Meet Magento: WordPress voor eCommerce
Afgelopen zondag haalde Dennis Vreeke het onderwerp al aan in zijn serie Webshop in 360 dagen: eCommercepakketselectie. Het selecteren van het juiste e-commercepakket is voor een startende webshop essentieel. Maar ook voor webshops die willen groeien en professionaliseren is dit een belangrijke keuze. Het artikel bevatte al een mooi overzicht van allerlei leveranciers van de webshop platformen die in de markt beschikbaar zijn. In dit artikel wil ik graag wat verder inzoomen op een van deze platformen: Magento. Ik denk dat er ongetwijfeld veel lezers van Frankwatching zijn die nog nooit van Magento hebben gehoord, dus laten we bij het begin beginnen. Magento is een open source eCommerce platform ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf DBA Varien in Los Angeles. De eerste versie werd gelanceerd in maart 2008 en vandaag de dag wordt er door ongeveer 120 man gewerkt aan de doorontwikkeling van het platform. Magento heeft sinds de lancering veel terrein gewonnen op de markt voor eCommerce platformen, voornamelijk ten koste van andere open source pakketten zoals OSCommerce en Prestashop. Uit Google Trends blijkt zelfs dat de zoekterm ‘Magento’ populairder is dan de zoekterm ‘ecommerce’. De webshops van merken zoals Tcho, Time Out en Cold Method zijn bijvoorbeeld gebaseerd op Magento.
WordPress van de eCommerce
Magento is als platform eigenlijk het beste te omschrijven als de WordPress van de eCommerce. Net zoals WordPress is Magento vooral een template gebaseerd systeem. Naast de default template die standaard wordt meegeïnstalleerd, kan elke designer en/of developer zelf templates ontwikkelen voor het systeem. Daarnaast beschik je in Magento ook over de mogelijkheid om plugins te installeren, vergelijkbaar met de plugins in WordPress. Denk hierbij aan koppelingen met externe partijen zoals payment providers (Ogone, Paypal), logistieke partijen (DHL, UPS), e-mailmarketing (Mailchimp), Google (Adwords, Analytics, Base), populaire review sites etc.
De templates en plugins worden voornamelijk aangeboden via een soort officiële marktplaats: Magento Connect. Maar ook buiten deze marktplaats zijn inmiddels vele sites te vinden die templates en plugins voor Magento aanbieden.
Community, Enterprise & Mobile Edition
Zoals gezegd is Magento in de basis verkrijgbaar als open source platform, de zogenaamde Community Edition. Veruit de meeste webshops zullen prima met deze editie uit de voeten kunnen. Maar voor de wat grotere (internationale) webshops die zwaardere eisen stellen aan hun eCommerce platform is er ook een Enterprise Edition beschikbaar. Dit is een commerciële variant van het Magento platform, die moet concurreren met platformen zoals Hybris, Intershop en Demandware. De Enterprise Edition biedt meer mogelijkheden op het gebied van o.a. integratie met ERP systemen, private shopping, gift certificaten, een uitgebreider CMS etc. Een goed voorbeeld hiervan is de Europese online shop van The North Face. Maar met de Enterprise Edition is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een besloten shopping community te hosten.
De Nederlandse shopping community Brandfield.com past deze mogelijkheid onder andere toe. Tot slot is Magento ook druk bezig met mobile commerce, volgens velen de toekomst van eCommerce. Eind mei zal Magento dit product officieel gaan lanceren. Voor internetbureaus en hosting partijen die hun klanten helpen om Magento te implementeren is er ook een partner programma beschikbaar, vergelijkbaar met het partner programma van Google voor Google Analytics en Google Adwords.
Magento in Nederland
Ook in Nederland wint Magento het laatste jaar veel aan populariteit. Dit komt met name doordat er inmiddels een goede Nederlandstalige vertaling van Magento beschikbaar is en doordat er steeds meer plugins beschikbaar zijn voor koppelingen met Nederlandstalige dienstverleners. Denk hierbij aan een koppeling met logistieke providers zoals TNT Parcelware en DPD, en betaalproviders zoals Docdata en Buckaroo. Daarnaast is er veel Nederlandstalige informatie te vinden via fora zoals Mforum, Webwinkelblog en Duchtento, de officiële Nederlandse Magento community.
Ook zijn er in toenemende mate bureaus zoals Madia, XIB en Pagayo, die zich toeleggen op Magento consultancy en ontwikkeling. Ook hosting partijen zoals Byte hebben inmiddels het gat in de markt gezien en leveren gespecialiseerde diensten voor Magento. Kortom, ook voor Nederlandse ondernemers die een webwinkel willen starten of verder willen laten groeien is Magento een interessante en serieuze optie.
Meet Magento
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in Magento is het handig om te weten dat binnenkort, op 26 mei 2010, Meet Magento 2010 plaatsvindt, het event voor Nederlandstalige Magentogebruikers. Naast workshops en keynotes van Nederlandse Magentospecialisten komt ook Yoav Kutner, de geestelijke vader, vice-president en CTO van Magento vertellen wat we in de toekomst nog allemaal kunnen verwachten. Lezers van Frankwatching krijgen 15% korting op een ticket voor dit event. Gebruik hiervoor de code ‘frankwatching’ bij het afrekenen van de tickets.
Volgende week zal ik in een vervolgartikel verder ingaan op de diverse functionaliteiten van Magento, de voor- en nadelen van het pakket en zaken zoals zoekmachine optimalisatie. Heb je nog eventuele toevoegingen, laat het dan weten in de comments!