How to

Adverteren op Facebook: welke foto en call-to-action kies je?

0

Adverteren is geen groot geheim, hoewel het zoals elke vaardigheid enkele algemene principes heeft waar je het beste van uit kunt gaan als je het goed wil doen. Zodra je een succesvolle advertentie gelanceerd hebt, zal jouw brein dat ‘aha!’-moment ervaren en wordt het daarna alleen maar makkelijker. Een goede advertentie kan 3, 6 tot zelfs 12 maanden lang meegaan en kan voor blijvende winst zorgen. Het is dus de moeite waard om te leren hoe je succesvol kunt adverteren.

Hieronder ga ik dieper in op twee belangrijke onderdelen van een Facebook-advertentie: namelijk de foto en de vraag die je aan jouw consument stelt, de call-to-action.

Een advertentie op Facebook kun je in 3 aspecten verdeleninstagram-pic-4

Om een heldere richtlijn te geven, verdeel ik in dit artikel een Facebook-advertentie in 3 aspecten:

1. Een koptitel
2. Een vraag aan de consument (de call-to-action)
3. Een foto

De titel bevindt zich boven de foto. De call-to-action staat onder de foto.

Deze manier werkt goed voor mij, maar er zijn meerdere formules mogelijk. Als je zelf een ander idee hebt, test dit dan zeker uit!

Vertel jouw verhaal met de juiste foto

Het mooie aan Facebook is dat je een foto kan combineren met jouw koptitel en call-to-action waardoor je een verhaal kunt vertellen.

Consistentie

Eén van de grootste fouten die marketeers maken, is niet consistent zijn met hun boodschap. Zorg dat je, als je een foto kiest, dat deze consistent blijft met jouw titel en een alomvattende boodschap bevat.

Ik koop mijn foto’s bij Shutterstock. Zo weet je zeker dat je een hoge standaard aanhoudt voor jouw advertentie, en komt jouw bedrijf over alsof het een duur marketingbureau heeft ingehuurd. En dat terwijl een goede foto maar een paar euro kost.

Je eigen foto’s

Je kan ook eigen foto’s gebruiken. Mensen reageren goed op een foto die jouw zaak authentiek laat zien. Je moet alleen checken dat de kwaliteit van de foto goed genoeg is. Stel jezelf de vraag: “zou ik hierop klikken als het in mijn eigen feed voorbij komt?” Zo ja, dan is een eigen foto zeker een goed idee.

Er bestaat geen “goed” of “fout” in de keuze van foto’s. Creativiteit is subjectief, er bestaan geen exacte formules hiervoor. Aan de andere kant kun je de effectiviteit van jouw advertentie meten via het aantal kliks. Aan jou om een evenwicht te vinden tussen wat de markt wil en jouw eigen creativiteit.

Wat voor foto’s werken goed op Facebook?

De volgende foto’s kunnen goed werken op Facebook:

1) Menselijke foto’s

Facebook draait om menselijke interacties, dus geef mensen wat ze verwachten. Ze komen op Facebook om emoties te voelen, niet om een advertentie te bestuderen. Dit betekent dat je, als je bijvoorbeeld een fitnesscentrum promoot, het best een man of vrouw kan laten zien die actief is in de sportschool en niet te concentreren op de toestellen van de sportschool.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

2) Productdemonstraties

Productdemonstraties zijn niet altijd even makkelijk uit te voeren in Facebook-advertenties, maar ze zijn absoluut de moeite waard. Als het lukt om dat op de goede manier te doen, zijn ze uitzonderlijk effectief. Hieronder staan 2 advertenties die ik getest heb voor een klant. Op de eerste behandelt een schoonheidsspecialiste een klant en op de tweede zie je een close-up van een mooie dame. Op de eerste advertentie werd twee keer zoveel geklikt!

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.


Een foto van een workshop in actie voor expats die interesse hebben in het veranderen van carrière.

Facebook_advertentie_1

Een campagne die ik uitvoerde voor een Amerikaanse online kledingshop.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Hoe ga je te werk?

Je kunt het beste 5 tot 10 foto’s zoeken en daar de beste uit kiezen.

Stel een heldere vraag aan jouw klant

Een advertentie is de goedkoopste manier om een consument te bereiken. Maar hoewel dit effectief is, zal het vaak niet onmiddellijk leiden tot verkoop. Adverteren draait meer om een weg te bouwen naar een verkoper, een pagina of een e-maillijst, door het product te “voorverkopen”.

Nadat je de aandacht hebt getrokken met een sterke titel, kun je best duidelijk vragen naar een bepaalde actie, de zogeheten call-to-action of CTA. Hoe helderder jouw vraag, hoe meer mensen op jouw advertentie zullen klikken en doen wat je van hen vraagt.

Ga uit van een korte aandachtsspanne

We weten dat verschillende soorten mensen op het internet surfen. Bij een advertentie kun je altijd het beste uitgaan van de persoon die het minste tijd en een zeer korte aandachtsspanne heeft. Als jij door een Facebook-feed scrolt, stop jij dan bij elke post om alle lettertjes te lezen, onafhankelijk van hoe interessant het is? Natuurlijk niet. Verwacht dit ook niet van je doelgroep. Wees dus zo helder mogelijk met jouw vraag.

Het ligt niet aan jou

Dit is essentieel om te begrijpen, want we vinden onszelf soms belangrijker dan dat we zijn, en dat kan voor teleurstelling of razernij leiden wanneer onze advertenties niet de resultaten opleveren die we hadden verwacht. Het ligt niet aan jou, je moet gewoon de moeite doen om je in te leven in de consument.

Welke call-to-actions zijn mogelijk?

Hieronder geef ik een lijst met mogelijke call-to-actions die ik allemaal gebruikt heb en waarbij ik zal nuanceren welke een voorkeur krijgen. Dit is geen lijst met willekeurige theoretische call-to-actions, maar opgesteld uit echte ervaring.

1. Rechtstreekse verkoop
2. Branding of naamsbekendheidscampagne
3. Gratis consult of proefperiode
4. Artikel of  video
5. Actie met korting

Natuurlijk bestaan er meer call-to-actions dan degene die ik hier uitleg, maar met de opties uit deze lijst kunnen jouw advertenties al heel effectief zijn.

1) Rechtstreekse verkoop

Bij deze call-to-action is de gewenste actie een rechtstreekse verkoop van jouw product of dienst via Facebook-advertenties, zonder korting of actie.

Tenzij jij een innovatief product hebt dat een dringende nood vervult of bij de beste copywriters hoort in dit land, ga ik de positie innemen dat dit soort advertenties minder opbrengen dan je aanvankelijke investering. Deze manier is mogelijk, maar dan moet je al heel goed weten wat je aan het doen bent. Je kunt beter een invalshoek nemen die ruimte laat voor fouten en meer kans heeft om te werken.

Je moet eerst investeren

Voor onbekende producten die meer dan €50 of €100 kosten, legt de consument meestal een weg af voordat hij overgaat tot aankoop. Je kan dit vergelijken met een man die een vrouw verleidt. Als je een vrouw ontmoet zeg je niet in de eerste 5 minuten: “wil jij met mij naar bed?”. Dat werkt niet. Je leert haar eerst kennen, je neemt haar mee uit, iets eten en iets leuk doen. Pas daarna kun je over zoiets gaan nadenken.

Zorg dat je iets waardevols hebt

Net zoals dat een vrouw graag iets leuks met een man wil delen, wil een koper best zijn geld uitgeven aan iets waardevols. Maar je moet eerst investeren om een ‘ja’ te krijgen, en niet zoals de meeste mannen en verkopers meteen met de deur in huis vallen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar omwille van effectiviteit ga ik aanraden om met jouw eerste advertenties rechtstreekse verkoop niét te doen.

2) Branding of naamsbekendheidscampagne

Bij deze call-to-action ga je een advertentie lanceren zodat mensen weten dat je bestaat of om een mooi imago te geven aan jouw zaak, zonder een echte vraag naar actie.

Dit soort advertenties hebben een doel, en kunnen in overkoepelende strategieën effectief zijn. Als jij een zelfstandige of kleine onderneming bent, is zo’n advertentie niet aan te raden. Je kan best een advertentie opstellen dat binnen een systeem past waar je kan zien hoeveel je investeert en hoeveel je eruit krijgt.

Ik zou dit soort advertenties laten voor bedrijven met een groot marketingbudget die de ruimte hebben om te kunnen investeren zonder dat ze rechtstreeks dat geld moeten terugzien binnen een paar maanden tijd.

3) Gratis consult of proefperiode

Als jij een dienst verkoopt of een dienst kunt verzinnen rond jouw product, kan dit een zeer effectieve call-to-action zijn. Je kunt een gratis consult geven via e-mail, telefoon of face-to-face. Alledrie hebben gewerkt voor mij, hoewel face-to-face het beste is om te closen. Aan de andere kant kan e-mail of telefoon een goede tussenstap zijn voor potentiële klanten die niet onmiddellijk willen afspreken.

Een gratis consult van 30 minuten rond jouw expertise kan ook helpen om jouw nieuwe klant beter te begrijpen. Omdat je zijn wensen beter begrijpt, wordt het makkelijker om hem iets te verkopen. Als je software aanbiedt, kun je jouw klant een gratis proefperiode van 30 dagen geven.

4) Artikel of video

Een artikel schrijven of een video opnemen en deze promoten via Facebook kan heel sterk zijn. Waarom?

1. Mensen komen niet op Facebook om iets te kopen, maar zullen wel aangetrokken worden tot een interessant artikel of leuke video. Nadat je hun interesse hebt gewekt, kun je overgaan naar een volgende actie, die uiteindelijk zal leiden naar een verkoop.

2. Het is goedkoper per klik omdat meer mensen erop zullen klikken, en Facebook laat de prijs dalen bij effectieve advertenties.

3. Je bouwt geloofwaardigheid op in jouw sector door expertise mee te geven. Daardoor is een deel van het “verkopen” al gedaan. Zodra het tijd wordt om iets te verkopen, hoef je niet helemaal door het proces te gaan van jezelf bewijzen; een sterk artikel of video heeft dat al voor jou gedaan.

Overgaan tot verkoop of contact

Zorg er wel voor dat je op het einde van je content overgaat naar iets dat kan leiden tot verkoop of naar het behouden van contact.

Je kunt één van de volgende opties kiezen:

1. Vermelding van jouw contactinformatie
2. Vermelding van jouw website met jouw producten en diensten
3. Inschrijving voor jouw e-maillijst
4. Google remarketing of banner retargeting

Je kunt er beter niet voor kiezen om alleen te sturen op page likes. Dat kan werken in een grotere strategie, maar is niet aan te raden bij een éénmalige advertentie.

5) Actie met korting

Koopjes zijn nog altijd onweerstaanbaar. 50 procent korting op een product of dienst binnen een bepaalde periode kan mensen nog altijd stimuleren om te kopen. Denk wel goed na over jouw strategie, want kortingsacties trekken meestal kopers aan die jagen op korting. Maar als je een strategie hebt waarmee je nieuwe klanten binnenkrijgt via een actie, en hun gegevens bijhoudt om later iets anders te verkopen, dan heeft jouw advertentie op lange termijn proportioneel een hoge waarde. Het is makkelijker iets te verkopen aan iemand die al gekocht heeft, dan aan een volledig nieuwe koper.

Over het algemeen worden mensen meestal gestimuleerd als ze iets van waarde ontvangen. Hoe meer een persoon het gevoel krijgt dat hij waarde krijgt ten opzichte van de tijd die hij moet investeren, hoe effectiever jouw advertentie zal zijn.

Welke actie ga je ondernemen?

Sta je te popelen om aan de slag te gaan? Hou dan de volgende twee punten nog even in je achterhoofd:

1. Beslis over de overkoepelende strategie van jouw advertentie, hoe gaat deze leiden naar verkoop?

2. Beslis welke specifieke actie je gaat vragen aan jouw klant, gebaseerd op degenen die ik hierboven hebt uitgelegd.

Denk goed na over jouw call-to-action en zorg ervoor dat je het resultaat kan meten. Stel dat mensen op jouw advertentie klikken, wat gebeurt er dan? Zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. De perfecte advertentie creëren is één ding, maar het moet ook nog leiden tot verkoop.

Volgende week spreek ik over het laatste deel, namelijk hoe je de resultaten van een advertentie op Facebook analyseert. Wat vond je van dit artikel? Laat wat feedback achter als je wil. Ik antwoord op alle comments!

Dit artikel is het derde deel in een serie over adverteren via Facebook. Lees ook het eerste deel: ‘Adverteren op Facebook: zo leer je de taal van jouw klant‘ en het tweede deel ‘Adverteren op Facebook? Zo vind je de juiste doelgroep’.