Wanneer investeer je in een bedrijf?

0

Het investeerderspanel op Plugg besprak de afwegingen die Europese durfkapitaal investeerders maken wanneer ze investeren in een bedrijf. Welke kansen ze zien in de nabije toekomst in Europa gelet op het economische klimaat en de unieke culturele mix van Europa.

Investeerderspanel (v.l.n.r.): Alexis Bogaert (Dexia Private Equity), Julie Meyer (Ariadne Capital), Reshma Sohoni (Seedcamp) en Paul Fisher(Advent Venture Partners) (foto: Pieter Baert)

IDe vraag of de kredietcrisis op de Amerikaanse markten een effect heeft op het investeringsklimaat voor startups in Europa wordt algemeen negatief beantwoord. Meyer zegt dat mensen die echt willen slagen in ongeacht welk economisch klimaat zullen slagen. Contra-cyclisch ondernemen kan juist handing zijn omdat het een voorselectie maakt in bedrijven en het je dwingt om slim en kosteneffectief te ondernemen. Sohoni zegt dat technologie bedrijven niet de schuldigen zijn van deze crisis maar genoemd wordt wel dat de hoeveelheid geld aanwezig in fondsen wel een effect heeft op de bedragen die uiteindelijk geboden gaan worden.

Fisher en de anderen zien grote kansen in Oost Europa zowel voor goede en goedkope ontwikkelaars als in ontluikende markten die economisch snel groeien en massaal aangesloten worden op het internet. Een soort vroege internetmarkt zoals we die in Nederland hadden, waar je nu kunt investeren met de lessen die we al geleerd hebben. Je ziet dat de eerste initiatieven kopieën zijn van bestaande concepten, maar op een gegeven moment raken mensen gedreven om met iets nieuws te komen.

Meyer neemt waar dat ondernemen in Europa een tegenculturele beweging is en elke ondernemer moet tegen de stroom in en het heersende verhaal veranderen in een verhaal van groei. Beginnen in Europa zorgt ervoor dat je direct al internationaal gericht bent omdat je thuismarkt meestal te klein is.


Investeerderspanel (foto: Pieter Baert)

Gevraagd aan alle investeerders wat ze zoeken behalve goede mensen noemen Bogaert en Meyer de standaard dingen als ‘transformationele technologie’ en ‘game changers’. Sohoni zoekt meer intelligente technologie toegepast op content, dus verder gaan dan het simpele niveau van ontsluiten en delen, maar er echt iets mee doen.
Fisher denkt dat de tijd rijp is voor marktplaatsen voor allerhande objecten, voor businessmodellen om kleine hapklare stukken content te verspreiden en er geld aan te verdienen, en voor nog veel beter manieren om het internet te gebruiken voor educatie. Genoeg dingen dus die nog in de kinderschoenen staan en waar veel kansen te vinden zijn.
Sohoni voegt nog toe dat in de B2B markt grote bedrijven als Microsoft en Oracle zoeken naar innovatieve ideeëen om te innoveren in de B2B markt.

Over het algemeen zien de investeerders een positief klimaat maar ze drukken aspirant ondernemers op het hart om niet te emotioneel te reageren op investeringsbeslissingen, feedback goed aan te pakken en boven alles vertrouwen te hebben in zichzelf en hun idee.

Alper Çugun is oprichter van Tipit.to en experience designer.