Onderzoek & Trends

De ‘vooroordelen epidemie’ (en wat merken hiervan kunnen leren)

Anne-Sophie Adesir, Marketingdirecteur Tinder

Daten zou leuk moeten zijn, toch? Ondanks de overtuiging dat mannen en vrouwen totaal verschillende dingen zoeken (iets met Mars en Venus?), onthult onderzoek* van Tinder dat ze meer gemeen hebben dan gedacht. Deze misvatting, de ‘vooroordelen epidemie’, belemmert echte connecties en zorgt voor meer onnodige frustraties bij het daten.

Dit fenomeen van stereotypering beïnvloedt ook hoe merken verbinding maken met hun publiek.

Stereotypen in marketing
Tinder’s onderzoek toont aan dat 53% van de mannen en 68% van de vrouwen op zoek is naar een serieuze relatie. De mythe dat mannen alleen een one-night stand willen, kunnen we dus laten varen. Dit verschil tussen perceptie en werkelijkheid staat het opbouwen van oprechte relaties in de weg. Merken moeten aannames op basis van clichés vermijden; consumenten, vooral jongeren, willen merken die hen echt begrijpen.

Luisteren en nieuwsgierigheid
Net als in de datingwereld is het voor merken cruciaal om goed te luisteren en nieuwsgierig te blijven. Het onderzoek laat zien dat de verwachtingen van singles vaak anders zijn dan verwacht. Merken moeten dieper graven om de werkelijke wensen van hun doelgroep te begrijpen. Een belangrijke les voor Tinder is dat de betekenis van hoffelijkheid in moderne relaties is veranderd. Traditionele gebaren zoals bloemen geven of de deur openhouden zijn niet meer genoeg. Hoffelijkheid in 2024 draait om respect, aandachtig luisteren en oprechte interesse, zoals ervoor zorgen dat je date veilig thuiskomt of je telefoon wegleggen tijdens een afspraakje. Voor merken zijn het de alledaagse gebaren van respect die zorgen voor sterke, langdurige connecties.

Conclusie: Vooroordelen doorbreken
De ‘vooroordelen epidemie’ benadrukt het belang van authenticiteit en openheid in relaties—zowel tussen individuen als tussen merken en hun publiek. Bij Tinder werken we aan het doorbreken van deze stereotypen en het bevorderen van oprechte connecties. Door écht te luisteren en vooringenomen ideeën achterwege te laten, kunnen bedrijven duurzame relaties opbouwen die verder gaan dan oppervlakkige clichés en echte waarde bieden.

* Over het onderzoek
Het ‘Green Flags’-onderzoek is uitgevoerd onder 8.000 heteroseksuele mannen en vrouwen die in 2024 gebruik maakten van datingapps. Kijk voor het volledige onderzoek hier.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0