Hoe je van jouw merk een geloofwaardige nieuwsbron maakt
Uit recent onderzoek van PR-Dashboard blijkt dat 82% van de journalisten minder dan 10 seconden naar een persbericht kijkt. De inhoud moet dus vrijwel direct beklijven. Een veelvoorkomende strategie is het toepassen van data. Dit kan zowel eigen data als data uit extern onderzoek zijn of een combinatie hiervan. Wat mij betreft een effectieve manier om je merk als relevante en geloofwaardige nieuwsbron op te bouwen.
Meerwaarde
Met data kun je de wat, wanneer, hoe én de waarom creëren voor jouw pr-verhaal. Zeker wanneer je data gebruikt waarvan je weet dat jij de enige bron bent die het met journalisten kan delen. Als een bedrijf data presenteert, die een significante trend of een verandering in gedrag aantoont, biedt dit een solide basis voor een nieuwswaardig verhaal. Dit verhoogt de geloofwaardigheid en kan de kans vergroten dat een journalist jouw verhaal oppikt en publiceert. Neem bijvoorbeeld het trendrapport van Troostwijk Auctions, waarin eigen, geanonimiseerde data een exclusief beeld schetsen van, in dit geval, de stand van zaken onder stoppende agrarisch ondernemers.
Waar moet je op letten?
Zorg ervoor dat je public relations binnen de organisatie voorrang geeft. Gezien de nieuwsdoorloop moordend is, moet je snel kunnen schakelen. Wijs een data-wizard aan die de data ontsluit en eenvoudig kan uitleggen. Koppel deze datagoeroe aan de beoogde thought leader en zorg indien nodig ook voor een snelle afstemming met de juridische afdeling. Zo kun je er zeker van zijn dat je de data ook zonder onverwachte schade extern kunt communiceren.
In de praktijk ben je als pr-professional vaak de tussenschakel en geef je het tempo aan. Twijfel je aan de tekentafel over de insteek of richting van jouw onderzoek, kun je dit met eenvoudig, kortstondig onderzoek laten testen.
Riding the media rhythm
Wees consistent en breng de verhalen in een vast ritme. Beoordeel data niet alleen op nieuwswaarde, maar ook op timing én de bredere inbedding van jouw verhaal in bestaande maatschappelijke discussies. Zo toonde recent onderzoek van VeiligheidNL aan dat veel Nederlanders bij vuurwerkletsel niet aan gehoorschade denken. De onderzoeksresultaten boden het letselpreventie orgaan in aanloop naar de jaarwisseling het gewenste podium om bewustzijn te creëren onder Nederlanders.
Qua timing volgde dit onderzoek het vierde convenant preventie gehoorschade mooi in het ritme op. Vind je geen aansluiting in het publieke debat? Kies er dan voor om dieper op onderzoek uit te gaan of het onderwerp te laten voor wat het is. Wat mij betreft geldt hier het adagium less is more. Bij een overkill breng je namelijk juist schade toe aan de geloofwaardigheid van het merk als nieuwsbron.
Geloofwaardigheid is alles
Zorg ervoor dat de data die je gebruikt ook écht passend is bij jouw organisatie. Pak geen onderwerpen die te ver bij het merk vandaan liggen of wat de communicatiedoelgroep niet vindt passen bij het merk. Zorg er ook voor dat jouw uitspraken verifieerbaar zijn en getoetst kunnen worden.
Voeg daad bij het woord
Neem bijvoorbeeld de onduidelijke, niet verifieerbare groene claims van luchtvaartmaatschappijen. Ook hier is een belangrijke taak weggelegd voor de communicatieprofessional: zorg eerst intern voor de bewijsvoering, toets het bij elkaar en treed er dan pas mee naar buiten. Zo voorkom je in dit geval greenwashing en houd je de geloofwaardigheid van het merk overeind. En laten we eerlijk zijn, cijfers kunnen je beloftes maken of breken. Voeg dus daad bij het woord.
Data is je redmiddel
Kortom, wanneer je als merk of organisatie gestalte wil geven aan je verhaal of claims, is data een strategisch redmiddel. Geef binnen de organisatie voorrang aan externe communicatie en zorg voor een snelle en accurate data-analyse. Gebruik alleen data die relevant en verifieerbaar is voor jouw merk. Wees open en moedig publieke discussie aan. Data stelt je in staat om van het merk een geloofwaardige nieuwsbron te maken. Hiermee claim of behoud je autoriteit en verschaf je jezelf het gewenste podium om jouw boodschap bij de juiste doelgroep te brengen.