Nieuw: NRC-stemmen bij luisterartikelen
Onze journalistiek wordt vanaf nu ingesproken door wel heel herkenbaar stemgeluid. In de afgelopen maanden ontwikkelden we kunstmatige stemmen gebaseerd op die van NRC-redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse. Een nieuwe stap om onze journalistiek nog beter af te afstemmen op de wensen van onze abonnees.
Al bijna twee jaar kunt u onze artikelen niet alleen lezen, maar ook beluisteren; in 2021 introduceerden we een voorleesversie van onze artikelen. We signaleren een grote luisterbehoefte vanuit de lezer – lees: luisteraar – want de functionaliteit wordt veelvuldig gebruikt op de site en in de app. En omdat uit onderzoek blijkt dat onze lezers veel belang hechten aan de kwaliteit van de voorleesstemmen, móest het niveau omhoog.
Daarom is het tijd voor een eigen NRC-geluid – vertrouwde, objectieve stemmen die bij ons merk passen en zich onderscheiden van de standaardstemmen van Microsoft Azure. En wie lenen zich hiervoor nou béter dan onze eigen redacteuren? De urenlange voorleessessies van Mischa Spel en Egbert Kalse in de studio zorgden voor een unieke dataset waarmee we een machine learning model trainen om de artikelen van NRC te laten voorlezen. We brengen hiermee de geautomatiseerde stemmen naar een nieuw niveau; een herkenbaar en betrouwbaar NRC-geluid dat past bij onze journalistiek.
Zowel uitspraak als intonatie zal nog niet volledig foutloos zijn. Daarom presenteren we vooralsnog een beta-functionaliteit die we blijven ontwikkelen om de kwaliteit te verbeteren. Uw hulp is tijdens deze beta-fase heel belangrijk: probeer de stemmen eens uit en meld het vooral als de robotversies van Mischa en Egbert gekke dingen zeggen of woorden niet correct uitspreken. Wij passen dit vervolgens aan in ons eigen woordenboek waarin we de uitspraak van woorden kunnen perfectioneren; dit lexicon bestaat inmiddels al uit meer dan 1.000 woorden. Mail ons vooral via luister@nrc.nl, uw commentaar helpt NRC verder in deze ontwikkeling. Meer weten kijk op de website.
Waarom doet NRC dit?
NRC hoopt met deze functie de typische NRC-journalistiek breder toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen of slechtziend zijn. Daarin werkt het team samen met Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Daarnaast leert het succes van de NRC-podcasts dat lezers ook enthousiaste luisteraars zijn. In de auto, tijdens de afwas of in bad, NRC-journalistiek is overal.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Customer experience.