Nederland Verdient Online: bezint eer ge een webshop begint
Onlangs werd ik geattendeerd op een recent initiatief; ‘Nederland Verdient Online’. En alsof die titel nog niet ambitieus genoeg klonk, wist de betrokkenheid van Google, ING en PostNL mij ervan te overtuigen er een kijkje te nemen. Knappe site, stukje video, weinig tekst op de homepage, duidelijke call-to-action; een goede eerste indruk. De titel lokte me nog het meest. En natuurlijk de samenwerking met MKB Nederland. Dit kon alleen maar goed zijn.
Gratis geld
‘Nederland koopt voor 9 miljard online. Ook bij u?’ kopte de site. ‘Nou graag’, hoorde ik mezelf kwispelend zeggen. Domme vraag. Doorklikken! De menubalk van het initiatief liet geen twijfels bestaan over haar bedoelingen; ‘gratis website’, ‘gratis webwinkel’, ‘meer klanten’ en ‘geld ontvangen’. Vooral dat laatste sprak mij erg aan. Niet in de laatste plaats omdat ik inmiddels concludeerde dat dit initiatief het einde van pedante internetbureaus – zoals het onze – zou kunnen betekenen. ‘Geld ontvangen’ klonk dus om meerdere redenen aanlokkelijk.
60 seconden
Een filmpje van exact 1 minuut vertelde de rest: dat ontzettend veel mensen online hun spullen kochten en daarbij treinwagons vol euro’s schaterlachend over de digitale balk gooiden. Hosanna! Het maakte volgens de site overigens niet uit wat ik ging verkopen; een gratis shop zou mijn omzet tegen de zolderplinten omhoog doen klotsen. Gegarandeerd. U begrijpt, mijn enthousiasme was amper te beteugelen. De enige negatieve emotie in mij, was aan mijn tipgever gericht. Waarom werd mij nu pas verteld dat ik ook online kon verdienen. Als ik dit eerder had geweten, was ik al ‘binnen’ geweest.
Dronken zeemermin
Terwijl de meest prominente knop [Start een webwinkel>>] als een dronken zeemeermin naar mij lonkte, trapte ergens in mijn hoofd het gezonde verstand een raampje open. ‘Gratis geld bestaat niet’, zei ik tegen mezelf en besloot het initiatief daarop eens kritisch tegen het licht te houden.
Gratis bestaat niet
Wat blijkt; ‘geld ontvangen’ is een manier om te zeggen dat je honderd euro kunt terugverdienen als jouw webwinkel via de ING bankiert. Ook is er gratis adverteertegoed. Dat zijn bonnen die Google zo massaal in mijn brievenbus dumpt, dat ik regelmatig door de achterdeur naar binnen moet. En die gratis shop? Die blijkt hoofdzakelijk ontworpen rondom het digitale onvermogen van de Nederlandse middenstand en draait niet om het verleiden van de veeleisende hedendaagse consument. Wel is er een mooie koppeling met de betaalomgeving van ING en de pakketjesdienst van PostNL. En statistieken. Zo kan je goed zien waar je kostbare bezoekers met lege handen gillend jouw ‘webshop’ verlaten. Ik kan me vergissen, maar als bezoeker was dat namelijk mijn enige behoefte.
Verplichte winkelnering
Verplichte winkelnering is het. Je krijgt een shopje en dat betaal je door iets te kopen bij de ontwikkelaars van het shopje. Een prima verdienmodel, ware het niet dat de initiatiefnemers zich richten op een precaire doelgroep; ondernemers die zich genoodzaakt voelen om het internet te omarmen, na het 10 jaar lang moedwillig te hebben genegeerd: webwinkeliers tegen wil en dank. Het zijn deze sceptici, die het webwinkelieren doorgaans het meest onderschatten. En het is deze onderschatting, die het vaakst leidt tot het staken van een shop.
My First Webwinkel
Volgens Thuiswinkel.org sluit een kwart van alle webwinkels binnen twee jaar zijn online deuren. Achteraf beamen deze webwinkeliers dat er bij een online shop meer komt kijken dan een ‘My First Webwinkel’ die je op een regenachtige zondagmiddag in elkaar klikt. Een andere veelgemaakte fout is het willen aanbieden van exact hetzelfde product of exact dezelfde dienst. Een succesvolle shop is in dat geval geheel afhankelijk van onderscheid. En voor onderscheid is innovatief ondernemerschap en funding nodig. Twee grootheden, die in het hedendaagse Nederland met een lampje te zoeken zijn.
Begint
Toch een shopje beginnen? Let dan goed op. Er is geen 9 miljard te verdienen, zoals Nederland Verdient Online suggereert. 6 miljard gaat namelijk naar de Bol’s, Wehkamp’s en D-Reizen’s van deze wereld. Blijft over; 3 miljard euro, te verdelen door de 40.000 andere shops die Nederland rijk is. Dat is gemiddeld 75.000 euro per shop. Met een beetje mazzel houdt u daar dus 15.000 aan over. Bruto. En daar gaan de kosten voor het ontwikkelen en promoten van uw shop dus nog vanaf.
Tips voor shop nummer 40.001
Voor iedereen die online echt iets wil verdienen, zijn de volgende tips van cruciaal belang:
- Doe het goed of doe het niet; durf offers te brengen. Vrijblijvendheid leidt altijd tot falen;
- Bied een onderscheidend product voor een niet (te) onderscheidende prijs. Veel concurrentie betekent lagere marges, tegen hogere promotiekosten;
- Ontwikkel een shop waarbij conversie voorop staat. Met een aankoopproces als een gepolijste glijbaan, in plaats van de welbekende hindernisbaan;
- Met louter een goede shop bent u er nog niet. Reserveer ruimschoots budget voor brede online promotie;
- Stel promotiebudgetten bij op basis van performance. Een campagne, die van elke euro een daalder maakt, verdient immers onbeperkte funding;
- Kunt u een ijzersterke shop krijgen voor nul euro? Altijd doen. Kies echter wel de betaalprovider of pakjesbezorger die het beste bij uw product of dienst past.
Heb je nog andere tips voor webshop nummer 40.001? Deel het hieronder in een reactie.