Samenwerken

De eeuwenoude oorlog tussen designers & developers (en hoe we tot vrede komen)

0

Al mijn hele carrière zie ik het: designers en developers die constant over elkaar klagen. Hoe kan dat toch? En vooral: hoe komen we tot vrede?

Wat zijn ze irritant hè…?

… Die developers?

  • Ze passen je ontwerp zonder overleg aan. En slopen er zomaar mooie en slimme dingen uit waar jij zo hard over hebt nagedacht.
  • Ze zijn zo flexibel als een betonnen muur. Ze hebben al “nee, kan niet” gezegd voor je je vraag kon afmaken.
  • Ze zijn vooral bezig met de techniek en lijken weinig interesse te hebben in de eindgebruiker of de klant.

… Die designers?

  • Ze ontwerpen luchtkastelen. Als je hun ontwerp 100% zou overnemen, dan was je 16 jaar aan het ploeteren.
  • Ze hebben geen idee wat hun ontwerpkeuzes betekenen voor de techniek.
  • Ze checken de uitvoerbaarheid van hun ontwerpen niet met jou, maar laten ze wel alvast aan de klant zien. Daarna mag jij de partypooper spelen.

Zijn designers en developers gewoon te verschillend?

In eerste instantie lijken ze misschien totale tegenpolen: de creatievelingen en de techies. Maar toch denk ik niet dat het probleem hier zit. Stiekem hebben designers en developers namelijk heel veel overeenkomsten. Ze zijn super gepassioneerd over hun werk. Ze willen heel graag mooie dingen maken. En ze zijn beiden bereid om daar hard voor te werken.

Waarom dan toch die strijd?

Het grote probleem: developers worden gezien als uitvoeraapjes

Developers zitten meestal helemaal achterin de keten. Als alles is besproken en bepaald, krijgen zij te horen: “Kijk, dit willen we. Ga maar maken.”

Ze worden gezien als uitvoeraapjes. En dat levert allerlei problemen op.

Je gaat dingen ontwerpen die niet uitvoerbaar zijn

Tijdens de ontwerpfase is er niemand die vanuit de techniek meedenkt. Waardoor je dingen gaat ontwerpen die technisch niet of lastig uitvoerbaar zijn. En waardoor de developer van het ontwerp moet afwijken om binnen tijd en budget te blijven.

De developers worden onder druk gezet

Dat onuitvoerbare ontwerp gaat naar de klant, die nu torenhoge verwachtingen heeft. Om te voorkomen dat de klant teleurgesteld raakt, worden de developers onder druk gezet om het onmogelijke magischerwijs toch mogelijk te maken. Waardoor ze uit zelfbescherming een starre houding ontwikkelen.

Developers creëren hun eigen doel

Developers willen geen uitvoeraapjes zijn. Ze willen iets vets maken. Maar ze zijn niet meegenomen in de beginstappen en hebben totaal geen feeling met de eindgebruikers en de klant. Daarom creëren ze hun eigen doel: toffe dingen doen met de techniek.

Lees de klachten van designers over developers nog eens terug. Herkenbaar?

Hoe komen we tot vrede?

Ik denk dat de oplossing simpel is. Voor een vredige samenwerking heb je twee dingen nodig: een gezamenlijk doel en wederzijds begrip.

Zo kun je dat creëren:

1. Betrek je developers vanaf het begin

Haal ze naar voren in de keten. Ze hoeven echt niet vanaf de start fulltime betrokken te zijn, maar haak ze wel aan op de momenten die ertoe doen. Bijvoorbeeld als:

  • De requirements bepaald worden
  • Je gebruikers gaat interviewen
  • Er belangrijke beslissingen genomen worden

Betrek ze bijvoorbeeld al bij de design sprint. Enorm waardevol. Zo weet de developer precies wat de klant met de applicatie wil bereiken en wat gebruikers belangrijk vinden. En gaat het ontwerp een bepaalde richting op? Dan kan de developer het meteen aangeven als dat technisch ingewikkeld wordt. Daarna hoeft het idee trouwens niet per se van tafel. Dit is juist een mooi moment om te bespreken of het de tijdsinvestering waard is.

2. Denk als designer óók na over de techniek

Je hoeft als designer echt niet te leren coderen, maar een beetje basiskennis van de techniek is wel handig. Dit is vooral fijn om te weten: heeft mijn ontwerpkeuze invloed op styling of op logica? Styling is vaak heel makkelijk aan te passen door een developer, logica niet.

Hoe je aan die kennis komt? Wij ontwerpen vaak voor OutSystems en Mendix en die platforms hebben allebei een UI Guide. Als designer is het wat mij betreft je plicht om die een keer goed door te spitten. Deze guides laten zien hoe onderdelen van de app er standaard uitzien en hoe ze werken. Pas je zaken als kleuren, schaduwen, fonts, font sizes, afronding van hoeken of lijntjes aan? Dan is het meestal styling. Gaat het om de werking (moet je in de date picker ineens ook 3 maanden kunnen kiezen)? Dan is het logica.

Twijfel je? Vraag het dan aan een developer. Ze bijten echt niet. Je zult zien dat je er na een tijdje steeds meer feeling mee krijgt.

3. Blijf ook tijdens het ontwikkelproces met elkaar communiceren

Tijdens het ontwikkelproces komen developers bijna altijd dingen tegen die toch lastiger te bouwen zijn dan verwacht. Dan is het belangrijk dat de designers weer worden aangehaakt. Hoe passen we dit aan, zonder dat we het idee achter het ontwerp om zeep helpen?

Een utopie? Zeker niet

Ik heb inmiddels gezien dat het kan: in vrede samenleven. Bij ons is er geen strijd meer tussen de designers en de developers. Sterker nog: ze zijn elkaars vrienden. Vanaf het begin tot het einde van het project werken ze intensief met elkaar samen aan één doel: de eindgebruikers zo blij mogelijk maken.

En wat blijkt? Dat zorgt niet alleen voor meer gezelligheid, maar ook voor veel betere resultaten.

Header-afbeelding: gegenereerd met Leonardo.ai