Onderzoek & Trends

Onderzoek door Lucid Software: bijna een kwart van Nederlandse werknemers overweegt op te stappen vanwege het hybride werkbeleid van hun werkgever

Lucid Software

Lucid Software, leverancier van software voor visuele samenwerking, publiceert de resultaten van een enquête die het in samenwerking met Researchscape heeft uitgevoerd. Het doel hiervan was om de houding van kantoormedewerkers ten opzichte van het hybride werkbeleid van hun werkgever in kaart te brengen. Hoewel de meerderheid van de Nederlandse respondenten (74 procent) aangaf tevreden te zijn met het huidige beleid, zei 24 procent dat ze overwogen hadden om hun baan op te zeggen naar aanleiding van dat beleid.

De respondenten werden ook gevraagd naar verbeterpunten binnen project gerelateerde processen, hoe deze knelpunten van invloed zijn op hun werk en in welke mate zij innovatie in de weg zitten. De inzichten vanuit de enquêteresultaten kunnen organisaties helpen om hun beleid inzake hybride werken te optimaliseren.

Hybride werken is een blijvertje

Tijdens de coronacrisis groeide hybride werken uit tot een standaard manier van werken voor bedrijven. Zakelijke besluitvormers proberen echter nog steeds uit te vogelen welke aanpak het beste werkt voor hun medewerkers. 84 procent van de Nederlandse respondenten zei dat het interne beleid voor hybride werken de afgelopen vier jaar minimaal één keer is gewijzigd. Bijna de helft van de Nederlandse respondenten (47 procent) geeft aan tegenwoordig twee tot drie keer per week op kantoor te werken. Bijna een kwart zegt overwogen te hebben om hun baan op te zeggen vanwege het hybride werkbeleid van hun organisatie (24 procent). Dit geeft aan dat een hybride werken-beleid is uitgegroeid van een ‘nice to have’ tot potentieel een harde voorwaarde voor werknemers.

Verbeterpunten

74 procent van de Nederlandse respondenten zegt tevreden te zijn met het hybride werkbeleid van hun werkgever. Tegelijkertijd komen uit de enquêteresultaten ook duidelijke verbeterpunten naar voren als het gaat om projectgerelateerde processen en drempels voor innovatie.

Gevraagd naar de belangrijkste zaken die in hun projectgerelateerde processen ontbreken gaven respondenten de volgende antwoorden: Duidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor taken (33 procent); Nauwe samenwerking ondersteund door visuals (31 procent); en een helder begrip van de vervolgstappen na brainstormingsessies en kick-offs (26 procent). De belangrijkste gevolgen van deze tekortkomingen waren volgens de respondenten een gebrekkige afstemming tussen projectteams (47 procent), het niet halen van projectdoelstellingen voor sommige projecten (43 procent) en het feit dat niet alle relevante teams over de genomen beslissingen worden geïnformeerd (39 procent). Als teams langs elkaar heen werken, kan dat een belangrijk obstakel voor innovatie zijn. De belangrijkste euvels zijn ineffectieve communicatie (45 procent), gebrekkige of ineffectieve samenwerking (34 procent) en het verloren gaan van informatie tussen vergaderingen (26 procent).

Voor organisaties die overwegen om een hybride werkbeleid te formuleren is het een goed begin om mensen op alle niveaus van de organisatie te vragen wat zij nodig hebben om succes te boeken. Slechts 38 procent van de Nederlandse respondenten die zichzelf identificeerden als junior medewerker of individuele bijdrager had zeggenschap bij het formuleren van het interne hybride werkbeleid. Volgens de enquêteresultaten waren de respondenten die zich identificeerden als manager of afdelingshoofd meer tevreden met het interne hybride werkbeleid (80 procent) dan junior medewerkers en individuele bijdragers (67 procent). Om over de gehele linie voor tevredenheid met het hybride werkbeleid te zorgen is het belangrijk om alle stakeholders bij de besluitvorming te betrekken.

Tools en training

Slechts 24 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat hun werkgever hen training aanbiedt ter ondersteuning van hybride werken en samenwerking. Daarmee is duidelijk dat bedrijven meer moeten doen om effectief hybride werken mogelijk te maken. Grofweg een op de vijf Nederlandse respondenten (22 procent) gaf aan dat een gebrek aan toegang tot de juiste applicaties succesvol werken en innovatie in de weg zat. Gevraagd naar de applicaties die hun werkgever wél aanbiedt, verklaarde slechts 32 procent toegang te hebben tot tools voor brainstorming. 27 procent had de beschikking over visualisatietools. De enquêteresultaten wijzen erop dat het aanbieden van digitale tools en training de samenwerking kunnen bevorderen. Ze kunnen een oplossing bieden voor de eerder genoemde obstakels en organisaties helpen met het verbeteren van gebrekkige projectgerelateerde processen.

Jarom Chung, vice president Product Management bij Lucid Software: “Bedrijven doen al jarenlang aan hybride werken. Zakelijke besluitvormers laten echter nog altijd de nodige steken vallen als het gaat om het op adequate wijze trainen van hun werknemers en het beschikbaar stellen van de digitale tools en processen die essentieel zijn voor hun succes. Organisaties moeten de effectiviteit van hun technologische oplossingen onder de loep nemen en zoeken naar manieren om teams te helpen om beter samen te werken, waar zij zich ook maar bevinden. Meer in het bijzonder wijzen de enquêteresultaten erop dat effectieve visuele samenwerking geen ‘nice-to-have’ is, maar een eerste vereiste voor succesvol hybride werken. Visuele samenwerking stroomlijnt de informatievoorziening en helpt werknemers om probleemloos samen te werken en hun productiviteit op te voeren.”

Over Lucid Software

Lucid Software Inc. biedt een pakket van oplossingen voor visuele samenwerking waarmee teams de toekomst kunnen visualiseren en ideeën in werkelijkheid kunnen omzetten. Met de producten – Lucidchart, Lucidspark en Lucidscale – kunnen teams intern afstemmen vanuit een gedeelde visie, complexiteit verduidelijken en visueel samenwerken, ongeacht waar ze zich bevinden. De oplossingen van Lucid Software worden ingezet door topbedrijven in alle delen van de wereld, waaronder Google, GE en NBC Universal en 99% van de Fortune 500. Marktleiders zoals Google, Atlassian en Microsoft zijn partners van Lucid. Sinds de oprichting heeft Lucid talloze onderscheidingen ontvangen voor producten, bedrijfsvoering en bedrijfscultuur.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0