Hapsnapp: Leuke weetjes over wat je net hebt gegeten

Met Hapsnapp kun je alles wat je eet invoeren in mobile messagging en zo meer te weten komen over je eten. Er staan een hoop leuke weetjes in over eten. Een laagdrempelige en persoonlijke manier van interactie. Bas Gezelle, één van de bedenkers van Hapsnapp, vertelt.

Wat is het?

“Om het gesprek over eten en voedselproductie te voorzien van feitelijke kennis heeft interactief bureau Kaliber daarom voor Wageningen University & Research centre (WUR) de app Hapsnapp ontwikkeld. Hapsnapp is een messaging app waarmee je in een paar klikken aangeeft wat je hebt gegeten. Hapsnapp vertelt je in antwoord daarop, wat hij daarover weet, gebaseerd op wetenschappelijke kennis van WUR. Altijd met nieuwe inzichten en leuke gespreksstof als resultaat. Zo snap je wat je hapt.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Met de Hapsnapp wil Wageningen UR op een innovatieve manier invulling geven aan haar voornemen uit het strategisch plan om met mensen, bedrijven, organisaties, belangengroeperingen en anderen in contact te komen over onderwerpen waar de maatschappij vragen of zorgen over heeft en waarover Wageningen kennis heeft. Deze Wageningen Dialogues moeten leiden tot onder meer gezamenlijke conclusies, consensus of nieuwe wetenschappelijke vragen.”

Hoe werkt het?

“Om het gebruik laagdrempelig te houden, geeft Hapsnapp op basis van het gesprek op een intelligente manier kant en klare antwoorden. Na het ontbijt, lunch en avondeten, app je zo in slechts een paar klikken de door jou genuttigde maaltijd door.

In het gesprek serveert Hapsnapp een leuk en relevant weetje over de producten die de gebruiker zojuist heeft gegeten. Uiteraard gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kennis van WUR. En als de gebruiker nog niet heeft gegeten, of zijn eten al heeft ingevoerd, gaat Hapsnapp ook het gesprek aan en geeft hij algemene voedingsweetjes.

De weetjes zijn een voorproefje op een bepaald onderwerp. Meer verdieping is te vinden in de online dossiers en blogs met wetenschappelijke kennis van WUR. In december komt er een ‘Foodcamp’ op Wageningen Campus waar app-gebruikers en wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten.”

https://vimeo.com/139571215

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app is twee weken gelanceerd en zonder campagne hebben we inmiddels ruim 3.000 gebruikers.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik heb samen met mijn collega Sander Rietdijk het concept bedacht. Hij was tijdens de ontwikkeling ook verantwoordelijk voor het design en ik voor de copy, zoals de dialogen in de app. Susanne Laven is als projectleider vanuit het Wageningen University & Research Centre.”