Web 2.0: Hoe voorkomen we ‘interaction overload’

0

Wat is het probleem van sociale media? Dat ze zoveel tijd kosten… Hoeveel mensen ken jij online? Ik schat (omdat je Frankwatching.com bezoekt) jouw aantal contactpersonen in bijvoorbeeld OutLook en op LinkedIn minimaal op 50, misschien zelfs 100 of een veelvoud daarvan. En dan hebben we het nog niet over Hyves, MySpace, Facebook, Orkut, Ryze, Spoke, ZeroDegrees, Brainstorms, Ecademy, Higherlevel, Friendster, Friendzy, FriendSurfer, Tribe, RealContacts, Ringo, Yafro, EveryonesConnected, Tickle, Evite, Squiby, Sugababes, WhizSpark, Delicious, Second Life, Youtube, Lastfm, Digg, Twitter en Jaiku om er maar een paar te noemen… In dit artikel een aanzet hoe je als aanbieder een ´social media burnout´ bij je gebruiker voorkomt.

Interaction Overload

In het web 1.0 era was het probleem nog ‘ information overload’. Web 2.0 ligt veel dichter bij ons mensen in die zin dat we nu altijd en overal contact met al onze relaties op alle denkbare manieren hebben. Het 2.0 gevaar wordt daarmee ´interaction overload´.

Het fenomeen ‘online interaction overload’ is niet nieuw. Al in 1998 beschreven Fredrik Ljungberg en Carsten Sørensen het ‘wetenschappelijk’. Kern van interaction overload (of gelijkende ‘overloads’ zoals: social media overload, conversation overload, relation overload, social attention overload en contact overload) is dat je niet of nauwelijks meer in staat bent om je sociale interacties naar wens te kunnen managen, door een teveel aan deze interacties (interaction overload kan volgens SiliconValley Watcher Tom Foremski en onze eigen Ewout Wolff zelfs lijden tot een Social media/ network burnout.

Interaction overload neemt om twee redenen, steeds serieuzere vormen aan. Ten eerste groeit het aantal relaties/ contactpersonen dat we online hebben. Ten tweede hebben we meer en meer mogelijkheden om contact te hebben.

Het aantal connecties groeit

Het huidige web 2.0 era, speelt direct in op onze ware aard: We zijn sociale dieren. Hunkerend naar veel contact met veel mensen. MSN blijft een mooi voorbeeld. Het gemiddeld aantal contactpersonen in MSN Messenger onder jongeren ligt inmiddels boven de 120. En 4 procent onderhoudt zelfs meer dan 300 contacten. Daarnaast neemt het aantal sociale netwerk sites en media nog steeds toe (denk aan de eerder al genoemde social network sites). Ten slotte wordt het je steeds makkelijker gemaakt om je contactlijsten op de verschillende sites te synchroniseren.

logos

Het aantal media groeit

Maar niet alleen het aantal connecties groeit, we hebben ook steeds meer media tot onze beschikking. Tijdens web 1.0 e-mailden en SMS-den we al als verslaafden, reageerden we in communities op elkaars topics, en gingen we massaal aan de IM/ MSN. Inmiddels kunnen we onze contacten ook dagelijks volgen op hun blog (wereldwijd meer dan 70 miljoen blogs en er komen er dagelijks 120.000 bij). We kunnen via micro-blogs (twitter/ jaiku) bijna continu op de hoogte blijven van wat iemand doet, denkt, reageert en vraagt. We zien we op Trackr (bijna) real-time waar hij is (en hoe snel hij waarheen beweegt) en op Sendyourphoto en Qik wat hij ziet (of in ieder geval wat zijn telefooncamera fotografeert en filmt).

Met deze toenemende aantallen relaties en media wordt de vraag: Hoe kunnen onze gebruikers dat nog managen?

Hoe voorkom je interaction overload?

Net als bij de information overload moeten we ons realiseren dat een gebruiker niet iedere interactie kan (en niet moet willen) volgen en niet overal op kan reageren. Bovendien verschilt dit van moment tot moment. Op de vrijdagmiddagborrel ie iemand opener voor interacties dan tijdens zijn/haar beoordelingsgesprek.

Er moet dus gemanaged kunnen worden (filteren, schiften, plannen, …).

  • Accessibility
    Faciliteer door de gebruiker in te stellen filterniveaus voor verschillende situaties. Per situatie verschilt wie contact op mag nemen (bijv. als ik ‘werk’ mag iedereen met de tag ‘zakelijk’ en ‘privé’ mij contacten).
  • Modaliteit
    Faciliteer bij iedere situatie ook via welke media men contact op mag nemen.
  • Dagplanning
    Biedt voorgecodeerde situaties die aansluiten bij een normale dagindeling en zorg dat je gebruiker niet al teveel hoeft te switchen van ‘sociale situatie’. Benadruk ook het nut van vaste ‘social scan’ momenten.
  • Awareness/ shifting
    Faciliteer dat de gebruiker kan zien wie contact zoekt en waarover, voordat hij/zij de interactie accepteert. En andersom, maak inzichtelijk wat de contacten van de gebruiker doen, zodat hij/zij vooraf kan bepalen hoe hij/zij de interactie zal starten.
  • Of
    Je biedt een “Personal social network coördinator” … 😉

Nou hoopt iedereen natuurlijk op één media-onafhankelijk dashboard, die alle sociale sites en media aanstuurt (wil iemand dit helpen opzetten of wie is er al mee bezig? ;-). Als iemand dan vanuit zijn beoordelingsgesprek de borrel instapt, geeft hij met één druk op de knop aan dat hij weer volop benaderbaar is (behalve voor klanten). Helaas is die oplossing er nog niet. Facebook zou graag die ‘one place’ zijn. Maar dan nog zit je niet altijd achter je computer en wachten we dus nog op een goede device onafhankelijke oplossing. Hoopvol is natuurlijk wel dat de meeste media tegenwoordig een API hebben. Waardoor het makkelijker uitvoerbaar wordt, helemaal met Open Social van Google.

We wachten af (en zijn benieuwd hoe jullie een social media burnout voorkomen)…

Bart Schutz is marketing consultant bij internet advies bureau Jungle Rating en onder andere auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.