Samenwerken

Ongestoord thuiswerken: hoe ga jij om met afleiding?

0

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar er ligt ook afleiding op de loer. Door jezelf, door je huishouden, door social media, door je familie… Hoe ga je daarmee om?

Kopje koffie, buurvrouw?

Als je kinderen hebt, raak je mogelijkerwijs snel door hen afgeleid, omdat je met ze wil spelen of praten, of omdat ze jou van je werk af houden. Ook kan het zo zijn dat je jezelf van je werk afhoudt. Er is altijd nog wel ergens een huishoudelijk klusje te vinden. Als je dat klusje gaat doen terwijl je eigenlijk aan je bedrijf wil werken, laat je je afleiden. Datzelfde laat je gebeuren als de buurvrouw aanbelt voor een kopje koffie en je daarop ingaat op een moment dat je met andere dingen bezig bent.

Dit fenomeen kan betekenen dat je niet genoeg tijd aan je bedrijf besteedt of niet zoveel tijd aan je bedrijf besteedt als je zou willen. Dit kan negatieve bijeffecten hebben. Het zit de groei van je bedrijf in de weg, wat je als vervelend kunt ervaren. In het slechtst mogelijke scenario draai je misschien niet genoeg omzet met je bedrijf om goed van te kunnen leven. Zo’n situatie is natuurlijk naar en stressvol. Logischerwijs wil je dat kost wat kost voorkomen.

De eeuwigdurende strijd: ga je aan het werk of doe je eerst de was…

Thuiswerken is wel erg prettig, omdat je alle vrijheid hebt die je je maar kunt wensen. Je kunt je eigen tijd indelen, je kunt er zijn voor de mensen in je gezin tussen je werk door en je hoeft je niet eens netjes aan te kleden als je daar geen zin in hebt. Al met al klinkt het ideaal.

Maar het blijft een soort strijd om je niet af te laten leiden door alles wat er om je heen gebeurt. Er is niemand om over je schouder mee te kijken en ervoor te zorgen dat je aan het werk blijft. Helemaal als zelfstandig ondernemer moet je dat zelf doen.

Het helpt om je af te vragen of de afleidingen wel afleidingen zijn, of dat het door de dag heen oplaadmomentjes voor je zijn.

Afleiding hoeft niet altijd per se verkeerd te zijn

Bij het winnen van die strijd kan het helpen om je af te vragen of de afleidingen wel afleidingen zijn. Of zijn het door de dag heen oplaadmomentjes voor je? Het kopje koffie met de buurvrouw kost natuurlijk tijd.  Tegelijkertijd zorgt het er wel voor dat je even volledig met iets anders bezig bent. Op die manier verzet je je gedachten. Misschien kun je na het kopje koffie (of de afleiding die in jouw geval van toepassing is) weer met de volle creativiteit en focus aan de slag.

Wees dus niet te streng voor jezelf als het gaat om je afleidbaarheid. Die afleidingsmomenten kunnen de creativiteit voeden, die je nodig hebt om geweldige dingen te realiseren met je dienstverlening!

Twee aspecten die helpen bij die afleidingsmomenten

Ben je van mening dat jouw afleidingsmomenten écht geen oplaadmomenten zijn, dan kun je naar de volgende twee aspecten van thuiswerken kijken.

Aspect 1: afleiding die van buitenaf komt

Als we kijken naar het ongestoord doorwerken zonder dat andere mensen iets van je vragen, dan gaat het heel sterk om het stellen van grenzen. Het is goed mogelijk dat dit iets is waar nog verbetering mogelijk is. Het gaat hier over grenzen stellen naar de buurvrouw toe en een keertje niet de deur opendoen als ze aanbelt. Het gaat om het niet opnemen van de telefoon als hij rinkelt en je ergens anders mee bezig bent. Het gaat om tegen mensen kunnen zeggen: “Sorry, ik ben aan het werk, maar vanmiddag na vijven heel graag.”

Iets wat mij heel erg helpt bij het stellen van grenzen is het creëren van een fysieke barrière tussen mij en mijn gezinsleden. Zorg dat je in een kamer met een deur zit en doe de deur ook dicht. Maak afspraken met je gezinsleden over wanneer ze wel en niet binnen mogen en kunnen komen.

Mijn kinderen weten bijvoorbeeld dat ze best binnen mogen komen als de deur van mijn werkkamer dicht is, maar dat ze dan wel even goed moeten luisteren aan de deur. Soms ben ik aan de telefoon met een klant of ben ik trainingsmaterialen aan het inspreken. Dan kunnen ze even niet binnenkomen. Is dat niet zo, dan vind ik het leuk om hun verhalen over school te horen.

vrouw-kat-laptop-afleiding-fotolia

Foto met dank aan Fotolia.

Aspect 2: focus houden op het werk waar je mee bezig bent

Bij dit aspect hik ik een beetje tegen twee dingen aan die ik je allebei graag mee wil geven.

Allereerst zijn er de standaard-focusdingen, zoals: zet een kookwekker. Op een halfuur, een uur of anderhalf uur, precies wat bij jou en je werk past. Blijf gedurende de tijd die op de kookwekker staat ook werkelijk achter je bureau zitten. Is de kookwekker niet afgegaan, dan ben je niet klaar met werken. Een ander voorbeeld van zo’n standaard-focusding is naar een plek toe gaan waar je minder snel afgeleid wordt. Ga ergens heen waar jij niks te maken hebt met niemand, waar je je huishouden niet ziet en waar je dus lekker gefocust aan de slag kunt gaan. Het is ook goed mogelijk dat je liever ergens in het bos aan een picknicktafel gaat werken, omdat je dat zo heerlijk rustgevend vindt.

Standaard-focustrucs helpen in mijn ogen niet echt, vraag je jezelf liever iets af

Eerlijk gezegd geloof ik niet meer zo sterk in de standaard focusdingen. Het niet kunnen behouden van je focus heeft veel meer te maken met hoe je denkt over wat je aan het doen bent, dan met waar je het doet. Of dat het veel meer te maken heeft met het gevoel dat een bepaalde werkzaamheid bij je oproept.

Voelen al die huishoudelijke klusjes belangrijker dan je werk? Dan is het goed mogelijk dat je je werk eigenlijk niet zo leuk vindt. Stel jezelf vragen als: hou ik wel van mijn werk? Is dit iets wat ik vol passie doe? Geniet ik enorm veel van mijn werk? Mijn huis kan bij wijze van spreken om me heen instorten als ik met iets bezig ben wat ik superleuk vind. En ik zou het niet eens merken.

Anders gezegd: als je bezig bent met iets wat je leuk vindt, laat je je door niets afleiden. Laat staan door het huishouden. Als ik aan de slag wil gaan met een van mijn groepen, stap ik gewoon over de was die nog gedaan moet worden heen. Het kan heel waardevol voor jezelf zijn om daar eens naar te kijken.

Doe je iets omdat het moet of vanuit inspiratie?

Heb je het gevoel dat je bepaalde dingen MOET doen, dan geeft dat al aan dat je ze eigenlijk niet leuk of belangrijk genoeg vindt. Bekijk dan of er een manier is waarop je het leuker en makkelijker voor jezelf kunt maken. Daar zijn heel veel verschillende manieren voor. Als je dit voor jezelf oplost, kun je weer vanuit inspiratie bezig zijn met je werk. Het huishouden valt dan als het ware weg ten opzichte van het geweldig leuke werk dat je kunt doen voor je bedrijf.

Kortom: werken vanuit huis kan lastig zijn, in verband met het feit dat je sneller afgeleid kunt raken. Zorg voor een fysieke barrière tussen jou en je gezinsleden als je aan het werk bent, maak goede afspraken met ze, let op standaard-focusdingen. En zorg dat je je werk leuk vindt, dan heb je jouw focus zo weer gevonden!

En dan hoor ik nu graag van jou! Wat zijn jouw tips als het gaat om focus houden en thuis werken? Laat het ons hieronder weten, zodat niet alleen ik, maar ook de andere lezers kunnen leren van jouw ervaringen.