Antwoord voor bedrijven: Snel antwoord op ondernemersvragen over wet- en regelgeving

Antwoord voor bedrijven helpt ondernemers door, naast via e-mail, chat en telefoon, nu ook via Twitter vragen te beantwoorden over wet- en regelgeving, vergunningen en subsidies. Anna Pastor, werkzaam bij Agentschap NL, vertelt.

Wat is Antwoord voor bedrijven?

Antwoord voor bedrijven maakt namens de rijksoverheid de ondernemer wegwijs door de grote hoeveelheid informatie van de overheid. Ondernemers kunnen hun vragen over (nieuwe) wet- en regelgeving, vergunningen en subsidies voor ondernemers nu ook stellen via ons Twitteraccount @antw4bedrijven. Ook in het weekend.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Webcare is voor Antwoord voor bedrijven geen nieuw fenomeen. Al meer dan 10 jaar zijn ze aanwezig op ondernemersplatform Higherlevel waar ze discussies volgen en ondernemers informeren. Begin 2011 is Antwoord voor bedrijven met een Twitteraccount gestart en sinds half 2011 beantwoorden ze vragen van ondernemers over wetten en regels via Twitter, simpelweg omdat ondernemers ook graag via Twitter ondersteuning willen. Op hun contactpagina biedt Antwoord voor bedrijven ondernemers Twitter aan als vierde vraagkanaal naast e-mail, chat en telefoon.”

Hoe werkt Antwoord voor bedrijven?

“Ondernemers kunnen op Twitter vragen over (nieuwe) wet- en regelgeving, vergunningen en subsidies van de rijksoverheid stellen aan @antw4bedrijven, of door gebruik te maken van de hashtag #antwoordvoorbedrijven. Zo kregen we ooit de volgende vraag via Twitter: “Yoehoejippie! Btw-tarief voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen terug naar 6%. Wanneer?” Ons antwoord hierop: “@pureartexpose de verlaging gaat in per 1 juli 2012 https://bit.ly/IDTSbt ^EM”. 

Antwoord voor bedrijven hanteert een aantal gouden webcare-tips die ik graag deel. Ten eerste is het belangrijk om direct of snel te reageren. Heb je nog geen inhoudelijk antwoord, laat dan weten dat je er mee bezig bent. Luister daarnaast oprecht, met een open houding, wees eerlijk en toon betrokkenheid. De laatste tip: Twitter leent zich voor een persoonlijke benadering. Neem de toon van de klant over. Tutoyeer zoveel mogelijk bij de beantwoording van vragen. Gebruik ‘je’ en ‘jij’ in plaats van ‘u’. Reageer niet anoniem. Maak jezelf bekend en herkenbaar.”

Wat zijn de facts?

“Van in het begin 8 uur per week doet Antwoord voor bedrijven nu 24 uur per week aan webcare, ook in het weekend. Ze reageren op reacties die ze op hun tweets krijgen en op ‘losse’ vragen. Bijvoorbeeld vragen over de ingangsdatum van nieuwe wetten en regels, of over subsidies. Wat soms ingewikkeld is aan webcare binnen de overheid is de politieke gevoeligheid. Je kunt niet overal antwoord opgeven vanwege de politiek en soms duurt het even voordat het antwoord boven water is.

Antwoord voor bedrijven denkt nu ook na over de inzet van andere kanalen en is daarbij voortdurend bezig met het doorontwikkelen van Twitter. Het twitteraccount mag bekender worden bij de doelgroep. We willen dat alle ondernemers hun vragen over wet- en regelgeving op Twitter stellen aan @antw4bedrijven.”

Wie is er betrokken bij Antwoord voor bedrijven?

“Edgar Merbis en Elke van de Graaf beheren het Twitteraccount van Antwoord voor bedrijven naast hun werk als respectievelijk webredacteur en informatievoorlichter. Door hun verschillende functies voegen ze beiden wat toe op Twitter. Edgar doordat hij dicht op de inhoud zit en Elke als voorlichter met grote kennis van klantcontact. Ze hebben een training webcare gevolgd, en een training Google Analytics. Met de realtime functie van Google Analytics volg je wat je klant op dit moment doet op de website. Zo ontdek je trends en daar kun je met tweets direct op inspelen.”