Online marketing

Autoriteit & sociale bewijsvoering zijn onmisbaar in jouw marketingstrategie voor 2024

0

Terwijl je je plannen voor marketing in 2024 begint te smeden, is het cruciaal om te erkennen dat AI niet langer de toekomst is, maar het heden. De impact wordt voor je klant ook al voelbaar. Risico’s als ‘enshittification’ van het internet en ‘information overload’ liggen op de loer. Hoe ga jij je marketingstrategie aanpassen aan deze enorme veranderingen? Tipje van de sluier: hier komen beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini om de hoek kijken.

Het was nog nooit zo eenvoudig om teksten te schrijven als nu, met tools zoals ChatGPT. In april 2023 had ChatGPT alleen in Nederland al 1,5 miljoen gebruikers. Misschien heb jij ook al wat geëxperimenteerd met AI en besef je wat voor een enorme mogelijkheden (en ook risico’s) AI met zich meebrengt.

Omdat AI-tools zoals ChatGPT teksten genereren, is het duidelijk dat de vakgebieden copywriting en contentmarketing aan grote veranderingen onderhevig gaan zijn. De impact hiervan begint steeds meer door te dringen binnen bedrijven.

Enshittification van het internet & information overload

Zoals elk nieuw medium, brengt ook AI kansen én risico’s met zich mee. Op het gebied van contentmarketing zal het bijvoorbeeld steeds moeilijker zijn om met blogs en artikelen jouw doelgroep te bereiken. Hier liggen twee concepten aan ten grondslag. Het eerste is de enshittification van het internet. Dit risico is onder meer genoemd door Felienne Hermans, Hoogleraar Computer Science Education aan de VU in het Nationaal AI-debat op 1 november 2023 (terugkijken kan op www.nationaalaidebat.nl).

De enshittification van het internet houdt volgens haar in dat we feiten steeds moeilijker van fictie kunnen onderscheiden, doordat de AI’s enorme hoeveelheden content gaan genereren wat uiteindelijk weer op het internet terechtkomt. En waarmee de algoritmes zelfzelf vervolgens weer voeden. Platgezegd: de lezer moet zich een weg zien te banen door een heleboel lariekoek.

Daarnaast speelt information overload ook een erg belangrijke rol. Dit concept is toegeschreven aan de Amerikaanse socioloog en psycholoog Herbert Simon. In 1971 introduceerde Simon dit begrip als onderdeel van zijn werk “Designing organizations for an information-rich world”. Hij beschreef information overload als de uitdaging waar mensen voor staan wanneer ze worden blootgesteld aan een overmaat aan informatie die hun vermogen om beslissingen te nemen en effectief te handelen belemmert. Simon betoogde dat een overvloed aan informatie kan leiden tot stress, verminderde productiviteit en een verminderd vermogen om relevante gegevens te identificeren. Dit concept was nog nooit zo relevant als nu.

Jouw klant krijgt met bovenstaande twee concepten de komende tijd steeds meer te maken. Het is dus aan jou de taak om creatief te zijn en na te denken hoe je jouw klant wél kunt bereiken. Dit artikel helpt je daar hopelijk bij.

Zet niet in op snellere paarden

Ondanks de risico’s van enshittification van het internet en information overload richten veel marketingstrategieën zich op méér content, want het is makkelijker en goedkoper dan ooit om content te creëren. Dat doet echter denken aan wat autofabrikant Henry Ford ooit zei: “Als we aan de mensen hadden gevraagd wat ze wilden, dan hadden ze gezegd: snellere paarden”.

Het is van groot belang om nu out-of-the-box te denken en juist niet te doen wat iedereen gaat doen. Je concurrenten gaan namelijk óók meer content produceren en je klant heeft nog steeds maar 24 uur in een dag, waarvan hij echt maar een zeer klein deel zal besteden aan het lezen van jouw content. Wat zijn dan de kansen die AI wel degelijk biedt voor de marketing van jouw bedrijf? Hoe kun je je marketingmiddelen en mensen vooral anders in gaan inzetten?

Voordat ik daarop inga, is het belangrijk om te beseffen dat dit artikel geen pleidooi is om géén gebruik te maken van AI. Het is juist essentieel om dit te gaan doen, omdat het je op meerdere gebieden winst kan gaan opleveren. Echter, veel MKB-bedrijven staan nog in hun kinderschoenen op dit gebied. Logisch ook, want het is er pas net (ChatGPT is er bijvoorbeeld sinds november 2022). Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel, dus een oproep aan jou: duik hier nu in! Want voor je het weet gaan jouw concurrenten (en/of disruptieve nieuwkomers) er met de grootste vangst vandoor. Maar ga het dus vooral anders doen!

ChatGPT Bron: Diego Thomazini / Shutterstock.com

Bron: Diego Thomazini / Shutterstock.com

Ben jij al bekend met de kansen van AI voor de marketing van jouw bedrijf? Dan kun je de volgende sectie overslaan en verder lezen bij ‘Zet je marketingmiddelen anders in’.

De belangrijkste kansen van AI voor de marketing van jouw bedrijf

“Kostenbesparing”

Door gebruik te maken van AI voor het creëren van teksten, kun je kosten besparen op het inhuren van copywriters. Dit is vooral relevant voor MKB-bedrijven met beperkte middelen. Echter, kostenbesparing staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Met de enshittification van het internet en information overload die op de loer liggen, moet je je nog even achter je oren krabben als je denkt dat je de komende jaren goedkoper uit bent. Je zult je middelen, zoals eerder benoemd, vooral anders moeten gaan inzetten.

Tijdsbesparing

AI-gedreven tekstgeneratietools (zoals ChatGPT) stellen contentmarketeers in staat om content efficiënter te produceren. De snelheid waarmee AI teksten kan genereren, bespaart waardevolle tijd voor je team. Zij kunnen zich hiermee concentreren op strategische taken en creatieve aspecten van contentmarketing. Erg belangrijk vanwege de hierboven genoemde redenen! Je zult je tijd en middelen anders moeten gaan inzetten, wat door de tijdsbesparing nu ook kan.

Schaalbaarheid van contentproductie

Met behulp van AI kun je twintig teksten schrijven voor de prijs van één. Of het nu gaat om blogposts, productbeschrijvingen of socialmedia-updates, je kunt op grotere schaal content produceren. Dit is vooral relevant als jij veel verschillende doelgroepen bedient die allemaal andere contentbehoeftes hebben. AI maakt het mogelijk om content te personaliseren op basis van gebruikersgegevens. Door klantgegevens te analyseren, kunnen teksten worden aangepast aan specifieke doelgroepen, wat de relevantie van de boodschap vergroot.

Contentoptimalisatie voor SEO

Met AI kun je relevante zoekwoorden identificeren en integreren, waardoor de zichtbaarheid van jouw bedrijf in zoekmachines wordt vergroot. Of jouw klant uiteindelijk nog zoekmachines gebruikt, is natuurlijk wel een relevante vraag. AI is potentieel zeer disruptief en ook jouw klant begint nu vragen te stellen aan AI-tools zoals ChatGPT, in plaats van de gebruikelijke zoekmachines zoals Google.

Snelle A/B-testen

Je kunt een stuk makkelijker A/B-testen uitvoeren om de effectiviteit van verschillende teksten te meten. Hiermee ben je in staat om snel te reageren op wat wel en niet werkt en kun je je strategieën daarop aanpassen. Voor sommige MKB-bedrijven is dit echter al wel een stap te ver, omdat je voor goede A/B-testen ook een hoogopgeleide marketingstaf in dienst moet hebben (of moet inhuren).

Versnelling van creatieve processen

AI brainstormt met je mee. Ludieke namen voor je events, opvallende titels voor je blogs, out-of-the-box ideeën voor je marketingcampagnes. Als ‘collega’ kan AI je hierin heel goed helpen. Jouw team moet uiteindelijk beoordelen of de ideeën passen bij jouw bedrijf of bijvoorbeeld de ideeën tweaken. Samen met AI kun je hiermee tot grote creatieve hoogtes komen. En niet alleen binnen het marketingvak, maar op elk gebied waarin jij nieuwe input en ideeën nodig hebt.

En dan nu: zet je marketingmiddelen anders in

Als je je huidige marketingstrategie voortzet, dan ga je in het tijdperk van AI zeeën van tijd overhouden. Dus, tijd voor een vakantie met het hele marketingteam om te genieten van AI dat het werk voor ons doet? Ik vrees van niet. Eigenlijk heeft een nieuw medium er nog nooit toe geleid dat we daadwerkelijk tijd over zijn gaan houden.

Met de komst van de wasmachine werd al gedacht dat we er veel vrije tijd voor terug zouden krijgen. Met de komst van rekenmachines ook. En nu, met de opkomst van AI? Ook weer. Echter, wij mensen zijn bezige bijen en zoeken met elk uur dat bespaard wordt weer naar nieuwe manieren om deze uren efficiënter te besteden. Dit doen jouw concurrenten ook. Om hen voor te blijven zul je dus daadwerkelijk de bespaarde tijd en kosten in moeten gaan zetten op een andere manier.

De grote vraag is natuurlijk: hoe moet je dit dan doen?

Hieronder een kleine (lang niet toereikende, maar wel beknopte) SWOT-analyse op de invloed van AI op de huidige contentmarketingstrategieën van MKB-bedrijven. Je ziet dat de ‘threats’ hem vooral zitten in de eerder genoemde information overload, enshittification van het internet en de snel veranderende technologieën. Gaat jouw klant zijn vragen nog aan Google stellen de komende jaren?

Deze bedreigingen zijn erg belangrijk voor jouw marketingstrategie. Door je tijd, geld en middelen anders in te zetten dan op ‘meer content’, heb jij een grotere kans om je concurrentie voor te blijven.

SWOT-analyse

Beknopte SWOT-analyse over de invloed van AI op de huidige contentmarketingstrategieën van MKB-bedrijven

Het voordeel van de grote corporates is dat ze marketingbudgetten hebben die ze kunnen spreiden. Maar als MKB-bedrijf zul je keuzes moeten maken. Dus: waar moet je op inzetten?

Zet in op autoriteit en sociale bewijsvoering

Het wordt belangrijker om aan jouw merkwaarde te bouwen, omdat de geloofwaardigheid van content steeds meer in het diskrediet komt (de enshittification). Daarnaast hebben jouw klanten net als jijzelf, ook steeds meer te maken met information overload. Hoe weten jouw klanten nog bij wie ze moeten aankloppen voor een specifieke dienst of product?

We zagen dit het laatste decennium al, maar de beoordelingen van klanten of andere autoriteiten spelen een steeds grotere rol. ‘Autoriteit’ en ‘sociale bewijsvoering’ zijn twee van de zes beïnvloedingsprincipes die zijn geïntroduceerd door de sociaalpsycholoog Robert Cialdini in zijn boek “Influence: The Psychology of Persuasion”. Dit zijn de twee principes waar jij in jouw marketingstrategie nu vol op moet gaan inzetten.

Autoriteit

Het principe van autoriteit gaat over de menselijke neiging om eerder te gehoorzamen aan mensen die als autoriteiten worden beschouwd. Cialdini benadrukt dat mensen van nature geneigd zijn om te luisteren naar en gehoorzaam te zijn aan personen die als deskundig, betrouwbaar en bekwaam worden gezien. Het idee is dat wanneer mensen geloven dat iemand autoriteit heeft op een bepaald gebied, ze eerder geneigd zijn om hun aanbevelingen of instructies te accepteren en op te volgen.

Sociale bewijsvoering

Het principe van sociale bewijsvoering draait om de neiging van mensen om het gedrag van anderen te volgen in onzekere situaties. Mensen kijken naar wat anderen doen om te bepalen wat sociaal aanvaardbaar, correct of juist is.

Voorbeelden van sociale bewijsvoering in de praktijk zijn onder meer:

  • het tonen van het aantal likes of shares op social media om de aantrekkingskracht van content te vergroten
  • laten zien van positieve reviews/beoordelingen
  • het aantal mensen dat al gebruik heeft gemaakt van een product of dienst

Potentiële klanten kunnen zich gesterkt voelen als ze zien dat anderen positieve ervaringen hebben gehad.

Via welke kanalen kun je deze principes het beste toepassen?

Waarschijnlijk probeer jij al autoriteit uit te stralen door de blogs en socialmediaposts die je maakt en deelt. Sociale bewijsvoering zien we bij MKB-bedrijven vaak met klantcases en referenties. Echter, dan houd je je vooral nog bezig met het creëren van meer content. En dat is nu juist de problematiek met de enshittification van het internet en de information overload.

Reviews Bron: chainarong06 / Shutterstock.com

Je kunt beter kijken naar de kanalen waarop reviews, beoordelingen en aanbevelingen kunnen worden gedeeld. Hieronder voorbeelden van zulke kanalen. Bepaal zelf welke voor jouw organisatie het relevantst zijn.

1. Social media

Bedenk ten eerste: waar bevindt jouw doelgroep zich? En duik daarna eens in de mogelijkheden van het delen van reviews, beoordelingen en aanbevelingen. Je kunt jouw klanten ook aanmoedigen om hun ervaringen te delen via deze social netwerken.

2. Review-websites en -platformen

Google Mijn Bedrijf, Yelp, TripAdvisor… En zo zijn er ook in de B2B-wereld ontzettend veel platformen waarop je met jouw merknaam een plekje kunt krijgen, mits jij daadwerkelijk een kwalitatief bedrijf bent! Zoek dus naar specifieke platformen zijn gewijd aan het verzamelen van reviews voor jouw type bedrijf in jouw branche. Zorg ervoor dat jouw bedrijfsprofiel op deze sites up-to-date is en moedig ook hier jouw klanten aan om reviews achter te laten.

3. E-commerceplatformen

Amazon, eBay, bol: voor bedrijven die producten verkopen, zijn e-commerceplatforms vaak cruciaal. Reviews op deze platforms kunnen sterk bijdragen aan de reputatie van het merk en de verkoop.

4. E-mailmarketing

Verzend na aankoop follow-up e-mails waarin klanten worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Positieve beoordelingen kunnen worden gebruikt als sociale bewijsvoering in latere marketingcampagnes.

5. Influencers en bloggers

Werk samen met influencers en bloggers in jouw branche om reviews en aanbevelingen te krijgen. Dit bestaat al even, maar lang niet alle bedrijven maken hier al effectief gebruik van. Dit kan een krachtige manier zijn om een breder publiek te bereiken.

6. Podcasts en radioprogramma’s

Gastoptredens op relevante podcasts en radioprogramma’s kunnen een kans bieden om jouw producten of diensten te presenteren en aanbevelingen te verzamelen.

7. Videoplatformen (voornamelijk YouTube)

Tutorials en productreviews op YouTube kunnen bijdragen aan de zichtbaarheid van je merk.

8. Forums en communityplatformen

Actieve deelname aan branche-specifieke forums en community’s biedt de mogelijkheid om positieve beoordelingen te verzamelen en direct in contact te komen met potentiële klanten.

9. Google-advertenties

Google-advertenties kun je aanvullen met extensies voor klantrecensies, waardoor beoordelingen direct in de zoekresultaten worden weergegeven. Zoals eerder benoemd: snelveranderende technologieën zouden er voor kunnen zorgen dat zoekmachines als Google niet meer gebruikt gaan worden als voorheen. Dus ook de taak aan jouw marketingteam om alle ontwikkelingen op nauwe voet te volgen.

Jouw marketingstrategie? Ga voor een andere tactiek dan je concurrenten

Dus: zet de tijd die je door tools als ChatGPT bespaart in om de autoriteit en de sociale bewijsvoering van jouw bedrijf te vergroten. Zet in op reviews, beoordelingen en aanbevelingen. Het is belangrijk om actief betrokken te zijn op bovengenoemde kanalen, zowel om positieve beoordelingen te stimuleren als om snel te reageren op eventuele negatieve feedback.

Het opbouwen en onderhouden van een positieve online reputatie is essentieel in het AI tijdperk van enshittification van het internet en exponentieel toenemende information overload. Wed niet op een sneller paard, maar ga voor een andere tactiek dan je concurrenten.

Hopelijk heb ik je hiermee op tijd voorzien van de juiste informatie om te gebruiken in jouw marketingstrategie in 2024! Ik ga me nu, 40 weken zwanger, op een heel belangrijk offline project richten… 😉 Tot volgend jaar, ik ben benieuwd of we de ontwikkelingen met z’n allen bij kunnen benen!