10 manieren om meer uit je gebruikersonderzoek te halen

10 manieren om meer uit je gebruikersonderzoek te halen

Dus jij wil gebruikersonderzoek gaan doen? Goed bezig! Want gebruikersonderzoek kán je onwijs veel opleveren. Het kan je helpen om een app te maken waar je gebruikers echt blij van worden. Eentje die ze elke dag weer met plezier openen. Maar dan moet je het wel goed aanpakken.

In dit artikel deel ik 10 manieren om veel meer uit je gebruikersonderzoek te halen. Zo transformeer je de inzichten die je opdoet van ‘best wel nuttig’ naar ‘wauw, dat had ik eerder moeten weten!’.

Let’s go.

1. Zorg voor genoeg testers

De een gebruikt nooit een computer, de ander is de hele dag met tech bezig. De een wil af en toe data uit de app halen, de ander gaat de app de hele dag actief gebruiken. Elke gebruiker is anders. Test dus vooral niet met één persoon, maar probeer een verscheidenheid aan mensen aan te haken. Dat hoeven er ook geen tientallen te zijn. Met 5 testers haal je vaak al 80% van de problemen uit je app.

2. Weet wat je wil testen

Als je niet weet wat je aan het testen bent, dan weet je ook niet wanneer het goed is. Stel dus hypotheses op voor je aan de tests begint.

3. Kondig het aan

De mensen die je app het meest intensief gaan gebruiken, hebben het vaak druk. Probeer ze dus niet op het laatste moment in te vliegen, maar plan ruim van tevoren tijd in hun agenda.

4. Stel gerust

Testen is soms best spannend. Iemand kijkt over je schouder mee terwijl jij een app gebruikt. Wat als je domme fouten maakt? Stel je testers dus gerust. Test het liefst op een plek die vertrouwd voor ze is en vertel van tevoren dat ze niks fout kunnen doen.

5. Zorg voor houvast

Je wil een tester niet zomaar in het diepe gooien. Geef ze in plaats daarvan een specifieke opdracht. Dus niet: “Hier is de app, klik er maar doorheen.” Maar: “Kun je proberen om een verkooporder aan te maken?”

6. Voorkom sociaal wenselijke antwoorden

De meeste mensen zijn heel aardig. Fijn natuurlijk, maar tijdens het testen is dat een probleem. Soms geven testers daardoor namelijk geen eerlijke feedback. Laat de test dus het liefst uitvoeren door iemand die de app niet gebouwd of ontworpen heeft en laat diegene van tevoren zeggen: “Ik heb de app niet ontworpen, dus je kunt me niet beledigen.”

7. Laat het ze lekker uitzoeken

Testers lopen soms vast. Op dat moment moet je voorkomen dat jij te aardig wordt. Je eerste neiging is waarschijnlijk om te helpen, maar je krijgt de mooiste inzichten als je ze een beetje laat zwemmen.

8. Nodig uit tot kletsen én omarm de stilte

Je wil niet alleen weten wat de tester doet, maar ook waarom hij of zij dat doet. Nodig de tester dus uit om hardop te denken. En valt het ineens stil? Laat die stilte dan vooral bestaan. In die stiltes leer je het meest.

9. Bespreek de boel na

Zit de test erop? Laat de tester dan niet meteen gaan. Stel in plaats daarvan nog wat vragen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe vond je het om de app te gebruiken?
  • Waar ben je het meest enthousiast over?
  • Hoe is dit anders dan je oude proces?
  • Stel deze applicatie was beschikbaar, zou je het dan gebruiken?

Zo haal je vaak nog heel veel extra waardevolle input voor je gebruikersonderzoek op.

10. Zorg voor een frisse blik

Voorkom dat het gebruikersonderzoek wordt gedaan door iemand die zelf diep in het proces zit. Dan is de kans namelijk groot dat je jouw gebruikers te weinig stimuleert om buiten de gebaande paden te denken. Of dat je jezelf verliest in onbelangrijke details. Binnen de kortste keren gaat het gesprek bijvoorbeeld over de exacte tekst van een e-mail, in plaats van over de vraag of die e-mail überhaupt nodig was.

Succes!

Blog