Summerreads: dé trends, tips & tricks voor communicatie
Is het voor jou (bijna) tijd om je zomervakantie vaarwel te zeggen en weer opgeladen aan het werk te gaan? Dan komt onze volgende summerread goed van pas. Dit keer zetten we voor jou de beste, belangrijkste en handigste artikelen op het gebied van (online) communicatie & content op een rij. Stories, employee advocacy, microcopy en stockfoto’s komen onder andere voorbij. Op deze manier kun je even bijlezen, zodat je hierna helemaal up-to-date op kantoor verschijnt.
De belangrijkste trends voor (online) communicatie & content
De manier waarop online video wordt ingezet, blijft zich ontwikkelen. Online video is een blijvertje, maar hoe weet je wat het beste werkt? Door onder andere de komst van Facebook Watch, blijft online video groeien. Houd daarom deze vijf online videotrends nog goed in de gaten.
Tip (in 1 minuut): Ondertitel je video met deze truc. Handig!
Instagram Stories heeft er dit jaar een flink aantal functies bijgekregen, waardoor het voor veel merken steeds interessanter wordt. Maar hoe kun je Stories integreren voor storytelling-elementen? Hoe start je een verhaal? En waar liggen nog kansen?
Stories is slechts een onderdeel van ‘de visuele revolutie van 2017’. Door de snelle (en betaalbare) verbinding, goede smartphones met veel geheugen en verschillende beeldbewerkings-apps, heb je als contentmaker de mogelijkheid je boodschap te verduidelijken en versterken. Welke van deze trends in beeldtaal heb jij nog gemist?
Ook employee advocacy is in opkomst. Het betrekken van je medewerkers helpt bij het verspreiden van content. Hoe? Door van je medewerkers ambassadeurs te maken in je contentstrategie.
Nog even op een rij:
- 5 online videotrends die je in 2017 in de gaten moet houden
- Waarom je Instagram Stories moet inzetten voor storytelling
- De visuele revolutie van 2017: dit zijn de trends in beeldtaal
- Maak van je medewerkers ambassadeurs in je contentstrategie
Tone of voice & microcopy
De keuze voor ‘u’ of ‘jij’ in de communicatie met je doelgroep is een cruciaal onderdeel bij het ontwerpen en inzetten van je tone of voice. Om de juiste snaar te raken, is het belangrijk om te weten waaruit de tone of voice bestaat. Hoe zorg je voor een consistente spreektaal? Welke aanspreekvorm past bij jouw merk? Met deze vier stappen kom je tot een weloverwogen keuze: tutoyeren of niet?
Als je een willekeurige website bezoekt, vind je hoe dan ook microcopy terug. De minitekstjes bij bestelknoppen, nieuwsbriefinschrijvingen, downloads en informatieaanvragen worden nog vaak vergeten of onderschat. Belangrijk om rekening mee te houden voor je merkstrategie. Microcopy kan namelijk je conversie maken of kraken: zo verhoog je met één zin je conversie.
Nog even op een rij:
- Zo vind je de juiste tone of voice voor jouw merk
- Mag ik ‘je’ zeggen? IKEA doet het wel, Nespresso niet [4-stappenplan]
- De kracht van microcopy: hoe je met 1 zin je conversie verhoogt
Stop met stockfotografie
Niet alleen tekstuele content is van belang voor je contentstrategie, maar juist ook het gebruik van passende beelden. Veel organisaties kiezen nog steeds voor stockfoto’s (wij ook, red.), met name omdat het goedkoop en er volop keuze is. Maar er zijn genoeg redenen waarom je vandaag nog wil stoppen met stockfoto’s. Er zijn volop alternatieven. Ook kun je standaardafbeeldingen creatief inzetten. Beeld is te belangrijk om er ‘even bij te doen’, dus maak daar gebruik van. Maar wat moet je dan wel doen?
Storytelling
De tijd van een leuke foto (“en klaar!”) en storytelling alleen is niet meer voldoende. Onze contentbehoefte verandert steeds. Dat zie je aan grappige teksten in foto’s, vlogs en andere filmpjes. Een combinatie hiervan willen we juist zien: storytelling 2.0, oftewel emotiontelling. Wat betekent emotiontelling voor je merk en vooral, voor de content op je online mediakanalen?
Organisaties waarvan iedereen vindt dat ‘ze een goed verhaal hebben’, worden ervaren als coherent en betekenisvol. En ook de artefacten dragen bij. Artefacten zijn uitingen die onmiskenbaar horen bij storytelling: denk aan tekstjes op koffiebekertjes, vriendelijke boodschappen op postpakketten en grapjes op pennen. Aan de hand van deze vier stappen kun je bepalen hoe je corporate storytelling het beste in kunt zetten.
Nog even op een rij:
- Storytelling in de versnelling: vertel in 2017 je verhaal met méér emotie
- Corporate storytelling: een goed verhaal op een bierviltje
Merkstrategie: zet samen je identiteit centraal
Je kunt pas een overtuigend merk bouwen als je weet wie je bent en waar je voor staat. Een merk is maakbaar, een identiteit is dat niet. Dit model kan je op weg helpen als conversation starter, zodat je vervolgens aan de slag kunt gaan met je merkstrategie of veranderingsmanagement. De kans dat dit lukt, heeft vooral te maken met waar je begint.
Jongeren, politici & gemeenten
Als we kijken naar de communicatievaardigheden vanuit de overheid, is het niet best gesteld met de communicatievaardigheden van onze politieke lijsttrekkers naar jongeren toe. Deze vier opvallende blunders laten zien dat het tijd wordt om hun communicatie met jongeren grondig te herzien.
Teamleiders en hoofden Communicatie van bijvoorbeeld lokale overheden worstelen met hoe je de organisatie meer van buiten naar binnen kunt laten werken. De online mogelijkheden om met inwoners, buurten en groepen belanghebbenden samen te werken, groeien snel. Hoe ziet de frontoffice van de overheid er in 2025 uit? En in hoeverre kunnen klantcontact, communicatie en participatie samenkomen?
Nog even op een rij:
- De 4 opvallendste communicatieblunders van politici tegenover jongeren
- Gemeenten in 2025: van newsroom tot afdeling Klantcontact & Interactie
Op de hoogte van (online) communicatie – en contentontwikkelingen?
We hopen dat je met deze tweede summerread goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen op het gebied van (online) communicatie & content. Er volgt nog een summerread over marketing. In onze vorige summerread zie je een overzicht van alle socialmedia-ontwikkelingen. We zijn benieuwd: heb je nog aanvullingen, tips of opmerkingen op dit overzicht? Laat ze achter bij de comments!