DaWanda: Social commerce platform voor unieke, handgemaakte producten

DaWanda is een online marktplaats voor unieke, handgemaakte producten. Sophie van Rooij, country manager van DaWanda, vertelt.
Wat is het?
“DaWanda biedt een internationaal platform waar designers en creatievelingen zelf een winkel kunnen openen om zo hun producten eenvoudig aan te bieden aan een brede consumentendoelgroep. Consumenten kunnen bij DaWanda terecht voor originele en veelal duurzaam geproduceerde items, variërend van mode en accessoires, tot baby- en kinderartikelen, woninginrichting en kunst. Daarnaast biedt DaWanda een online community voor het uitwisselen van ideeën en het opdoen van inspiratie.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“DaWanda is op 3 december 2006 opgericht door Claudia Helming en Michael Pütz in Berlijn. Ze hadden beiden de ambitie om mensen die het leuk vinden om zelfgemaakte unieke producten te creëren in contact te brengen met de mensen die ervan houden om dit soort producten te kopen. Nu, zes jaar later bestaat de site in het Duits, Frans en Engels en zijn er zo’n 2 miljoen leden waarvan er 150.000 een online shop op DaWanda hebben. Uitbreiding naar Nederland was een logische stap voor DaWanda. Ik ben onlangs gestart met mijn werk als country manager voor DaWanda Nederland. Samen met een lokaal team gaan we ons richten op de Nederlandse markt.”
Hoe werkt het?
“Kopen en verkopen op DaWanda.nl is makkelijk. Ook het openen van een online winkel is heel gemakkelijk. Voor verkopers staat een korte instructie online. Na het doorlopen daarvan, kan je de webshop met eigen logo’s en banners inrichten en je kunt er je producten in uploaden. Kopers kunnen kiezen tussen verschillende productcategorieën zoals fashion, sieraden, accessoires, home & living, vintage of kunst. Je kunt zelfs als optie ‘cadeautips’ aanklikken, zodat je de leukste cadeaus voor je moeder, beste vriend of vriendin of verloofde kan vinden. Kopers kunnen ook met elkaar in contact komen en zo informatie waaronder ratings, reviews en recommendations uitwisselen. Dit maakt DaWanda tot een social commerce platform, een essentieel onderdeel van de koopbeleving van DaWanda.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Sinds de lancering in 2006, heeft DaWanda binnen Europa al zo’n 2.000.000 geregistreerde leden, waarvan er 150.000 op dit moment verkopen. Op dit moment zijn zo’n 2.000.000 producten verkrijgbaar op DaWanda, en komen er dagelijks zo’n 7000 bij. Elke 3 minuten wordt via DaWanda een tas verkocht, elke 1 minuut een sieraad en elke 1 minuut iets uit de categorie wonen en leven. Nu, vóór de lancering in Nederland, krijgt DaWanda 8.500.000 bezoeken per maand, dat komt neer op 140.000.000 page views.”
Wie is er bij betrokken?
“DaWanda is opgericht door Claudia Helming en Michael Pütz in Berlijn. Beiden werken nog altijd als CEO van DaWanda. Ikzelf ga de Nederlandse tak van het bedrijf leiden. De internationale expansie van DaWanda wordt mogelijk gemaakt door twee recente financieringen. Aan het begin van 2012 heeft het Amerikaanse VC Insight Venture Partners geïnvesteerd in DaWanda. Insight Venture Partners is een groei-georiënteerde investeringsmaatschappij waarvan hun huidige portfolio bestaat uit bedrijven als Twitter en Tumblr. Met het kapitaal werkt DaWanda aan uitbreiding binnen diverse Europese markten, waaronder Nederland.”
Update februari 2013
“Sinds de lancering van DaWanda Nederland zijn we flink gegroeid. We zijn nu ruim een half jaar verder en er zijn inmiddels meer dan 1580 Nederlandse webshop’s geopend op ons platform en er staan al zo’n 50.000 producten op in categorieën als mode, accessoires, wonen en kinderen. In Nederland blijkt de categorie sieraden vooralsnog het populairst; 30% van het totaalaanbod op DaWanda.nl bestaat daaruit.
Dat Nederlands design populair in het buitenland is, blijkt uit de verkoopcijfers van Nederlandse producten op DaWanda.nl. 60% daarvan wordt door buitenlandse consumenten gedaan. We bieden verkopers dan ook de mogelijkheid hun winkel en producten te vertalen in zes verschillende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools. Bij degene die mooie producten maken én daarbij ons platform optimaal weten te benutten zien we een sterke groei. Zo ook bij onze bestseller Marloes Duyker van Naked Design. Ze maakt originele kettingen met oud-Hollandse scheldwoorden zoals trut, schurk, schobbejak en apekop. Mede door DaWanda verkoopt ze nu haar kettingen ook met amai, miljaar en zot in België, en Scheiße en jawohl: in Duitsland!
We verwachten komend jaar nog verder te groeien. Enerzijds zien we een groeiende trend op het gebied van handgemaakt, uniek design en steeds meer Nederlanders die zich bezig houden met het creëren van mooie spullen. Anderzijds is er een enorme vraag vanuit de consument: die willen helemaal geen spullen meer afkomstig uit massaproductie en zijn geïnteresseerd in Europees design.”
Update juli 2013
“DaWanda heeft een make-over gekregen. Met een vernieuwd design en diverse nieuwe functionaliteiten is de site wezenlijk veranderd. De nadruk van de vernieuwde site ligt op een verbeterde mobiele winkelervaring. De website is nu responsive, zodat de bezoekers een constante gebruikerservaring hebben op smartphones, tablets én op de PC. DaWanda speelt hiermee in op het feit dat steeds meer consumenten hun telefoon of tablet gebruiken om te winkelen.
Ook de filteropties bij de zoekresultaten en in de catalogus zijn gebruiksvriendelijker gemaakt. De klant komt in het vervolg gemakkelijker en sneller tot zijn gewenste zoekresultaten – dat is bij de 100.000 producten die op Dawanda Nederland worden aangeboden van cruciaal belang. Parallel aan de relaunch van de website heeft DaWanda haar Corporate Design op de schop genomen. In het nieuwe design is meer ruimte voor humor en speelse elementen. Op het vernieuwde platform is visueel duidelijker wat DaWanda uniek maakt: achter ieder product zit een persoonlijke verhaal. Dat is wat onze producten onderscheidt van de producten van grote retailers.”
Update juli 2014
Tot dusver kon op DaWanda betaald worden via Paypal of een bankoverschrijving. “Voor sommige Nederlandse consumenten bleek dat een drempel”, aldus Stéphanie Zimmerman, platformmanager van DaWanda Nederland. Daarbij heeft DaWanda als internationaal platform te maken met kopers en verkopers met diverse lokale betaalmethoden en munteenheden. Om het betaalverkeer eenvoudiger te maken voor beide doelgroepen werkt DaWanda sinds kort samen met financieel dienstverlenings- en technologiebedrijf Wirecard. Samen ontwikkelden zij de tool Payplugger.
Hiermee kan gelijktijdig een breed assortiment aan diverse nationale en internationale betalingsmethoden worden aangeboden aan de 270.000 online shops die DaWanda op dit moment bedient. “Hiermee krijgen onze DaWanda-webshops onder meer toegang tot de voor Nederlanders zo populaire betaalmethode iDEAL”, aldus Zimmerman.