Contextmapp-app: Breng de mobiele customer journey in kaart

De sprong naar mobiel onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van gebruikersonderzoek. Het brengt ons dichter op het moment en de plaats waar ervaringen daadwerkelijk plaatsvinden. Met Contextmapp kun je die ervaringen vastleggen. Kim Jochemsen, projectmanager bij Contextmapp, vertelt.
Wat is het?
“Contextmapp is een slim platform om gebruikerservaringen te verzamelen en vervolgens resultaten te visualiseren en makkelijk te analyseren. De vluchtige aard van smartphones leent zich vooral voor het vastleggen van korte ervaringen. Naast tekst is het daarom vanzelfsprekend mogelijk om foto-, video- en audiomateriaal te verzamelen. Dit type content maakt Contextmapp vooral geschikt voor kwalitatief onderzoek, om gebruikers echt te leren begrijpen.
Je kunt er de customer journey mee in kaart brengen: ervaringen rondom de ‘multichannel touchpoints’ met een merk, product of service. Ook zit er in Contextmapp een mobiel dagboek. Daarmee krijg je inzicht in het dagelijks leven van een gebruiker, door hen een mobiel dagboek gedurende een vastgestelde periode bij te laten houden. Hoe ziet zijn of haar persoonlijke context eruit, en hoe heeft dit invloed op zijn of haar gedrag? Tenslotte kun je inzoomen op het gedrag van gebruikers terwijl ze koken, media consumeren of digitale televisie installeren: exploratief product- en serviceonderzoek.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Contextmapp is niet het enige platform dat het mogelijk maakt om gebruikerservaringen te verzamelen. Wat het uniek maakt is de ingebouwde visualisatiemodule. Na het verzamelen van de data kan je als onderzoeker met één druk op de knop zelf de uitkomsten omzetten in een persoonlijk ‘stripverhaal’ rondom de ervaringen van een gebruiker: een experience storyboard. Daarnaast kun je makkelijk selecties van data maken en is alle data natuurlijk doorzoekbaar. Het clusteren van data of zoeken binnen de resultaten helpt je als onderzoeker in de analyse van uitkomsten. Visueel materiaal versterkt vervolgens de conclusies en ondersteunt bevindingen richting een klant.”
Hoe werkt het?
“Op de website – het ‘dashboard’ – logt een onderzoeker in, waarna hij zijn onderzoek opzet, gebruikers toevoegt, de voortgang monitort en resultaten downloadt of visualiseert. Onderzoekers kunnen zien wanneer gebruikers opdrachten maken. Dit in tegenstelling tot traditioneel onderzoek, waarbij een onderzoeker geen zicht heeft op de voortgang van gebruikers. Ook kun je zo tussentijdse resultaten bekijken.
Gebruikers downloaden alleen de app. Afhankelijk van het type onderzoek, ontvangen zij verschillende opdrachten gedurende een bepaalde periode. Zo kunnen opdrachten zich bijvoorbeeld dagelijks herhalen, waarbij de onderzoeker via (persoonlijke of automatische) push notificaties gebruikers door het onderzoek heen loodst. Verschillende gamification elementen, visuals en de de juiste tone of voice verhogen de betrokkenheid van gebruikers. Het creëren van een plek waar zij creatief kunnen zijn helpt om de meest waardevolle resultaten uit het onderzoek te krijgen.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“We zijn druk bezig de wereld van marktonderzoek te veroveren! We licenseren de software op basis van projecten en we bieden ondersteunende diensten die ervoor zorgen dat klanten het maximale uit hun onderzoeksprojecten halen, zoals trainingen en advies. Tussen onze klanten staan Philips, bol.com, Ahold en Blauw Research.”
Wie is er bij betrokken?
“De app is ontwikkeld vanuit Koos Service Design en is in januari 2014 doorgegaan als zelfstandig bedrijf. Co-founders Robbert-Jan van Oeveren en Jules Prick werken samen met een divers team aan de verdere ontwikkeling. Ik ben projectmanager en doe daarnaast het nodige aan marketing. De rest van het team is vooral bezig met het verder ontwikkelen van de software en het assisteren van klanten bij het runnen van projecten. Daarnaast is het belangrijk dat we de markt vertellen over de voordelen van mobiel onderzoek. Zo is Robbert-Jan binnenkort uitgenodigd als spreker op een congres in Berlijn en organiseerden we workshops. Aan animo weinig gebrek, want de laatste work-out was volledig volgeboekt.”