Plag: Deel interessante posts met de hele wereld

Plag is een netwerk zonder vooraf ingestelde relaties tussen de gebruikers. Sociale applicaties hebben meestal een flinke barrière voor nieuwe leden, omdat je eerst connecties moet maken met vrienden, of zelfs uitgenodigd moet worden om deel te nemen. Bij Plag is dat niet het geval. Als je inlogt, ben je gelijk verbonden met de hele community. Laura K. Inamedinova, marketing bij Plag, vertelt.
Wat is het?
“We zijn een jong Europees bedrijf dat werkt aan een extreem ambitieus idee voor een nieuw informatienetwerk, buiten de begaande paden van de social netwerken die nu bestaan en de afgelopen jaren hetzelfde zijn gebleven.
We willen de manier waarop mensen het informatielandschap beïnvloeden, verbeteren. Op dit moment wordt de stroom van informatie gecontroleerd door ‘grenswachten’: de mediabedrijven, regeringen, beroemdheden enzovoorts. Dat zorgt ervoor dat 0,01 procent van de populatie bepaalt wat belangrijk is. Wij willen ervoor zorgen dat de andere 99,99 procent ook een stem heeft.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Plag is een experiment. We hebben gekeken naar traditionele sociale netwerken en hebben alles dat een soepele informatievoorziening in de weg staat, eruit gehaald. We willen de aandacht focussen op de inhoud van de berichten, en niet op de persoon die het bericht heeft gestuurd.
Als de content interessant genoeg is, moet iedere gebruiker een internationaal publiek kunnen bereiken. Ze moeten kunnen communiceren met iedereen op de wereld, zonder de arbitraire grenzen van ras, klasse, nationaliteit, en hun eigen sociale kring. We willen al onze gebruikers de mogelijkheid geven om informatie te verspreiden, interessante content te ontvangen die ze anders niet hadden gezocht en gelijkgestemde mensen te vinden in onverwachte plaatsen.”
Hoe werkt het?
“Plag is een instrument om met de hele wereld te communiceren. Je maakt geen vrienden en volgt ook niemand. Mensen van Argentinië en Nieuw-Zeeland, Italië en China, Egypte en zelfs Antarctica kunnen jouw posts zien en met jou praten. Jouw content verspreidt zich als een virus. Iedere geïnfecteerde gebruiker kan de informatie verder sturen door het te verspreiden, of ze kunnen de epidemie tegengaan, door de informatie bij zichzelf te houden.
Je beslist bij elke post of je die wil ‘verspreiden’ (spread) of ‘overslaan’ (skip). Die beslissing is essentieel anders dan een like of dislike of een upvote of downvote. Je verspreidt alleen wat je wil laten zien aan de rest van de wereld.
Met geofencing is het mogelijk om lokale Plag** netwerken te creëren; een soort afgesloten gebieden binnen Plag. In dat ‘gebied’ komen alleen posts voor die interessant zijn voor de mensen die binnen die Plag horen. Een leuke en effectieve manier om met elkaar in contact te komen.
Iedere individuele gebruiker bepaalt wat goede, interessante en relevante informatie is. Samen maken we een netwerk met informatie waar iedereen bij kan. Uiteindelijk kan elke post zich over de hele wereld verspreiden.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“We hebben nu, zes weken na de lancering, 100.000 gebruikers. Ongeveer 8 procent daarvan logt meer dan 10 keer per dag in en 6 procent van de sessies duurt langer dan 30 minuten. Meer dan 50 procent van de gebruikers die één keer inloggen in Plag keren na een week weer terug.”
Wie is er bij betrokken?
“Ons hoofdkantoor staat in Vilnius, Litouwen. Het team bestaat uit 15 mensen met ervaring in sociale netwerken, social media en technologie. Ilya Zudin is onze CEO en oprichter. Pavel Panov is onze CTO en mede-oprichter.”