Aggeloo: Online dierbaren herdenken & herinneringen delen

Aggeloo is een online platform waar mensen samen herinneringen aan een dierbare kunnen delen in een besloten, veilige omgeving. In de vorm van verhalen, foto’s, video’s en zelfs muziek. Kenneth van Cauter, initiatiefnemer van Aggeloo, vertelt.
Wat is het?
“Aggeloo is een online herdenkingsplatform waar je een profiel kunt aanmaken van een overleden dierbare. In een niet-openbare omgeving kunnen mensen herinneringen toevoegen en met elkaar delen. Je moet het zien als het verlengde van een koffietafel of borrel na de afscheidsplechtigheid. Dat zijn vaak bijna ‘gezellige’ momenten doordat je er oude bekenden en nieuwe mensen ontmoet en herinneringen opdoet. Aggeloo is de eigentijdse, online versie van een dergelijk moment. Niet de dood, maar juist het leven staat er centraal. En doordat die herinneringen voortdurend worden aangevuld, ontstaat er een steeds levendiger beeld. Zo kom je zelfs dingen over iemand te weten die je nog helemaal niet wist!”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“In 1996 is mijn beste vriend Joes Kloppenburg om het leven gekomen door zinloos geweld. Met onze hechte vriendengroep en Joes’ familie komen we nog steeds regelmatig bij elkaar. Altijd komen er weer herinneringen aan Joes boven die we dan met elkaar delen. Oude herinneringen, maar vaak ook nieuwe herinneringen. Al die herinneringen zijn en blijven zo waardevol. Ik begon ze voor mezelf op te schrijven om ze maar niet te vergeten. En zo is het idee voor Aggeloo ontstaan.
Je wilt die herinneringen meestal niet voor jezelf houden, maar ook graag delen. Ik ontdekte dat ik niet de enige was die er zo overdacht. Je ziet dat mensen de behoefte hebben om leuke, maar ook minder prettige momenten te delen. Volledig openbaar of juist in een meer intieme omgeving. Een besloten, veilige omgeving creëren waar al deze waardevolle herinneringen met elkaar en voor altijd worden gedeeld, bleek voor mij het antwoord. En op een manier die helemaal past bij deze tijd: online.”
Hoe werkt het?
“Als je besluit een profiel op te zetten, maak je allereerst een account aan op Aggeloo.com. Vervolgens maak je een profiel aan van de persoon over wie de herinneringen gaan. Je bent dan beheerder van dat profiel en bepaalt zelf welke familie, vrienden en kennissen je uitnodigt om deel te nemen. Je kunt op elk moment weer nieuwe mensen toevoegen. Iedereen die toegang heeft tot het profiel kan met elkaar, en op het moment dat het uitkomt, herinneringen delen aan de hand van verhalen, foto’s, video’s en zelfs muziek. Al deze herinneringen komen in een tijdlijn te staan. Zo ontstaat er een aldoor groeiend tijdsmonument van iemands leven.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Wij zijn met Aggeloo een nieuwe weg in geslagen op het gebied van emotional design. Een ontwerp waar gevoel inzit en die recht doet aan een bijzonder gevoelig onderwerp. In anderhalf jaar zijn meer dan 20 verschillende ontwerpen getest en weer afgeschreven, omdat ze volgens ons net niet de juiste snaar wisten te raken. Het huidige ontwerp kwam letterlijk uit de lucht vallen. De achtergrond is namelijk een vertaling van een ondergaande zon die het gevoel van herkenning moet geven, wanneer je op die mooie momenten bij een zonsondergang aan je dierbaren denkt. De gedachte dat die herinneringen dan kunnen worden vastgelegd met Aggeloo was voor ons echt een ‘eureka-moment’.
De laatste jaren overlijden er jaarlijks gemiddeld 140.000 mensen in Nederland. Met het herdenkingsplatform maken we een eerste start om eigentijdse oplossingen te bieden voor belangrijke aspecten die komen kijken bij een uitvaart. Aggeloo is gestart op 21 januari 2014. De komende maanden worden meer functionaliteiten toegevoegd, zoals een app en de mogelijkheid om alles te downloaden vanaf het profiel. Nu Aggeloo officieel is gelanceerd, zijn we benieuwd naar de feedback van de daadwerkelijke gebruikers, aangezien we een zo compleet mogelijk platform willen neerzetten.”
Wie is er bij betrokken?
“Joris van Aalst, Joost Haartsen, Dagmar Heijmans en ik zijn de initiatiefnemers van Aggeloo. Ook Edsard Schutte, Rudy Soerodikromo, Ramon Staal, Wytse van der Velde, Tim Lodder, Michel Wielick, Dutch FilmHouse en Sander Rozeboom zijn betrokken bij het initiatief.”