Ikbenveilig: Maakt teken van leven na ramp snel mogelijk

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rampenwebsite gelanceerd waarop getroffenen in geval van een ramp of calamiteit snel contact kunnen leggen met hun naasten. Maarten van der Veen, initiatiefnemer bij Het Rode Kruis, vertelt.

Wat is het?

“Ikbenveilig.nl is ontwikkeld voor rampen en calamiteiten waarbij grote groepen Nederlanders betrokken zijn. De site is bedoeld om, in geval van een ramp of calamiteit, direct contactherstel tussen getroffen, ongedeerde burgers en hun naasten te faciliteren via mobiel internet en social media. Dit is in Amerika en Australië al een beproefd concept.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Bij rampen of calamiteiten blijven familie en vrienden vaak lang in onzekerheid over het welzijn van hun naasten, die mogelijk getroffen zijn. Getroffenen zullen op verschillende manieren in contact komen met verwanten. Allereerst door hen rechtstreeks te bellen, maar ook door naar de ramplocatie toe te gaan, via vrienden of familie, of door berichten op social media te plaatsen. In acute noodsituaties ligt het mobiele telefoonverkeer echter vaak plat, maar zijn mobiel internet of wifi wel beschikbaar.

Social media zijn een krachtig middel waarmee een grote groep mensen tegelijkertijd kan worden bereikt. Sociale media zijn echter ook een wirwar van sociale netwerken, waardoor het erg onzeker is of het bericht van een getroffene de juiste persoon bereikt. Niet iedereen is aangesloten op alle social media. Enkele sociale netwerken, zoals Facebook, hebben een gesloten karakter waardoor de informatie niet beschikbaar is voor hen die niet vooraf al waren verbonden aan de gezochte. Andere social media, met een open karakter, hebben de eigenschap dat de stroom van informatie zo groot is, dat informatie snel verloren kan gaan in een overvloed aan andere berichten.

Via social media en mobiele telefonie wordt informatie over het welzijn van mensen razendsnel verspreid. Dat staat in schril contrast met de snelheid waarmee de overheid zekerheid kan geven over de slachtoffers. Dit is echter niet meer dan logisch, want de medische zorg voor slachtoffers staat voorop. Zo snel mogelijk zal het slachtoffer worden geregistreerd, zodat de verwanten op de hoogte gebracht kunnen worden. De overheid wil en moet betrouwbare informatie verspreiden en het opstellen van een betrouwbaar slachtofferbeeld kost tijd. De grootste groep getroffenen is zelfredzaam, en kan dus gebruik maken van Ikbenveilig.nl.”

Hoe werkt het?

“Slachtoffers kunnen via hun smartphone direct een persoonlijk bericht op de site Ikbenveilig.nl plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter-, Hyves- of LinkedIn-account. Tegelijkertijd kunnen verwanten, ook zonder toegang tot social media, op de site zoeken naar een bericht van de getroffene. Dit kan op basis van persoonlijke informatie, zoals naam, geboortedatum en e-mailadres, die het slachtoffer bij de registratie beschikbaar stelt. Hierdoor weten verwanten dat de informatie betrouwbaar is. Informatie over andere slachtoffers blijft afgeschermd, en is dus alleen per individu, met kennis van specifieke persoonlijke informatie, toegankelijk. Zo blijft de privacy van slachtoffers gewaarborgd.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In het buitenland is dit principe van Safe & Well al jaren beproefd en succesvol. De vergelijkbare website Safeandwell.org van het Amerikaanse Rode Kruis is direct geopend na de aanslagen in Boston op 15 April 2013, waarbij de overheid het mobiele verkeer uitschakelde. Het Australische Rode Kruis zet een vergelijkbare website in bij overstromingen, bosbranden en tyfonen. Ook in Nederland en andere Europese landen zijn er situaties geweest waarin een website als Ikbenveilig nuttig had kunnen zijn, gezien de chaos en ontreddering die ontstond: bijvoorbeeld tijdens de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) of de schietpartij in Alphen aan de Rijn (2011), maar ook bij Pukkelpop in het Belgische Kiewit (2011) of de rampzalige Loveparade in Berlijn (2010). Allemaal incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren.

Bij het noodweer op Pukkelpop ontstond grote onrust over de slachtoffers. Bezoekers van het evenement probeerden onder meer via internet familie en vrienden te bereiken. Op het internet verschenen een aantal lijsten waar getroffenen hun naam konden publiceren. Deze lijsten waren volledig openbaar, en daarmee waren al die persoonsgegevens onbeschermd. Ook was er geen aantoonbaar betrouwbare partij die de gegevens op deze lijsten beheerde.”

Wie is er bij betrokken?

“Het Nederlandse Rode Kruis is initiatiefnemer, eigenaar en beheerder van Ikbenveilig. Winvision was verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling.”