Zero-click content: overtuig je lezer zonder doorklik

Zero-click content: overtuig je lezer zonder doorklik

We doen allemaal netjes ons werk. Rapportages worden gevuld met bereikcijfers, klikratio’s en betrokkenheid per post. En eerlijk is eerlijk: het ziet er op papier best aardig uit. Maar diep vanbinnen weet je het. Als je de collega’s, de klant zelf en de moeder van degene die in het filmpje figureert weghaalt… dan blijft er van dat ‘bereik’ bar weinig over. Welkom in de realiteit van veel contentmarketeers in 2025. Maar, het kan anders met zero-click content. Daarbij overtuig je je lezer, zonder doorklik.

Heb je echt impact, of vooral netjes doorgeklikt?

De frustratie is herkenbaar: je maakt een waardevolle video, schrijft een steengoed blog, publiceert een carrousel op LinkedIn — en tóch voel je dat het niet helemaal landt. De meeste mensen klikken niet eens. En misschien is dat precies het punt.

In het artikel over BrightonSEO 2025 werd al duidelijk dat zichtbaarheid niet meer alleen gaat over goed scoren in Google. AI-gedreven antwoorden, social media en platformeigen content winnen terrein. In een zero-click wereld, zo maakte het artikel duidelijk, draait het niet om sessies, maar om zichtbaarheid en herkenning. Denk aan genoemd worden in AI-antwoorden, opvallen in snippets en previews, en top-of-mind zijn zónder dat iemand je website bezoekt. Juist daar komt zero-click content om de hoek kijken.

Wat is zero-click content?

Zero-click content is content die z’n werk doet zonder dat de gebruiker hoeft te klikken. Geen ‘klik hier voor meer info’, geen doorverwijzing naar je blog of whitepaper. Je geeft waarde in het kanaal, voorbij de klik.

Voorbeelden:

  • Een complete tiplijst in een LinkedIn-post.
  • Een minicolumn in een Instagram-carrousel.
  • Een samenvattende X-thread (voorheen: Twitter).
  • Een visuele mini-how-to op TikTok.

Dat werkt niet alleen beter voor gebruikers, maar ook voor algoritmes. Die houden namelijk van content die mensen op het platform houdt. Door dus ‘alles weg te geven’ op het eerste scherm, word je beloond met bereik.

Waarom zero-click content zo goed werkt?

  • Mensen willen niet meer klikken. Tenzij je écht superinteressant bent (en dat ben je niet altijd).
  • Platformen willen gebruikers vasthouden. Elke doorklik naar jouw website is voor hen een verloren gebruiker.
  • AI vat alles samen. Dus als jij je kernboodschap niet duidelijk communiceert in één post, doet ChatGPT het wel voor je.
  • Het is visueel. Denk eerder in wat je ziet en wat dat oproept, dan in wat je leest.

Zero-click content past perfect bij deze tijdgeest: kort, waardevol, herkenbaar. Geen opwarmertje, geen clickbait, maar direct to the point.

Hoe maak je zero-click content?

Deel je boodschap alsof er geen website meer bestaat. Geloof me: dat is na jaren geconditioneerd te zijn dat alles op je website moet landen, nog best een ingewikkelde denk-exercitie. Denk niet vanuit je blogpost, maar vanuit wat iemand in 10 seconden wil onthouden. Concreet:

  • Kies één inzicht. Je hoeft niet alles te vertellen, wel iets goeds.
  • Maak het scanbaar. Carrousels, bullets, visuals.
  • Geef het weg. Geen teasers, gewoon waarde.
  • Gebruik formats. Denk aan: ‘3 fouten bij…’, ‘Checklist voor…’, ‘Waarom je X niet moet doen…’.

Bij Kempen & Co werkte mijn team al zeven jaar geleden met ‘Figure of the week‘. In de financiële wereld draait alles om cijfers. In de post vertelt het getal ‘327’, dat er maar liefst 327 investeerders op een congres geweest zijn. Ook zonder doorklik laat je de buitenwereld weten dat het een fantastisch congres geweest is, zonder dat mensen eerst moeten doorklikken naar een verslag op de website (hoewel we dat in de doorklik ook hadden).

Accepteer cookies

Bovenstaande is maar een voorbeeld. Het was destijds een serie waarvan inmiddels het merendeel niet meer te vinden is. Klanten waardeerden het en kwamen zelfs met suggesties voor nieuwe content.

Of kijk eens naar dit wat meer recent voorbeeld van Bitvavo. Zonder naar een website te hoeven gaan, informeert het cryptoplatform hoeveel handelsvolume ze hebben gedraaid in een week en hoe goed/slecht de belangrijkste digitale valuta gepresteerd hebben. Het Amsterdamse bedrijf publiceert deze update iedere week op al hun kanalen. Wie meer wil weten, vindt op hun website een uitgebreid blog.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bitvavo (@bitvavo)

Onthoud in ieder geval: goede zero-click content is compact maar compleet. Je geeft iemand genoeg om te begrijpen, te waarderen en misschien zelfs te delen — zonder dat ze ergens anders naartoe hoeven.

Deel je boodschap alsof er geen website meer bestaat.

Hoe meet je succes zonder klikken?

Zonder klikken geen conversie, toch? Niet per se. Nieuwe KPI’s voor zero-click content zijn onder andere:

  • Shares & saves. Veel waardevoller dan een vluchtige doorklik.
  • Reacties en DM’s. Bewijs dat je content blijft hangen.
  • Mentions. “Ik zag laatst iets van jullie op LinkedIn…” is goud.
  • Dark social. Screenshots, Slack-gesprekken, doorgestuurde posts — meet je niet, maar bestaan wel degelijk.
  • En, je kunt ook nog steeds ouderwets marktonderzoek doen, zoals we in the old days een abri-campagne beoordeelden.

Zero-click content levert misschien minder ‘traffic’, maar wél meer top-of-mind en vertrouwen. En laten dat nou net de dingen zijn die je nodig hebt om je publiek later in beweging te krijgen.

Zero-click content vraagt om durf

Misschien is het tijd dat we als marketeers wat minder obsessief sturen op de klik. Misschien moeten we leren dat échte waarde niet in een doorklik zit, maar in aandacht en herkenning. Dat iemand je post onthoudt, deelt of navertelt — ook al heeft ‘ie nergens op geklikt. Kortom: Zero-click content is overtuigen zonder doorklik.

Zero-click content vraagt om durf. Maar het kan zomaar de meest impactvolle content zijn die je ooit maakt.

Blog