AI verandert ons creatieve proces: van idee naar uitvoering in recordtempo

AI verandert ons creatieve proces: van idee naar uitvoering in recordtempo

Van beeldgeneratie tot video-animatie en muziekproductie. AI-tools zijn inmiddels zo krachtig, dat ze niet meer weg te denken zijn uit je contentstrategie.

Tijdens het AI Marketing Event mocht ik samen met Jerrel Arkes het podium op om te laten zien hoe AI ons creatieve proces compleet verandert. En eerlijk? We staan pas aan het begin.

Van productfoto naar campagnebeeld in seconden

We trapten onze sessie af met een live demo. Iemand uit het publiek noemde Pip Studio. Ik pakte een afbeelding van een etagère, gooide die in ChatGPT met beeldfunctie, gaf een paar aanwijzingen (‘sfeerbeeld in keuken’, ‘Paasproducten’, ‘logo rechtsboven’), en bam… binnen een minuut stond er een professioneel ogend campagnebeeld op het scherm. Voor marketeers is dit game changing: je kunt supersnel ideeën visualiseren, prototypes maken en experimenteren met stijlen.

Pip Studio Pasen

Midjourney of ChatGPT: wat gebruik je wanneer?

Veel mensen vroegen zich af: welke tool is nu beter? Het antwoord is: het hangt ervan af. Midjourney is waanzinnig sterk in realisme en detail, zeker als je weet hoe je parameters gebruikt. Denk aan termen als ‘aerial view’, ‘lens flare’ of ‘depth of field’.

ChatGPT daarentegen snapt je gewoon in ‘normaal’ Nederlands. Als ik zeg: “Maak een horizontale foto van een vrouw in een jurk op het strand”, dan begrijpt hij dat, zonder dat ik een prompt moet coderen.

Ik gebruik zelf ook tools als Leonardo, Ideogram, Flux en Reve. Die laatste is trouwens ijzersterk in consistentie, handig als je dezelfde persoon of stijl vaker wil gebruiken.

Beelden tot leven brengen met video AI

Een afbeelding is mooi, maar wat als je hem kunt laten bewegen? Dat is waar tools als Kling en Runway om de hoek komen kijken. We lieten tijdens de sessie live zien hoe je een AI-gegenereerd beeld kunt uploaden en laten animeren. Bijvoorbeeld: een camera die om een product draait, of een zoom-out effect. Ik maakte zelf al testvideo’s waarbij ik schilderijen tot leven heb gebracht. Alles gegenereerd met AI. Nog niet perfect, maar het laat zien waar het naartoe gaat.

Accepteer cookies

AI maakt ook muziek en verrassend goed ook

Muziekproductie met AI is inmiddels zo goed dat ik het zelf gebruik voor podcasts, video’s en social media. Tools als Udio (mijn favoriet) en Suno maken het mogelijk om met een songtekst en een stijlreferentie in een paar minuten een volwaardig nummer te genereren, compleet met zang, instrumenten en structuur. Tijdens de sessie lieten we zien hoe we een songtekst voor een sfeerbeeld genereerden, inclusief instrumentatie en dat direct konden omzetten naar muziek.

Het creatieve proces verandert en dat is een kans

Wat ik het mooiste vind aan deze technologische sprong, is de ruimte die het creëert voor creativiteit. Je bent minder tijd kwijt aan uitvoer en kunt meer focussen op het concept. AI helpt je van idee naar uitvoering in recordtempo, of je nu werkt aan een campagnebeeld, een TikTok-video of een merkgeluid.

En ja, er zijn nog uitdagingen. Video mist nog consistentie, sommige tools begrijpen nog niet altijd precies wat je bedoelt en ethische vragen over echtheid blijven belangrijk. Maar als je als marketeer nu al experimenteert, heb je straks een enorme voorsprong.

De toekomst is niet beeld of mobile first. Het is AI first. En we zijn net begonnen.

Benieuwd naar nog meer kennis en inspiratie vanuit het AI Marketing Event? Dit betekent AI écht voor marketeers en deze nieuwe doorbraak bij OpenAI brengt ons wellicht dichterbij AGI.

Blog