Customer experience

Van websitebezoeker naar warme lead [3 stappen]

0

Het aantrekken van bezoekers naar je website is één ding, maar ervoor zorgen dat ze ook daadwerkelijk de marketing funnel doorlopen zoals jij hebt bedacht, is een ander verhaal. Hier zijn drie belangrijke stappen om je website-traffic effectief om te zetten in waardevolle leads, met concrete voorbeelden gericht op de B2B-markt.

Stap 1: lead-identificatie

De eerste stap is om je bezoekers te identificeren. Met tools zoals Leadinfo of Albacross kun je precies zien welke bedrijven je website bezoeken, op welke pagina’s ze zijn geweest en hoelang ze daar hebben doorgebracht. Bizar toch? Pas op, want als je er eenmaal mee werkt, zul je zien dat je dagelijks nieuwsgierig bent naar je websitebezoek.

Voorbeeld: stel je voor dat een IT-bedrijf je website bezoekt en de pagina’s over je software-oplossingen en casestudies bekijkt. Dankzij lead-identificatie zie je niet alleen welk IT-bedrijf dit geweest is, maar dus ook in welke content zij interesse hebben getoond. Supertof, want dit biedt jou de mogelijkheid om deze websitebezoekers heel gericht op te volgen.

Overzicht meest actieve bedrijven afgelopen 31 dagen

Overzicht meest actieve bedrijven afgelopen 31 dagen

Gedetailleerde informatie bezoekend bedrijf

Gedetailleerde informatie bezoekend bedrijf

Bezoekhistorie

Bezoekhistorie

Opname muisbewegingen op de website gedurende het bezoek

Opname muisbewegingen op de website gedurende het bezoek

Bezoekgedrag weergegeven in stappen en tijdsduur

Bezoekgedrag weergegeven in stappen en tijdsduur

Stap 2: bezoekers labelen

Zodra je inzicht hebt in wie je bezoekers zijn en helder hebt welk type prospects interessant zijn voor jouw bedrijf, is het tijd om deze te labelen. Het labelen zorgt ervoor dat je de focus legt op de bezoekers die voor jou interessant zijn. Je kunt de websitebezoekers namelijk categoriseren op basis van het vertoonde gedrag. Slimme labels zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan het aantal pagina’s wat iemand bezocht heeft, maar kan ook gaan over de tijd die iemand doorbrengt op bepaalde pagina’s. Dit kun je allemaal zelf aan de achterkant regelen. Ideaal!

Voorbeeld: je zou bijvoorbeeld een potentiële klant, die meer dan vijf pagina’s heeft bekeken en langer dan tien minuten op je site is gebleven, kunnen labelen als ‘warme lead’. Deze lead heeft misschien ook je whitepaper over ‘De laatste tech-trends binnen IT’ gedownload. Je kunt deze informatie gebruiken om hen een gepersonaliseerde e-mail te sturen, waarin je hen uitnodigt voor een gratis demo of voor een gesprek om hun specifieke behoeften te bespreken.

Label toevoegen aan bezoeker

Label toevoegen aan bezoeker

Diverse mogelijkheden voor het toevoegen van een labe

Stap 3: lead-opvolging

De laatste stap is de opvolging van je verzamelde leads. Want het ‘identificeren’ is één ding, maar er opvolging aan geven is een tweede! Dit kan gedaan worden via een geautomatiseerde marketingflow of door direct contact met ze op te nemen. Dat ligt uiteraard ook aan de omvang van je leads en het type product of dienst wat je aanbiedt. Is de customer journey bijvoorbeeld erg lang en is de gemiddelde leadtijd bijvoorbeeld een half jaar, dan kan het slim zijn dit geautomatiseerd in te richten. Weet je dat als een potentiële klant je site bezoekt, je snel moet handelen en dat diegene ook snel een keuze zal maken? Des te meer reden om snel te reageren en er een belletje aan te wagen dus. 😊

Voorbeeld: stel dat je een lead hebt die je blog over ‘De laatste tech-trends binnen IT’ heeft gelezen en vervolgens op een link naar je dienstenpagina heeft doorgeklikt. Dit bedrijf zou je dan een e-mail kunnen sturen waarin je vraagt of zij ook interesse hebben in een demo over hoe je deze laatste trends inzet voor jouw bedrijf. Als je daar een positief antwoord op krijgt, kun je hen vervolgens uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek. Uiteraard kan dit allemaal geautomatiseerd worden, zodat men standaard mailtjes ontvangt en je als het ware een mailflow uittekent vanuit de verschillende interesses en antwoorden. Ons advies zou wel zijn: start eerst met stap 1 en 2 en ga kijken wat je ziet en bepaal vervolgens hoe je het slimste en effectief je leads kunt opvolgen.

Warme bezoekers

Het klinkt misschien eenvoudig, maar heb jij deze drie processen goed in kaart? Weet jij precies welke bedrijven wanneer op je website zijn en geef je daar ook opvolging aan? Deze bezoekers zijn namelijk super warm én tenslotte al in je (digitale) winkel! Met de juiste strategie kun je hun interesse omzetten in waardevolle B2B-conversies. Neem de tijd om deze stappen te implementeren en je zult zien dat je websitetraffic daadwerkelijk de marketing funnel doorloopt. Door hiervan te leren en telkens bij te sturen maak je de lead funnel steeds efficiënter en slimmer, leuk toch?