Data analytics

Het juiste product op het juiste moment: zorg met data analytics voor klantinzicht

0

Maak jij al gebruik van data analytics en slimme AI-modellen? Deze technologieën helpen bedrijven niet alleen om hun klanten beter te begrijpen, maar ook om de juiste producten op het juiste moment aan te bieden. Met een omzetstijging als gevolg.

Wat is AI en hoe werkt het?

AI, of kunstmatige intelligentie, verwijst naar systemen die menselijke intelligentie nabootsen en in staat zijn om te leren, redeneren en zelf beslissingen te nemen op basis van grote hoeveelheden data. Data analytics en AI-modellen gebruiken enorme hoeveelheden klantgegevens om patronen en trends te identificeren. Dit kan variëren van het koopgedrag van klanten tot demografische informatie en online interacties. Door deze gegevens te analyseren, kun je met je bedrijf inzicht krijgen in wat hun klanten willen en wanneer ze het willen.

5 manieren om je winst te vergroten

Maar hoe verhoog je hier nou de winst van je bedrijf mee? Dit zijn 5 specifieke strategieën op een rij:

1. Meer leads genereren

Door gerichte marketingcampagnes op te zetten die potentiële klanten aanspreken, kun je het aantal leads dat je bedrijf genereert verhogen. Data-analyses helpen hierbij door de juiste doelgroep te identificeren. Deze strategie richt zich vooral op nieuwe klanten.

2. Hogere conversieratio

Gepersonaliseerde aanbiedingen, gebaseerd op klantdata, verhogen de kans dat een klant een aankoop doet. Als je weet wat je klanten willen, kun je hen beter bedienen en je conversieratio verhogen. Ook deze strategie is vooral gericht op het aantrekken van nieuwe klanten.

3. Hoger aankoopbedrag per transactie

Door klanten producten aan te bieden die ze echt willen, kun je het gemiddelde aankoopbedrag verhogen. Dit betekent dat klanten meer uitgeven per transactie, wat direct bijdraagt aan je omzet.

Model klanten, omzet en winst

4. Meer transacties per klant

Door relevante producten op het juiste moment aan te bieden, zorg je ervoor dat klanten vaker terugkomen om aankopen te doen. Dit verhoogt het aantal transacties per klant en daarmee je totale omzet.

5. Hogere winstmarge

Door efficiënter gebruik te maken van marketingbudgetten en gerichtere campagnes te voeren, kun je de kosten per lead verlagen en je winstmarge verhogen.

Focus op bestaande klanten

Hoe zit dat met bestaande klanten? Waar punt 1 en 2 zich meer richten op het aantrekken van nieuwe klanten, gaan punt 3 en 4 over het verhogen van het aankoopbedrag per transactie en het stimuleren van meer transacties per klant. Hiermee kun je waarde uit je bestaande klantbestand halen.

Segmentatie en AI-modellen

De eerste stap in het focussen op bestaande klanten is het segmenteren van je klantenbestand. Segmentatie is het proces waarbij je je klanten verdeelt in groepen op basis van bepaalde criteria zoals demografie, aankoopgeschiedenis en gedragsgegevens. Zo kun je gerichte en gepersonaliseerde aanbiedingen doen die aansluiten bij de specifieke behoeften van elk segment.

Een toepassing van AI in data analytics is segmentatie door middel van unsupervised learning. Stel je voor dat je een dataset hebt met het koopgedrag van klanten binnen een groot fastfood-bedrijf, verdeeld over meerdere locaties. Zonder vooraf gedefinieerde segmenten geef je deze dataset aan een AI-model en vraag je: welke segmenten herken je?

Het model ontdekt dan segmenten op basis van het koopgedrag. Vaak blijken deze segmenten overeen te komen met bijvoorbeeld de grootte van de locatie, maar er kunnen ook onverwachte segmenten naar voren komen. Bijvoorbeeld, het model kan ontdekken dat bepaalde kleine locaties een afwijkend koopgedrag vertonen in vergelijking met andere.

Waarom is segmentatie belangrijk?

Met segmentatie zorg je voor een gepersonaliseerde aanpak. Een snackbar zal bijvoorbeeld geen behoefte hebben aan biefstukaanbiedingen, terwijl een restaurant juist wel geïnteresseerd kan zijn in luxe vleesproducten. Door je klanten te segmenteren, kun je de juiste producten en aanbiedingen aan de juiste groepen klanten presenteren, wat de kans op conversie flink vergroot.

Een fastfoodketen kan bijvoorbeeld ontdekken dat locaties dicht bij scholen vaker gezinsmaaltijden verkopen tijdens de lunchuren, terwijl locaties in zakelijke districten meer individuele maaltijden verkopen tijdens de avonduren. Met deze inzichten kan een bedrijf gerichte promoties en aanbiedingen ontwikkelen, zoals gezinskortingen bij schoollocaties en snelle maaltijddeals voor zakelijke klanten.

Succesvolle toepassing in bedrijven

Een praktijkvoorbeeld van een groothandel in de B2B-sector: dit bedrijf voert normaal gesproken campagnes uit op haar webshop en via e-mail. De conversieratio van deze campagnes lag rond de 41%. Door het aankoopgedrag van hun klanten te analyseren en voorspellende modellen in te zetten, konden ze berekenen welke producten hun klanten waarschijnlijk wilden kopen.

Hier komt het ‘next best offer‘-model om de hoek kijken. Dit model voorspelt welke producten of diensten een klant waarschijnlijk als volgende zal kopen door historische data te analyseren en patronen in het koopgedrag te herkennen. Met behulp van deze inzichten werd de campagne opnieuw uitgevoerd. Het resultaat was indrukwekkend: de conversie steeg naar 48%. Daarnaast steeg de gemiddelde waarde per aankoop met 12%. De totale uplift steeg met maar liefst 16%.

Een ander voorbeeld komt uit de detailhandel, waar een bedrijf voorspellende modellen gebruikte om klantgedrag te analyseren en te segmenteren. Ze ontdekten dat klanten die regelmatig elektronica kochten, ook geïnteresseerd waren in gaming-accessoires. Door gerichte promoties voor deze accessoires te sturen naar deze klantengroep, steeg de omzet voor gaming-accessoires met 30% in een kwartaal. Deze aanpak verbeterde niet alleen de verkoopcijfers, maar verhoogde ook de klantloyaliteit doordat klanten relevante en aantrekkelijke aanbiedingen ontvingen​.

Je klanten precies bieden wat ze willen

Door data analytics en slimme AI-modellen te gebruiken, kun je je klanten beter begrijpen en hen precies bieden wat ze willen. Dit leidt tot hogere conversieratio’s, meer aankopen per klant en uiteindelijk een aanzienlijke stijging in omzet en winst.

Wil je weten hoe jouw bedrijf kan profiteren van deze technologieën? Verdiep je in data analytics en AI-modellen om jouw bedrijfsresultaten te verbeteren en je omzet te verhogen.