Van medewerker naar merkambassadeur op LinkedIn: zo pak je dat aan

Van medewerker naar merkambassadeur op LinkedIn: zo pak je dat aan

Het zijn geluiden die we al langere tijd horen: SEO is niet meer wat het geweest is. SEO draait allang niet meer alleen om zoekwoorden en techniek, het gaat steeds meer om brand building. Wanneer je een sterk merk bent, wordt het namelijk ook veel makkelijker om online zichtbaar te zijn. Niet alleen op branded termen, maar juist ook op generieke, non-branded zoekwoorden. Merken die merkwaarde hebben opgebouwd krijgen namelijk de voorkeur binnen de zoekresultaten.

Bovendien is SEO steeds meer een omnichannel-discipline geworden. Zichtbaarheid op social media, personal branding en merkautoriteit zijn essentieel om als merk relevant te blijven en daarin spelen je eigen mensen een belangrijke rol. Dus: hoe zorg je ervoor dat mensen niet alleen over je merk praten, maar voor je merk praten? Het antwoord is vaak dichterbij dan je denkt. Het zit niet in dure campagnes, niet in een hippe brandingstudio, maar gewoon op je eigen kantoor. In je eigen team.

Want je medewerkers zijn misschien wel je krachtigste marketingkanaal. Zeker binnen B2B of leadgeneratie, waar vertrouwen en relaties een doorslaggevende rol spelen, kunnen interne merkambassadeurs (brand ambassadors) zorgen voor meer zichtbaarheid, meer geloofwaardigheid én meer aantrekkingskracht.

In dit artikel laat ik zien hoe je medewerkers op een natuurlijke manier activeert en geef ik praktische tips over hoe ze hun LinkedIn-profiel kunnen inrichten om jouw merk krachtig te vertegenwoordigen.

Hoe maak je van medewerkers je merkambassadeurs?

Goede merkambassadeurs ontstaan niet vanzelf. Je moet ze niet forceren, maar juist activeren. Dat begint met het creëren van een bedrijfscultuur waar mensen trots zijn op de organisatie waar ze werken en waarin ze zich veilig voelen om dat ook uit te dragen. Wil je dat mensen over je merk praten? Dan moet het merk zélf iets zijn waar mensen over willen praten.

Zo pak je het slim aan:

Deel je merkverhaal en zorg dat iedereen dit weet

Zorg dat je medewerkers begrijpen waar je merk voor staat en waarom jullie doen wat jullie doen. Deel je missie, visie en kernwaarden. Niet als eenzijdige interne memo, maar juist in gesprekken, meetings en verhalen. Wanneer mensen zich verbonden voelen met het grotere plaatje, gaan ze dat op een natuurlijke manier uitdragen. Je kunt dit ook ondersteunen met een korte interne branding-presentatie of een ‘merkpaspoort’ waarin duidelijk wordt wat het merk uniek maakt. Daarnaast is het handig om er een fysiek document van te maken dat je op locatie kunt ophangen. Zo worden je werknemers fysiek aan het merkverhaal herinnerd en gaat het ook echt leven binnen je bedrijf.

Zorg dat mensen iets over je merk willen delen

Het allerbelangrijkste: medewerkers moeten oprecht trots zijn op hun werkplek. Een positieve en open bedrijfscultuur waarin mensen zich gezien en gewaardeerd voelen, is de beste voedingsbodem voor spontane merkambassadeurs. Medewerkers die zich betrokken voelen, vertellen daar graag over. Zónder dat je erom hoeft te vragen. Dat betekent ook: luisteren naar je team, ruimte geven voor ideeën en successen vieren. Daarnaast zijn teambuilding-activiteiten hiervoor onmisbaar. Zorg voor een gezellige vrijdagmiddagborrel, organiseer een toernooi of ga samen op pad.

Organiseer een LinkedIn-workshop op kantoor

Veel mensen vinden het spannend om iets op LinkedIn te posten. Vaak omdat ze niet goed weten hoe of wat. Help ze op weg met voorbeelden van sterke posts en simpele formats in een korte LinkedIn-workshop. Denk aan tips over hoe je een post opbouwt, welke tone of voice voor jullie bedrijf werkt en hoe je je expertise kunt laten zien zónder dat het opschepperig voelt. Hoe meer vertrouwen mensen hebben in hun eigen stem, hoe makkelijker ze iets gaan delen.

Maak content makkelijk deelbaar

Niet iedereen heeft de tijd of inspiratie om zelf een post te schrijven. Help je collega’s door bijvoorbeeld kant-en-klare visuals, korte quotes, behind the scenes-foto’s of social ready tekstjes te delen in een gedeelde map of Slack-kanaal. Geef daar eventueel ook bij aan waarom het interessant is om te delen: een succesvolle klantcase, een leuke werksfeer of een inspirerend project. Hoe lager de drempel, hoe groter de kans dat iemand iets deelt.

Moedig aan, maar verplicht niets

Ambassadeurschap werkt alleen als het oprecht is. Als mensen zich onder druk gezet voelen om iets te posten, werkt het alleen maar averechts en komt het juist minder geloofwaardig over. Bied ruimte, maar geen regels. Geef het goede voorbeeld vanuit het management of team, maar respecteer het als iemand liever niets deelt. Authenticiteit gaat altijd boven bereik.

Geef waardering

Beloon betrokkenheid van je werknemers of merkambassadeurs. Bijvoorbeeld door het te benoemen tijdens de weekafsluiting, een repost via de bedrijfspagina of een persoonlijk kaartje. Dat klinkt klein, maar het effect is groot. Je laat zien dat je het ziet, dat je het waardeert en dat motiveert anderen om ook bij te dragen. Natuurlijk kun je merkambassadeurs ook eens verrassen met een kleinigheidje, maar echte waardering zit vaak in de kleine, persoonlijke dingen.

Direct aan de slag: zo richt je een LinkedIn-profiel in als merkambassadeur

Een goed ingericht LinkedIn-profiel is het digitale visitekaartje van je medewerker én een krachtige tool voor je merk. Hier zijn praktische tips die je direct kunt delen met je team. Kleine moeite, groot effect!

Bonus: profielen op LinkedIn worden niet alleen bekeken door mensen, maar inmiddels ook door AI-platforms en zoekmachines. Tools zoals Google, Bing, ChatGPT en Gemini gebruiken deze content steeds vaker als input voor antwoorden of suggesties. Een sterk profiel helpt dus niet alleen bij personal branding, maar versterkt ook de zichtbaarheid van je bedrijf in AI-gestuurde zoekresultaten.  Extra reden om je profiel op orde te hebben.

Kies een professionele profielfoto

Gebruik een duidelijke, professionele foto waar je vriendelijk en herkenbaar op staat. Geen vakantiekiekje of onscherpe webcamfoto. Het beste is natuurlijk om van al je medewerkers professionele foto’s te laten maken. Zo zorg je direct voor consistentie. 

Tip: zet je foto op ‘Openbaar’ of ‘Alle LinkedIn-leden’ in je instellingen. Zo wordt je profiel ook écht gezien. Via deze weg kun je dat instellen. 

Stel een pakkende kopregel (headline) in

Je kopregel is vaak het eerste dat mensen van je zien, zowel op LinkedIn als in Google. Start altijd met je [functietitel] bij [bedrijfsnaam] en voeg daarna je expertise of focus toe. Voorbeelden van goede kopregels voor mijn eigen LinkedIn-profiel zijn bijvoorbeeld:

  • SEO specialist bij Online Klik | Zoekmachineoptimalisatie & organische groei | Hoger in Google, meer verkeer
  • SEO specialist bij Online Klik | Contentstrategieën voor betere vindbaarheid  
  • SEO specialist bij Online Klik | Gespecialiseerd in helpful content, Digital PR en pakkende contentstrategieën

Tip: gebruik woorden waarop je gevonden wil worden en wees duidelijk. Vermijd alleen ‘Online marketeer’, zeg liever wát je doet en voor wie.

Voeg de URL van je website toe

Verkeer genereren vanuit je LinkedIn-profiel is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Zorg er daarom voor dat je de website van je bedrijf toevoegt aan je profiel. Klik op het potloodje bij je introductievak, scrol naar beneden en voeg onder ‘website’ de link toe. Goed voor je zichtbaarheid én je linkprofiel!

Kies een persoonlijke URL voor je profiel

Een schone, herkenbare URL maakt je profiel makkelijker te delen én oogt professioneler. Ga naar je profiel, klik rechts bovenaan op ‘Openbaar profiel en URL’ en kies een unieke URL, zoals bijvoorbeeld https://www.linkedin.com/in/julia-somers/. Mocht je voor- en achternaam al bezet zijn, dan kun je een variatie hierop verzinnen: https://www.linkedin.com/in/juliasomers-seo/

Goed om te weten: als je je LinkedIn-URL aanpast, dan blijft de oude URL ook nog bestaan. Mocht er dus op een website gelinkt worden naar jouw profiel, dan blijft de link dus wel in werking.

Voeg een uitgebreide samenvatting (‘Over mij’) toe

Gebruik dit stuk om te vertellen wie je bent, wat je doet, wat je sterke punten en eigenschappen zijn en waar je energie van krijgt. Hoe omschrijven anderen jou? Wat vind je het leukst aan je huidige baan? Heb je nog relevante hobby’s naast je baan? Laat je persoonlijkheid zien en stel je voor aan je publiek!

Extra tip: voeg onderaan je samenvatting 3 tot 5 vaardigheden (zoals SEO, Google Ads, e-commerce, projectmanagement en dergelijke) toe. Die worden opvallend weergegeven in je profiel en zijn goed voor je zichtbaarheid.

Voeg extra profielonderdelen toe

Bovenaan via ‘Profielonderdeel toevoegen’ kun je nog meer van jezelf laten zien. Kies hierbij wat bij je past en wees niet bang om te laten zien wat jou uniek maakt. Denk aan:

  • Certificaten (voeg een link toe naar het bewijs of de aanbieder)
  • Vrijwilligerswerk (laat zien waar je je maatschappelijk voor inzet)
  • Projecten (bijvoorbeeld afgeronde klantcases of campagnes)
  • Publicaties (blogs, artikelen, whitepapers, maar ook gastbijdragen)

Optimaliseer je huidige functie onder ‘Ervaring’: het krachtigste onderdeel

En last but not least… Als merkambassadeur is je huidige functie op LinkedIn één van de krachtigste onderdelen van je profiel. Hier laat je zien wat je doet, waar je aan werkt en hoe je bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Toch vullen veel mensen alleen hun functietitel en bedrijfsnaam in. Dat is zonde! Er is veel meer uit te halen.

Gebruik de juiste functietitel

Wees concreet en duidelijk, bijvoorbeeld: 

  • SEO specialist
  • Webdesigner | WordPress & UX
  • Online marketeer | LinkedIn & e-mailcampagnes

Dit helpt LinkedIn (en AI-tools zoals Google en ChatGPT) om te begrijpen waar jij expert in bent.

Vul je type baan en locatie in

Geef aan of je fulltime of parttime werkt en kies de locatie. Dit geeft je profiel meer context en relevantie voor lokale zoekopdrachten of connecties. Ook kan het voor Google weer signalen geven binnen welke regio jouw bedrijf actief is. 

Schrijf een sterke functiebeschrijving

Vermijd een droge lijst met taken. Vertel in duidelijke bulletpoints…

  • Wat je doet
  • Voor wie je dat doet
  • Welke tools, platformen of strategieën je gebruikt
  • Wat jouw toegevoegde waarde is

Gebruik zoekwoorden zoals ‘zoekmachineoptimalisatie’, ‘campagnestrategie’, ‘e-commerce’, ‘analytics’, ‘WordPress design’ of andere termen waarop je gevonden wil worden.

Koppel relevante vaardigheden

Selecteer 5 skills die jouw rol het best omschrijven, bijvoorbeeld:

  • SEO
  • Google Ads
  • Contentstrategie
  • UX design
  • E-mailmarketing

Deze vaardigheden worden niet alleen op je profiel getoond, maar tellen ook mee in de zoekresultaten binnen LinkedIn én in AI-systemen die profielen crawlen.

Voeg links of media toe

Laat zien wat je doet! Voeg links toe naar…

  • De dienstenpagina van je bedrijf
  • Een mooie case, video of project dat je gerealiseerd hebt
  • De homepagina van de website

Dit verhoogt je geloofwaardigheid én helpt mee aan de vindbaarheid van de organisatie (linkbuilding!).

Laat je groei zien

Ben je binnen het bedrijf gegroeid in functie of verantwoordelijkheden? Voeg eerdere rollen apart toe, mét juiste data. Zo laat je ontwikkeling en ambitie zien, wat zowel voor klanten als sollicitanten inspirerend werkt.

Tot slot: klein beginnen, groot effect

Je hebt geen grootschalig merkambassadeurs-programma nodig om het verschil te kunnen maken. Begin klein. Ga in gesprek met een paar betrokken collega’s. Geef ze richting, ruimte en waardering. De rest volgt vanzelf.

Want de kracht van je merk? Die zit niet alleen in je marketingafdeling, die zit in al je mensen. Zolang zij trots zijn om bij je te werken, zullen ze dat vanzelf uitdragen. Authentiek, geloofwaardig en krachtig. En misschien wel het mooiste van alles? Het is gratis.

Blog