Onderzoek & Trends

Gebrek aan persoonlijke ontwikkeling op werkvloer reden om nieuwe werkgever te zoeken

GoodHabitz

Maar liefst 45% van de Nederlandse werknemers is geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van GoodHabitz, Europese marktleider op het gebied van online trainen, naar het belang van persoonlijke ontwikkeling op de werkplek. Hiervoor ondervroeg onderzoeksbureau Markteffect in totaal 13.615 werknemers in 13 Europese landen.

In de rest van Europa is men zelfs nog een stuk kritischer, daar kijkt gemiddeld 3 op de 5 werknemers (58%) bij onvoldoende persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden graag of het gras elders groener is. De uitschieters bevinden zich in Denemarken met 73%, gevolgd door Portugal (68%) en Zwitserland (66%). Om gezien te worden als interessante werkgever zijn persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dus onmisbaar voor organisaties, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Millennials eerder geneigd dan Generatie X
Wanneer men daadwerkelijk de stap zet om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever, vindt 46% van de Nederlandse werknemers dat persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden een (zeer) grote rol spelen bij de keuze voor een nieuwe werkgever.

Maar: hier speelt de leeftijd van de werknemer wel een rol in. Millennials vinden dit namelijk over het algemeen namelijk belangrijker dan Generatie X. Zo zijn respondenten in de leeftijdsgroepen 25-34 (52%) en 35-44 jaar (48%) gevoeliger voor persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dan de leeftijdsgroep 45-55 jaar (37%).

Wat nog meer belangrijke aspecten zijn in de keuze voor een nieuwe werkgever? Volgens maar liefst 83% speelt werksfeer een belangrijke rol, maar ook een goede werk-privébalans (80%) en zelfstandigheid in de functie (74%) zijn onmisbaar. Pas daarna komen de meer ‘traditionele’ aspecten als salaris (73%) en een vast contract (73%).

Milan Hofmans, Country Director Nederland bij GoodHabitz, vertelt: “In de huidige arbeidsmarkt is lastig om het juiste talent te vinden voor je organisatie, maar deze vervolgens behouden is de échte uitdaging.

Uit ons onderzoek is nu gebleken dat persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer een nog grotere rol speelt in het behouden van talent dan gedacht. Om talent niet kwijt te raken aan de concurrentie, is het daarom essentieel om te blijven focussen op de verdere ontplooiing van medewerkers. Zo houd je talent binnen boord en blijf je klaar voor de toekomst.”

###

Over GoodHabitz
Het leven is één groot leerproces. Daar draagt GoodHabitz graag een pixeltje aan bij door het aanbieden van de meest aantrekkelijke, werkgerelateerde online trainingen in de markt. GoodHabitz doet er dan ook alles aan om persoonlijke ontwikkeling zo leuk en laagdrempelig mogelijk te maken.

Voor iedereen. Want wie plezierig leert, zit lekkerder in zijn vel. Dat is goed voor jezelf, en voor het bedrijf waar je werkt. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf heeft inmiddels 12 kantoren door heel Europa en meer dan 2000 klanten in de meest uiteenlopende branches. Lees meer op www.goodhabitz.com.

Methodologie onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 13.615 werknemers in 13 Europese landen, waaronder 1043 werknemers uit de Nederlandse beroepsbevolking. Middels een online enquête werden zij ondervraagd over hun ervaringen met de leiderschapscapaciteiten van hun managers tijdens het werken op afstand.

De respondenten zijn tussen de 25 en 55 jaar oud en actief in verschillende functies, verschillende branches en verschillende bedrijfsgroottes. De resultaten werden gewogen op basis van een representatieve verdeling van Nederland. Op basis van de steekproefomvang zijn de resultaten generaliseerbaar naar de populatie met een 95% betrouwbaarheid.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Loopbaan.

0
0
0
0