Nederlandse AI-tool versnelt crisiscommunicatie van uren naar minuten

In de eerste uren van een crisis is het belangrijk dat er snel betrouwbare informatie verspreid wordt. Dat kan met een nieuwe AI-tool, die is getest tijdens crisisoefeningen van onder andere de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander. De Nederlandse tool AI4Cri analyseert, prioriteert en genereert complete crisiscommunicatie binnen enkele minuten – een proces dat een communicatieteam normaal meer dan een uur kost. Daardoor kunnen crisisteams sneller dan nu goed onderbouwde besluiten nemen en betrouwbare informatie over een crisis snel delen met alle betrokkenen.
De tool is ontwikkeld door AI-expert Maarten Sukel en crisiscommunicatie-expert Tom Compaijen. ‘Proactieve communicatie kan van grote invloed zijn op het verloop van een crisis. Het verspreiden van betrouwbare informatie gaat veel sneller dan het achteraf corrigeren van foutieve berichten of desinformatie,’ zegt Compaijen die auteur is van het boek Klaar voor Elke Crisis (2024). Met het schrijven van een strategie en updates op web en sociale media is crisiscommunicatie heel vaak een race tegen de klok.
Uniek: geen prompts, direct bruikbare output
In tegenstelling tot andere AI-oplossingen werkt AI4Cri zonder complexe prompts of chatten. De tool levert direct concrete, gebruiksklare communicatieproducten die door crisisteams onmiddellijk kunnen worden ingezet.
Kleine communicatieafdeling krijgt grote slagkracht
Maarten Sukel is gepromoveerd op AI aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van De AI Revolutie (2024). Hij zegt: ‘We hebben AI4Cri zo ontwikkeld dat gemeenten, bedrijven of organisaties met een kleine communicatieafdeling dezelfde slagkracht hebben als de organisaties die ons hebben geholpen in de testfase.’ Naast de gemeenten Amsterdam en Rotterdam is ook bij netbeheerder Liander en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord AI4Cri getest in een oefensetting.
Mistral
De tool maakt gebruik van geavanceerde taalmodellen en kan naast Claude en ChatGPT ook volledig draaien op het Franse Mistral AI-platform. “Door te kiezen voor Europese technologie bieden we organisaties een alternatief dat gebaseerd is op Europese infrastructuur, wat voordelen kan bieden voor data-soevereiniteit en afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven vermindert.” legt Sukel uit.
Nationaal Crisiscentrum in het klein
Tijdens de coronapandemie zei Mark Rutte ‘Feit is dat je in een crisis als deze met 50% van de kennis 100% van de besluiten moet nemen.’ Het gebruik van AI4Cri maakt die onzekerheid minder groot, zegt Compaijen. ‘Onze tool is eigenlijk een Nationaal Crisiscentrum in het klein. Daarmee verlagen we werkdruk, verminderen we de afhankelijkheid van menselijke experts en maken we crisiscommunicatie voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.’
Tom Compaijen (Compaijen C&C): is crisisexpert voor ministeries, G4-gemeenten, veiligheidsregio’s ziekenhuizen en organisaties zoals NS, Liander, ID&T en Het Mauritshuis. Compaijen zat bij meer dan 15 grote crises in het crisisteam en schreef op basis van die ervaringen het boek Klaar voor elke crisis (2024).
Maarten Sukel (The AI Factory): is gepromoveerd op AI aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde AI-toepassingen voor onder andere Picnic, BNN-VARA en gemeente Amsterdam. Sukel is schrijver van bestseller De AI Revolutie en wordt ook veelgevraagd in de media om te vertellen over AI.
AI4Cri is de eerste op zichzelf staande AI-tool die zonder gebruik van prompts en chatten alles biedt wat nodig is voor goede crisiscommunicatie. Vanaf 11 maart beschikbaar voor alle organisaties die sneller en effectiever willen communiceren tijdens een crisis. Meer informatie op ai4cri.com