Qiy: Je gewaarborgde digitale identiteit
Qiy is een innovatief concept dat een nieuwe kijk biedt op onze digitale identiteit. Anne-Marie Kuiper, medewerker bij Qiy, vertelt over deze tool.
Wat is Qiy?
“Wat zou er gebeuren als jij zelf de beschikking zou hebben over al je persoonlijke gegevens? En wat gebeurt er als die gegevens slim met elkaar gecombineerd kunnen worden? Dat kan met Qiy. Qiy (spreek uit: ‘key’) is een baanbrekend concept dat jou de macht geeft over je eigen data. Het biedt je een soort “digitaal huis” op internet: je gewaarborgde digitale identiteit, waar je zolang je wilt controle krijgt over je eigen gegevens. Je kunt in je Qiy je eigen persoonlijke gegevens opslaan en beschikken over data van voor jou relevante bedrijven, organisaties en instanties. Je Qiy is 100% van jou. Alleen jij bepaalt welke informatie erin komt en eruit gaat.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“In de wereld van vandaag wordt alles en iedereen gedigitaliseerd. Iedere Nederlander komt inmiddels voor in gemiddeld 1500 databestanden. Sociale netwerken, e-mailadressen, foto’s, online bankgegevens, medische gegevens… Van iedereen is op het internet wel iets terug te vinden. Maar wat staat waar? En hoe kom je daar(aan)?
Qiy is een tegenbeweging op de wildgroei aan digitale data en voorkomt dat privacy-gevoelige gegevens gaan zwerven op internet. Qiy is ontstaan vanuit een ideaal van vrijheid, veiligheid, inzicht en controle voor de gebruiker. Wij vinden dat we toe moeten naar een systeem waarbij het individu centraal staat. En dat is precies wat Qiy doet. Door de gebruiker centraal te stellen, biedt Qiy ook bedrijven, organisaties en instanties vele voordelen, waaronder kostenbesparing, actuele gegevensbestanden, aandacht voor duurzaamheid en de mogelijkheid de gebruiker op uitnodiging te benaderen (permission based marketing).”
Hoe werkt Qiy?
“Binnen je persoonlijke Qiy domein krijg je inzicht in je persoonlijke situatie doordat partijen hun kennis via applicaties aan jou aanbieden. Die applicaties kunnen je helpen inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie doordat ze je -for your eyes only- helpen jouw rijke dataset te interpreteren. Zo faciliteert Qiy je in alle rollen die je vervult: burger, consument, werknemer, patiënt, etc.
Qiy heeft een aantal basisfunctionaliteiten, waaronder de mogelijkheid veilig online documenten op te slaan, single sign-on en een dagboek applicatie. Bovendien worden op dit moment applicaties ontwikkeld door werkgevers (salaris- en HR data), verzekeraars (polissen en declaraties), pensioenfondsen (pensioendata), banken, retailers (productinformatie, kassabonnen), opleidingen (curriculum, diploma’s, e-portfolio), de reisbranche etc.
Qiy is nog niet voor iedereen beschikbaar. Voor nu kunnen alleen mensen met een uitnodiging van hun werkgever of andere instantie een Qiy aanvragen. We voegen voortdurend bedrijven en mensen toe aan Qiy en verwachten binnenkort Qiy voor iedereen beschikbaar te kunnen stellen.”
https://www.youtube.com/watch?v=XZwIEH9XYiU
Wat zijn de facts?
“Qiy is sinds afgelopen jaar live. We hebben inmiddels toezeggingen voor 600.000 gebruikers. Daarnaast trekt Qiy wereldwijd de aandacht. Er is serieuze interesse vanuit de Verenigde Staten, Groot-Britannië, Australië en Frankrijk.
Qiy wil net zo onafhankelijk kunnen opereren als het WWW. De massale adoptie werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door deze onafhankelijkheid en niet-commerciële insteek. Daarom is Qiy in handen van de Qiy Foundation en wordt ze op onafhankelijke wijze gefinancierd. Qiy is Norea Privacy Audit Proof en won in 2011 zowel de European Identity Award als de Accenture Innovation Award in de categorie Public Services.”
Wie is er betrokken bij Qiy?
“Marcel van Galen is de initiatiefnemer en oprichter van Qiy. Na het opstarten van diverse ondernemingen in communicatie en IT, begon hij met het uitwerken van het Qiy-gedachtegoed. Inmiddels wordt met zo’n 30 mensen hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van Qiy.”