprek met Peter Ras van Oxfam Novib over Eerlijke Bankwijzer.
Wat doet de site?
“De Eerlijke Bankwijzer is de eerste brede vergelijkingssite waarop je het beleid van je eigen bank – op onderwerpen als klimaat, mensenrechten, wapens, corruptie – kan vergelijken met dat van andere banken in Nederland. Daarnaast is het ook nog een interactieve tool; je wordt aangemoedigd om je eigen bank proactief aan te sporen tot meer duurzaamheid, bijvoorbeeld door de direct en gericht een boodschap te mailen, een gele kaart te sturen, een petitie gericht aan de directie van de bank in te vullen, over te stappen naar een duurzamere bank et cetera.
De site bevat veel informatie, maar is daarnaast inzichtelijk voor een breed publiek en nodigt uit om zelf stappen te zetten. Een dergelijk initiatief bestaat nog niet (niet in Nederland en zover bekend ook niet in andere landen). Het doel van de Eerlijke Bankwijzer is “verduurzaming van banken met behulp van de consument”. De Eerlijke Bankwijzer draagt verder bij aan meer transparantie over het bankwezen, stimuleert dat banken elkaar omhoog concurreren op duurzaamheidthema’s en geeft de consument een grotere stem in het beleid van banken en hiermee ook de economie.”
[gespot_images]
Waarom deze site?
“Aanleiding was de grote maatschappelijke onrust toen in 2007 bleek dat grote Nederlandse banken betrokken waren bij investeringen in bedrijven die clusterbommen maken. Na een uitzending van Zembla over dit onderwerp stonden de kranten hier wekenlang vol over en stapten duizenden consumenten over naar een duurzamere bank. Er bleek een grote behoefte vanuit het publiek in duurzamere banken en grotere transparantie.
De financiële crisis, perikelen bij ABN Amro, faillissement van DSB en dergelijke heeft het wantrouwen van het grote publiek in banken nog verder laten groeien. Banken moeten opener zijn over waarin ze investeren, bewijzen dat ze zich niet schuldig maken aan belastingontduiking en corruptie en minder hoge bonussen betalen. De Eerlijke Bankwijzer draagt hiertoe bij; dwingt banken om meer rekening te houden met de belangen van de hele maatschappij, nu en ten behoeve van onze kinderen.”
Hoe werkt de site?
Allereerst kun je jouw bank vergelijken via de site. Je kan kan het beleid van maximaal 3 banken naar keuze op maximaal 3 thema’s die je interessant vindt, vergelijken. Maar je kunt natuurlijk ook alles over 1 bank te weten komen. Daarnaast is er een overzicht hoe alle banken scoren op alle thema’s die in de Eerlijke Bankwijzer zijn opgenomen.
Als je vervolgens niet tevreden bent over het beleid van je bank kan je een duidelijk signaal geven (onder druk zetten) om beter te presteren. Hierbij kan je de bank direct op eenvoudige wijze een bericht sturen of een stap verder gaan en een “gele kaart” sturen. Wie nog altijd niet tevreden is, kan op eenvoudige wijze over stappen naar een duurzamere bank. Verder is er de mogelijkheid om petities te tekenen gericht aan onder meer de directies van banken en bijvoorbeeld de overheid.
Via “Actueel” en “Over ons” kun je tenslotte nadere informatie vinden over onderzoek, initiatiefnemers en relevante links. Ook kun je zo makkelijk een vraag stellen, commentaar geven of verzoek indienen.”
Wat zijn de facts?
“De site heeft 110.000 bezoekers, waarvan 87.000 unieke bezoekers. 5000 overstappen naar een andere bank, 2300 getekende petities en 350 verstuurde gele kaarten. Ook zijn er 6300 berichten verstuurd aan banken. Dit zijn cijfers van 22 januari 2009 (lancering) tot 25 januari 2010.”
Wie maakt de site?
“De Eerlijke Bankwijzer is in opdracht van Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie, Oxfam Novib en sinds januari 2009 de Dierenbescherming gerealiseerd door webbureau Plag uit Zoetermeer. Webbureau Plag is verantwoordelijk voor het grafisch design, de technische ontwikkeling en de realisatie van de website.”