Universiteit Leiden en JetLearn werken samen om meer kinderen te leren programmeren
Samenwerking geeft 880 miljoen mensen wereldwijd toegang tot een eenvoudig te leren programmeertaal.
Het in Amsterdam gevestigde JetLearn, een online codeer- en roboticaschool voor kinderen, is een samenwerking aangegaan met Universiteit Leiden om de eenvoudig te leren programmeertaal Hedy internationaal aan kinderen te kunnen aanbieden. Hedy is geïntroduceerd om programmeren toegankelijker te maken voor kinderen. Dankzij de samenwerking wordt Hedy toegankelijk in twee van ’s werelds meest gesproken talen, waardoor nog meer kinderen kennis kunnen maken met coderen.
Hedy is uitgevonden door Dr. Felienne Hermans, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden, waar ze leiding geeft aan een onderzoeksgroep gericht op programmeeronderwijs bij het gerenommeerde LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science) centrum. “Er was een enorme kloof tussen Scratch, de object-georiënteerde visuele taal om kinderen kennis te laten maken met programmeren, en daadwerkelijke programmeertalen zoals Python”, legt Hermans uit. “Om succesvol te zijn in Python, moet je alle syntaxisregels kennen en correct toepassen. Dit is een uitdaging en veroorzaakt veel frustratie als je fouten krijgt, zonder de gemaakte fout te begrijpen. In plaats van alle regels in één keer in te voeren, begint Hedy eenvoudig, zonder veel regels, en voert deze geleidelijk op naarmate gebruikers geavanceerder worden.”
De grootste bijdragende factor achter Hedy’s wereldwijde expansie is dat het platform in toenemende mate beschikbaar is in vele wereldwijde talen. Om een programmeertaal toegankelijk te maken, is een grondig begrip van de basisprincipes en pedagogiek van programmeren vereist. De deskundige informaticadocenten van JetLearn vertaalden de programmeertaal in het Hindi (615 miljoen moedertaalsprekers) en Bengaals (265 miljoen moedertaalsprekers). Nu dit initiatief is voltooid, is Hedy toegankelijk in ‘s werelds grootste algemeen aanvaarde talen, waaronder Engels, Mandarijn, Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees. JetLearn werkt nog aan het beschikbaar maken van Hedy in de Scandinavische talen.
“Het is onze missie om coderen toegankelijk te maken voor kinderen, een missie die we delen met Dr. Hermans. Het was dan ook een genoegen om samen te werken om coderen bereikbaarder en leuker te maken”, zegt Abhishek Bahl, oprichter en CEO van JetLearn. “Leren coderen is de superkracht die alle kinderen kunnen ontwikkelen. Het is relevant om deze kennis op te doen, zowel als ze ontwikkelaar willen worden of als ze een compleet ander beroep willen uitoefenen. Programmeren helpt om een probleemoplossende mentaliteit te ontwikkelen, creatieve vaardigheden op te bouwen en ideeën om te zetten in daadwerkelijke apps, games en websites. We zijn erg verheugd dat nu nog meer kinderen deze superkracht kunnen leren ontwikkelen.”
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Digital business.