Innovatie

Crowdsourcing, wat kun je ermee? 5 inspirerende voorbeelden

0

Crowdsourcing is enorm in opkomst. Steeds meer organisaties zien kansen in het online betrekken van een grote groep mensen om sneller, beter en goedkoper hun bedrijfsdoelstellingen te kunnen realiseren. Klinkt interessant, maar misschien ook wat vaag. Want waar kun je crowdsourcing als organisatie of zelfstandig ondernemer nou eigenlijk voor inzetten?

Crowdsourcing: kun je dat eten?

Als ik mensen vertel over mijn fascinatie voor crowdsourcing, roept dit in eerste instantie soms verwarring op: ‘o, dus jij duikt bij concerten de menigte in!’ Of mensen denken aan het funden van start-ups met behulp van de crowd (crowdfunding). Dit laatste komt al meer in de buurt, maar is ook nog niet helemaal treffend.

Crowdsourcing is het online benutten van de kennis, kunde of creativiteit van een grote groep mensen. Een containerbegrip dat vele doelen kan dienen. Een groep klanten die meedenkt over productverbeteringen, programmeurs die organisaties via crowdtesting helpen om bugs uit hun website te halen en wetenschappers die werkende oplossingen vinden voor scheikundige uitdagingen van bedrijven. Maar ook creatievelingen die voor je op zoek gaan naar pakkende slogans en domeinnamen voor jouw onderneming, vormgevers die via online wedstrijden logo’s ontwerpen en burgers in politiek instabiele landen die via een online community informatie verstrekken over de veiligheid van de ruimte om hen heen.

Om jullie een indruk te geven van de diversiteit aan mogelijkheden, heb ik een aantal opvallende en inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. Fold-it: gamers ontcijferen structuur van hiv-eiwit

Jarenlang zochten wetenschappers naar een medicijn voor het afremmen van het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Daarvoor moesten ze de structuur ontrafelen van het eiwit waarmee het virus zich kan vermenigvuldigen. Omdat er miljoenen opties zijn, zou dit tientallen jaren kunnen duren. Om dit te ondervangen, besloten wetenschappers van de universiteit van Washington ‘gewone’ mensen mee te laten denken. Dat deden ze met een online game, Fold-it.

foldit

Bron: https://fold.it/portal/

Via de game kwamen ruim 57.000 gamers in tien dagen tot de oplossing van het raadsel. Iets wat de wetenschap in tien jaar niet was gelukt. Door gamers op een slimme manier in te zetten, kunnen wetenschappers nu aan de slag met een medicijn waar ze al lange tijd naar op zoek waren. Een belangrijke reden voor het succes van dit voorbeeld is het grote aantal deelnemers. Maar liefst 57.000 gamers in tien dagen tijd! De wetenschappers van de universiteit van Washington hadden ook een mooie stimulans: meedoen leverde weliswaar geen geld op, maar door de vorm (een game) wel een hoop plezier. Daarnaast gaf het ‘gewone’ mensen een unieke kans om een bijdrage te leveren aan een voor veel mensen belangrijk issue: het stoppen van aids.

Een paper over het project is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature, editie Structural & Molecular Biology (pdf). De gamers zijn genoemd als medeauteurs.

2. Productinnovatie: Sparta’s zoektocht naar ideeën voor fietsonderdelen

Kinderfietsenmerk Loekie, onderdeel van Sparta, was op zoek naar nieuwe fietsonderdelen die de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van hun kinderfietsen zouden verhogen én tegelijkertijd de herkenbaarheid van de Loekie-fietsen vergroten. Zij vroegen studenten en young professionals om online met hen mee te denken via het Nederlandse crowdsourcing platform Battle of Concepts (pdf).

bagagedrager

Binnen een paar weken kreeg Loekie 72 ideeën voor vernieuwende fietsonderdelen binnen. Drie van deze ideeën zijn inmiddels succesvol in de markt geïntroduceerd. Mijn persoonlijke favoriet: de bagagedrager waarbij de middelste latjes zijn doorgebogen tot een halve maan, waardoor een bal voortaan goed achterop de bagagedrager blijft zitten om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wat dit crowdsourcingproject krachtig maakte, is de frisse blik van duizenden jongeren die vooraf al aan hadden gegeven het gaaf te vinden om in competitieverband mee te denken met actuele uitdagingen. De denktank van zo’n 10.000 tot 12.000 jongeren stond dus al te popelen om deel te nemen. Al deze extra oren, ogen en creativiteit leverden interessante customer insights en productideeën op, die een medewerker van Loekie in zijn eentje vanachter zijn bureau misschien lastiger zou kunnen bedenken.

3. Bill Gates en zijn zoektocht naar het condoom van de toekomst

Niemand minder dan Microsoft-oprichter Bill Gates wilde in 2013 hét condoom van de toekomst ontwikkelen. Nog te vaak gaat het mis met ongewenste zwangerschappen of zelfs hiv tot gevolg. Samen met zijn vrouw daagde hij de wereld daarom uit om een condoom te ontwikkelen dat aantrekkelijker in het gebruik is. De beste ideeën kregen 100.000 dollar om het idee uit te werken.

wingman

Bron afbeelding: https://metro.co.uk

Inmiddels liggen een aantal ontwerpen zoals het ‘origami-condoom’ en ‘de wingman’ ook in Nederland in de condomerie.

4. Marketing: Twitterende ijscoman die zijn start-up een kick-start gaf

IJscoman Marten Schuurman probeerde in 2010 zijn start-up Socialijs in Utrecht van de grond te krijgen met behulp van crowdsourcing. De eerste twitterende ijscoman van Nederland zette social media in om op het netvlies van Utrechters te komen. In de opstartfase van zijn bedrijfje crowdsourcete hij de aanschaf van zijn ijscokar, een locatie om zijn kar te stallen, de ijssmaken waarmee hij het beste kon beginnen, de plekken waar hij sowieso moet verschijnen met zijn kar, de naam van het bedrijf en het Socialijs logo, gemaakt door ontwerpster @MarinkaB. Daarnaast gebruikte hij social media om te communiceren met zijn (vaste) klanten, bijvoorbeeld om zijn dagroute aan te kondigen en om feedback te verzamelen.

Marten werd naast zijn studie Retail Management in no time een succesvolle ijsverkoper. Na zijn afstuderen in 2013 is Marten zelf niet meer als ijscoman aan het werk, maar ik blijf het een inspirerend voorbeeld vinden voor alle zzpers onder ons! Wat mij in dit crowdsourcing-project zo aanspreekt is hoe Marten op een structurele manier de kracht van de crowd gebruikte. Hij gebruikte de input van de crowd niet slechts één keer bij het ontwerpen van zijn logo, maar als onderdeel van zijn bedrijfsvoering bij elke stap in de ontwikkeling van zijn bedrijfje. Ook tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden, om te ontdekken wat zijn beste verkooppunten voor die dag zouden zijn

5. Recruitment: Onconventionele zoektocht naar een onconventionele leider

Afgelopen zomer vroeg NRG (Amerikaanse energieleverancier) de crowd (wie en waar ook ter wereld) om samen met hen op zoek te gaan naar de toekomstige directeur van NRG HOME. Diegene die de juiste man of vrouw wist te spotten, kon een beloning winnen oplopend tot 100.000 Amerikaanse dollar. De inzendingstermijn is inmiddels voorbij en de tips worden nu gecontroleerd. Ik ben benieuwd of crowdsourcing hier inderdaad de beste match geeft en ook op dit vlak een waardevolle aanvulling zal zijn!

Weet jij zelf ook nog leuke, inspirerende voorbeelden die in bovenstaand rijtje niet mogen ontbreken? Laat het me weten!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.