Video SEO & monetization met Adobe Story – nu in beta

It’s all about metadata, baby. Dat gaat zonder meer op bij video marketing. Zo lang de zoekmachines niet in staat zijn om audio en video te lezen, kun je alleen goede SEO resultaten met AV boeken op basis van de beschrijvende data. Met de introductie van Adobe Story – nu beschikbaar in beta – wordt een belangrijke stap gezet om dit in het hele productieproces van video door te voeren.
Tijdens de afgelopen IBC introduceerde Adobe Systems een betaversie van Adobe Story, waarmee het mogelijk wordt om vanaf de release van de CS5 suite metadata van script naar scherm door te voeren. Met Adobe Story hebben schrijvers/ copywriters een tool in handen waarmee ze hun scripts voor een video eenvoudig kunnen maken en aanpassen. Dankzij de mogelijkheden voor samenwerking (collaborative writing/editing) kunnen meerdere personen (met verschillende rollen) het script lezen, reviewen of aanpassen. Maar dit is slechts het begin van het productieproces (preproductie fase). Omdat alle metadata vanaf het prille begin op een consistente wijze wordt vastgelegd, is het bruikbaar in alle stadia van het productieproces.
“Vandaag de dag zoeken uitzend- en mediaorganisaties naar een nieuwe generatie video-workflows om content te creëren en te bekijken”, zegt Jim Guerard, vice president en general manager Dynamic Media bij Adobe. “Door waardevolle scriptinformatie in de preproductiefase vast te leggen, voorziet Adobe bedrijven van een krachtig nieuw instrument. Met Adobe Story kunnen bedrijven productie-workflows ingrijpend stroomlijnen, kosten verlagen en de interactiviteit en aantrekkelijkheid van entertainment verhogen.”
In deze video geeft Adobe een uitleg van de belangrijkste functies. Hoewel de focus daarbij vooral op het schrijfproces ligt, zit het meest interessante aspect in het staartje. Daarin legt Karl Soulé uit wat deze end-to-end workflow voor effecten gaat hebben voor video SEO en video monetization:
- Accuraat gebruik metadata
Dit kan het doel dienen om de metadata rondom de video direct beschikbaar te hebben voor publicatie op de eigen site. Daarnaast wordt het invullen van metadata voor video sharing sites (zoals YouTube) eenvoudiger gemaakt. - Interactieve features
Dankzij de aanwezigheid van de metadata zijn interactieve applicaties mogelijk zoals het doorzoekbaar maken van de video. Of: direct kunnen springen naar een segment binnen de video. Je kunt je voorstellen dat dat het gebruik van soundbites behoorlijk vereenvoudigt. Soulé noemt letterlijk een vorm van product placement waarbij je dat product direct klikbaar maakt. Een droom voor marketeers wordt daarmee werkelijkheid.
Al met al zet Adobe hiermee een belangrijke stap. In plaats van het implementeren van oplossingen achteraf, zoals audio- en beeldherkenningstoepassingen en speech-to-text oplossingen, voert men de metadata in het hele productieproces door (end-to-end workflow). Hiermee wordt de Adobe Creative Suite een steeds belangrijker alternatief voor concurrenten zoals Apple (Final Cut Pro) en Avid, die tot nu toe meer gemeengoed zijn in de markt van videoproductie. Good stuff.