Clevly: Vergelijk meningen op social media

Clevly is een platform voor sentiment search. Voor elke willekeurige zoekterm vindt deze website automatisch de gemiddelde mening van gebruikers op social media. Ook kun je deze zoektermen met elkaar vergelijken. Tom Marechal, initiatiefnemer van Clevly, vertelt.

Wat is het?

“Erg bekend zijn ze bij het grote publiek nog niet: sentiment search engines. Dit soort search engines gebruikt socialmediadata om automatisch meningen van internetgebruikers te analyseren. Met Clevly, een platform rondom sentiment search, denken we sentiment search wel bij het grote publiek te kunnen introduceren.

De eerste extra functionaliteit ten opzichte van bestaande sentiment search engines is dat je op onze website alles met alles kunt vergelijken, denk bijvoorbeeld aan meningen over merken, producten, films, acteurs of artiesten.

De vergelijkingsmodule is de eerste module die live is. Modules die nog volgen zijn onder andere een quiz gebaseerd op sentiment search, een module om het verloop van meningen in de tijd weer te geven (bijvoorbeeld interessant om meningen over politici rond verkiezingen weer te geven) en een module die lijsten creëert. Hierbij kun je denken aan een lijst met de beste films volgens de meningen op social media.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Social media nemen een steeds prominentere plek in het medialandschap in. Dit levert een berg aan data op waar nog relatief weinig mee gedaan wordt. Deze data kunnen nuttig zijn, maar je kunt er ook gewoon plezier mee beleven. Wij willen een platform bieden dat de één gebruikt als bron voor nuttige informatie en waar de ander gewoon plezier aan beleeft.”

Hoe werkt het?

“Op de website kun je alles met alles vergelijken. Tik twee zoektermen in om te vergelijken en Clevly geeft de gemiddelde mening van socialmediagebruikers. Dit doen we door allereerst de socialmediaberichten die op internet staan te achterhalen. Door gebruik te maken van zogenaamde sentiment mining-technieken ‘begrijpt’ Clevly of het bericht een mening bevat. Zo ja, dan bepalen we of de mening positief of negatief is.

Dit wordt automatisch gedaan door onze sentiment-bot, een computer die door middel van kunstmatige intelligentie getraind is om de mening uit stukken tekst te begrijpen. Voor beide zoektermen bepaalt Clevly hoeveel procent van de meningen positief is. De winnaar van de vergelijking is de zoekterm met het hoogste percentage positieve meningen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Clevly heeft een database opgebouwd met bijna een half miljard meningen. We zoeken continu nieuwe meningen, dus de database blijft eeuwig groeien. Als je iets zoekt waarvan er nog geen mening in de database staat, zoeken we ‘on the fly’ naar meningen. Jammer genoeg zit het internet vol ‘bots’ die automatisch nep-meningen plaatsen op social media. Clevly heeft een techniek om deze nep-meningen zoveel mogelijk te detecteren en bewust te negeren.

Clevly is sinds december 2013 online, we hebben inmiddels bezoekers uit 38 landen gehad. Clevly begrijpt momenteel alleen nog Engelse socialmediaberichten. Andere talen staan nog in de planning.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Tom Marechal, ben de bedenker van de website. Ik heb een MSc in systems engineering en in kunstmatige intelligentie. Daarnaast heb ik werkervaring in software engineering en procesoptimalisatie in een productie-omgeving.

Ook betrokken zijn Roman, Hector en Michelle. Roman is een geniale programmeur, heeft een MSc in kunstmatige intelligentie en is gespecialiseerd in computer-human interaction. Momenteel promoveert hij in parallel computing. Hij heeft al een online casino opgestart (en verkocht) dat inmiddels meer dan 30 werknemers heeft. Hector is een expert in sentiment mining-technieken, hierin heeft hij ook zijn PhD. Michelle is een expert in commerciële en intellectuele eigendomswetgeving, een juriste met een universitair diploma.

Ik ben een Nederlander en woon in Nederland, Roman is een Rus en woont in Ierland, Hector is een Portugees en woont in Italië en Michelle is een Ier en woont in Ierland. Alle contacten gaan dus per e-mail of via Skype.”