Gespot

Baps-app: Vind online waar je offline wilt shoppen

0

Baps is een afkorting van Brand And Product Search. Wat wij doen, is merken, stijlen en productgroepen zichtbaar maken in de winkelstraat, zowel online via onze site als mobiel met de app. Jasmijn van Dijk, managing partner bij Baps, vertelt.

 

Wat is het?

“Baps is een winkelplatform, waar je kunt vinden wat je zoekt bij fysieke winkels. Door te zoeken op merk of stijl vind je de winkels die bij je passen, maar we tippen ook winkels waarvan wij vinden dat je ze niet mag missen. Verder bieden we inspiratie met onze (Facebook-)looks, het blog en zetten we verschillende winkelgebieden in het zonnetje. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de winkels verdeeld over drie portals: Mode & Beauty, Wonen & Lifestyle en Sport & Fit. Met de nieuwe site is het switchen tussen de portals veel makkelijker geworden. Bovendien kun je nu vanaf ieder punt op de site naar de winkelgebieden.

Voor de winkelier is Baps ideaal omdat ze op deze manier heel eenvoudig hun winkel en collectie online zichtbaar kunnen maken. De trend is toch dat mensen steeds meer online research doen voor ze wat gaan kopen. Het mooie is wel dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de aanschaf nog steeds meestal in de winkelstraat gebeurt. Voor winkeliers het dus enorm belangrijk om online al gevonden te worden.

Voor fervente shoppers is Baps de ideale shopvriendin, omdat ze altijd weet waar je moet zijn en je tips geeft als je gewoon lekker even rond wilt neuzen. Voor degenen die tijdens het winkelen recht op hun doel af gaan is Baps een perfecte personal assistent, die je rechtstreeks naar de winkel brengt die je moet hebben. Of je nu wel of niet in je eigen buurt bent.”

Waarom dit initiatief?

“Baps is ontstaan uit een eigen gemis. Carin (Griek, mijn compagnon) en ik kennen elkaar via onze vorige werkgever, Radio 538, en wij carpoolden regelmatig. Carin ging een weekendje weg en wilde weten bij welke winkels ze haar favoriete merken kon vinden. Ze was gaan zoeken op internet, en vond alleen de webshops. Als (bijna) shopaholics vonden we dat doodzonde. Shoppen in de winkelstraat is namelijk veel leuker, vinden wij. Vandaar dat we toen zijn gaan kijken of we die gegevens niet zelf konden gaan verzamelen.

Daaruit vloeide een samenwerking met branchevereniging INretail voort en is Baps ontstaan. De site zoals die er stond was eigenlijk al vanaf het begin niet meer veranderd, maar ondertussen is Baps veel breder geworden. Een make over was hoognodig, daarbij hebben we meteen de nodige structuurverbeteringen doorgevoerd.”

Hoe werkt het?

“Heel simpel. In de app hoef je alleen in te tikken wat je zoekt, en Baps laat zien welke winkels dat verkopen. Op de site kun je dan nog verfijnen op bijvoorbeeld locatie, terwijl in de app de dichtstbijzijnde winkel altijd bovenaan staat. Natuurlijk kun je ook uitgebreid zoeken, of je zoekopdracht later verfijnen, maar de basis is zo makkelijk mogelijk.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Baps is vanaf het begin een soft launch geweest, en officieel zijn we nu een jaar ‘publiek’. Op dit moment zitten we op een kleine 35.000 gebruikers per maand. Ruim 6.200 daarvan zijn app-downloads. We hebben vrij selectief aan marketing gedaan, omdat ons budget beperkt is. We zijn natuurlijk nog een start-up. Dit is dus bijna allemaal organische groei geweest. Daar zijn we best trots op, zeker als je bedenkt dat we wat betreft SEO zeker in het begin veel hebben laten liggen. Dat is ook een reden geweest om de site aan te pakken.”

Wie is er bij betrokken?

“Carin en ik hebben de basis van de make over zelf ontworpen. Wat moet er waar komen te staan en waar willen we dat je terecht komt als je ergens op klikt. De rest van het (oorspronkelijke en nieuwe) design en het daadwerkelijke bouwen is gedaan door onze partner rb2 en hun app-designer app5.”