De online nieuwsomgeving van de toekomst
‘Journalisten zijn lui en gemakzuchtig’ heb ik wel eens horen zeggen. In ieder geval hebben ze altijd een strakke deadline. Als je wilt dat ze over je bedrijf schrijven zul je het ze dus zo makkelijk mogelijk moeten maken. En alle interessante informatie en bronnen panklaar moeten aanbieden. Via je corporate website natuurlijk. Wat zijn de basics voor een online nieuwsomgeving? Hoe stel je de nieuwe generatie journalisten tevreden? En heb je een visie op online perscommunicatie? Doe ideeën op via dit artikel.
Standaardeisen voor een nieuwsomgeving
Nog niet alle bedrijven hebben de basis op orde. Wat verwacht een journalist minimaal op je corporate website te vinden?
Berichtgeving over de actualiteit: nieuwsfeiten, persberichten, cijferpresentaties etc.
- Persberichten tot zeker 5 jaar terug, in een makkelijk doorzoekbaar archief
- Contactgegevens van woordvoerders (liefst dag en nacht bereikbaar)
- Fotomateriaal, ook in hoge resolutie
- Bedrijfsfeiten, kerncijfers, CV’s van bestuurder
TNT heeft een zoekfunctie in het persberichtenarchief:
Online crisiscommunicatie: aan gedacht?
Maar dan het volgende. Heb je in je crisiscommunicatie plan ook een hoofdstuk ‘online communicatie’ toegevoegd? Bij een noodgeval is het onmogelijk om even snel een website of een paar extra pagina’s in elkaar te knutselen. Wees dus goed voorbereid.
Als het staatshoofd overlijdt heeft de publieke omroep al uitzendmateriaal voor een complete televisie-avond klaar staan. Staat er bij jouw bedrijf een site onderwater voor een mogelijk incident?
Voor de nieuwe generatie journalist
Als je de basis eenmaal op orde hebt, kun je door naar het volgende level. Gechargeerd gezegd zijn er twee soorten journalisten. De een maakt zijn aantekeningen op een kladblokje, met het stompje potlood dat standaard achter zijn oor in zijn warrige krullenbol schuilgaat. De ander beluistert de podcast van je persconferentie en stuurt vervolgens zijn artikel hierover naar de redactie met zijn iPhone.
Wat verwacht deze tweede categorie van je bedrijf op het gebied van perscommunicatie?
- Alert service voor nieuws en evenementen: via e-mail, RSS en SMS
- Webcasts, maar ook downloadbare pod- of vodcasts van persevenementen of interviews
- Een corporate blog door bijvoorbeeld CEO of CFO die ingaat op actuele issues
- Een mobiele website om de actuele koers en persberichten te kunnen checken
In de kalender van TomTom kan de bezoeker e-mail alerts ontvangen, zich inschrijven voor RSS-feeds en evenementen automatisch toevoegen aan zijn Outlook Agenda.
Take it to the next level. Creëer je eigen medium
Maar hoe ziet de online nieuwsomgeving van de toekomst eruit? Er zijn een paar koplopers die ons wellicht wat inzicht geven in de mogelijkheden. Cisco Systems heeft een sublieme nieuwsomgeving op de corporate website.
Het netwerkbedrijf heeft een aparte website genaamd News@Cisco. Compleet met kernfeiten, persberichten, nieuws in verschillende categorieën, een overzicht van externe berichtgeving over Cisco, persmappen, foto’s, podcasts, video’s en blogs. Kortom, alle zaken die in dit artikel genoemd zijn.
Dit is niet alleen interessant voor journalisten, maar voor alle corporate stakeholders van Cisco Systems. Naast persberichten geeft Cisco ook achtergrondinformatie, visie en opinies. Zo creëert Cisco zijn eigen medium. En dat is een interessante ontwikkeling.
Hoe nu verder?
Het genereren van publiciteit blijft ongetwijfeld een belangrijke taak van de persafdeling. Hiervoor helpt het om de traditionele én de ‘moderne’ journalist via de corporate website in hun behoeften te voorzien. Maar als de online nieuwsomgeving veel bezoekers trekt, heeft het bedrijf een eigen, zeer waardevol medium in handen om actualiteit, visies en opinies met alle verschillende corporate stakeholders te delen. Is dit de toekomst?
Saskia Buijl werkt als consultant bij Jungle Rating.