De beste plug-ins voor een snellere WordPress-website

De beste plug-ins voor een snellere WordPress-website

WordPress is zonder twijfel het meest populaire CMS om websites mee te bouwen. Het is flexibel, gebruiksvriendelijk en biedt eindeloze mogelijkheden. Maar zodra je website start met groeien is de kans dat deze langzamer wordt aanzienlijk. Niemand heeft zin om te wachten op een trage website. Wat kun je hieraan doen? Precies, je WordPress-website optimaliseren met behulp van plug-ins.

Er zijn talloze plug-ins die je kunt inzetten om jouw WordPress-website optimaal te laten presteren. In dit artikel neem ik je mee langs de beste tools voor caching, het optimaliseren van afbeeldingen en het optimaliseren van je database. Wanneer je dit goed doet is je website niet alleen sneller, maar ook stabieler en veel betrouwbaarder.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

Voordat ik uitgebreid in de verschillende plug-ins duik, eerst even dit: snelheid is niet alleen belangrijk voor je bezoekers. Google en andere zoekmachines hechten ook veel waarde aan snelle websites. Een trage site betekent minder gebruikerservaring, lagere conversies en slechtere posities in de zoekresultaten.

Hoe kom je erachter dat je website niet snel genoeg is in de ogen van Google? Daar zijn gelukkig handige tools voor, zoals Google PageSpeed Insights. Je zou dit artikel eens kunnen lezen om meer te weten te komen over wat je allemaal kunt controleren met deze tool en dus verbeteren.

Caching plug-ins voor je WordPress-website

Caching is een van de meest effectieve manieren om je website sneller te maken. Wat het doet? Een caching plug-in slaat een statische versie van je pagina op, zodat die niet elke keer opnieuw geladen hoeft te worden en er database-verzoeken gedaan moeten worden. Daardoor wordt je site véél sneller geladen, zeker bij terugkerende bezoekers die al een cache-versie van je website of pagina hebben.

LiteSpeed caching

LiteSpeed Cache is een caching plug-in voor WordPress die optimaal werkt in combinatie met een LiteSpeed webserver. Steeds meer hosting providers bieden deze servertechnologie standaard aan, wat het gebruik van deze plug-in mogelijk maakt op bijvoorbeeld je WordPress-website.

Wat LiteSpeed Cache anders maakt dan veel andere caching-oplossingen, is dat het gebruik maakt van server-side caching. Hierbij wordt een kant-en-klare versie van je webpagina opgeslagen op de server, nog voordat een bezoeker je site opent. Dit vermindert de hoeveelheid werk die de server moet doen bij elke paginavraag en draagt bij aan kortere laadtijden, wat vooral goed merkbaar is bij drukbezochte websites en webshops.

De plug-in is relatief eenvoudig in te stellen. Er zijn standaardinstellingen (voorinstellingen) beschikbaar, maar je kunt ook handmatig optimalisaties toepassen. Denk aan beeldcompressie, lazy loading, database optimalisatie en automatische cache-opbouw. Misschien ben je niet helemaal bekend met de term ‘lazy loading’, maar dit betekent beknopt dat onderdelen van je website, zoals afbeeldingen of video’s, pas geladen worden op het moment dat iemand er naartoe scrolt. Zo hoeft je browser niet alles in één keer te laden bij het openen van een pagina. Dat maakt je website sneller en zorgt ervoor dat bezoekers minder lang hoeven te wachten.

Wanneer je website gehost wordt op een LiteSpeed webserver, draagt het gebruik van de LiteSpeed Caching plug zeker bij aan betere prestaties. Hoeveel sneller je site daadwerkelijk wordt hangt af van je configuratie, het type content en de hoeveelheid verkeer. Ter vergelijking: in benchmarks van LiteSpeed zelf scoort deze servertechnologie aanzienlijk beter dan traditionele webservers zoals Apache of NGINX. Maar zoals altijd geldt: resultaten kunnen variëren.

Andere krachtige caching plug-ins

Niet elke hosting provider biedt LiteSpeed aan. Geen zorgen, er zijn alternatieven die óók uitstekende resultaten geven.

WP Rocket

WP Rocket is een premium (betaalde) plug-in die bekend staat om zijn gebruiksgemak en krachtige functies. Denk aan compressie van HTML, CSS en JavaScript, lazy loading en preload functionaliteiten. Het is niet gratis, maar voor veel gebruikers de investering meer dan waard.

W3 Total Cache

W3 Total Cache is iets technischer, maar biedt uitgebreide instellingen voor gevorderde gebruikers. Het ondersteunt ook CDN-integratie en object caching. Object caching zorgt ervoor dat veelgebruikte databaseverzoeken tijdelijk worden opgeslagen, zodat WordPress niet steeds opnieuw naar dezelfde gegevens hoeft te zoeken. Een CDN (Content Delivery Network) zorgt ervoor dat je websitebestanden (zoals afbeeldingen, CSS, JS) worden geserveerd vanaf servers dicht bij de bezoeker, wat laadtijd flink kan verlagen. Zowel W3 Total Cache als LiteSpeed bieden deze optie aan maar bij W3 Total Cache moet je dit helemaal zelf configureren en bij LiteSpeed is het een soort plug-and-play.

Als je niet echt technisch onderlegd bent kan ik je adviseren om niet te kiezen voor W3 Total Cache omdat je door de mogelijkheden waarschijnlijk de weg kwijt zal raken.

WP Super Cache

WP Super Cache is een prima gratis optie die eenvoudig te configureren is. Vooral geschikt voor kleinere websites of beginnende gebruikers. Je kunt de caching opties eenvoudig configureren en WP Super Cache genereert statische HTML-versies van je pagina’s. W3 Total Cache doet dit ook, maar hier heb je nog veel meer opties dan WP Super Cache heeft. LiteSpeed maakt ook statische HTML-bestanden, maar die slaat hij op en biedt hij aan vanaf de server. Terwijl WP Super Cache en W3 Total Cache dit niet op serverniveau doen.

Er zijn nog veel uitgebreidere opties mogelijk voor de geavanceerde gebruiker, maar ook beginners kunnen uitstekend uit de voeten met deze plug-in.

Afbeeldingen optimaliseren voor een snellere laadtijd

Een andere grote boosdoener als het gaat om trage websites? Te grote afbeeldingen. Gelukkig zijn daar uitstekende plug-ins voor die je afbeeldingen comprimeren zonder dat je inlevert op kwaliteit.

De bestandsgrootte wordt dan vele malen kleiner terwijl dit niet af te zien is aan de kwaliteit van de afbeelding. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen laten omzetten naar een WebP-formaat. Het comprimeren van afbeeldingen naar WebP betekent dat je je JPEG- of PNG-bestanden omzet naar een moderner formaat dat veel kleiner is, zonder dat de kwaliteit zichtbaar achteruitgaat. WebP-bestanden kunnen tot wel 30–50% minder groot zijn dan traditionele formaten.

Omdat afbeeldingen vaak het grootste deel van een webpagina uitmaken, zorgt het verkleinen voor snellere laadtijden en minder dataverbruik.

Ik zal een aantal plug-ins met je doorlopen.

Als je LiteSpeed gebruikt, heb je hier trouwens geen losse plug-in voor nodig, omdat afbeeldingoptimalisatie daar al ingebouwd zit.

Shortpixel

ShortPixel is een gratis plug-in voor het optimaliseren van je afbeeldingen. Het verkleint je afbeeldingen flink zonder dat je inlevert op de kwaliteit. Zodra je een afbeelding uploadt, zorgt ShortPixel er automatisch voor dat deze gecomprimeerd en geoptimaliseerd wordt. Je kunt kiezen tussen lossy, glossy of lossless compressie, afhankelijk van hoeveel kwaliteit je wil behouden. Ook bestaande afbeeldingen op je website kun je met één klik optimaliseren via de bulk tool.

Lossy, glossy of lossless? Waar heb je het over? Logische vraag. Ik leg het graag beknopt uit zodat je het misschien iets beter begrijpt.

Lossy compressie

Een deel van de afbeeldingsinformatie wordt permanent verwijderd om de bestandsgrootte flink te verkleinen. De kwaliteit is nog steeds goed genoeg voor online gebruik, maar kan iets minder scherp zijn. Hiermee boek je de grootste snelheidswinst.

Glossy compressie

Dit is een middenweg tussen lossy en lossless. De kwaliteit blijft visueel bijna perfect (voor het oog nauwelijks verschil), maar de bestandsgrootte wordt toch flink kleiner.

Lossless compressie

De originele kwaliteit blijft volledig behouden, maar de bestandsgrootte wordt minder sterk verkleind. Perfect als beeldkwaliteit echt 100% behouden moet blijven, maar lossless compressie levert de minste snelheidswinst op.

ShortPixel ondersteunt ook WebP-bestanden voor nog snellere laadtijden en minder dataverbruik. Ook superhandig is dat de originele bestanden blijven bewaard, dus je kunt altijd terug. Er zijn wel limieten in de gratis versie van Shortpixel, maar je kunt bijvoorbeeld wel afbeeldingen comprimeren naar WebP, wat bij Smush dan weer niet kan met de gratis variant.

Smush

Smush is een van de bekendste WordPress plug-ins om afbeeldingen mee te optimaliseren. Deze handige plug-in verkleint automatisch elke afbeelding die je uploadt, zonder dat je iets hoeft te doen. Je bespaart flink op laadtijd zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Met de gratis versie kun je ook bestaande afbeeldingen in bulk optimaliseren en lazy loading activeren, zodat afbeeldingen pas laden als ze in beeld komen.

Helaas zijn niet alle mogelijkheden in de gratis versie van Smush te gebruiken. Wil je gebruikmaken van WebP bestanden? Dan heb je de Pro-versie van de plug-in nodig.

Imagify

Imagify is ook een populaire plug-in om je afbeeldingen mee te optimaliseren, van de makers van WP Rocket. Imagify is niet helemaal gratis, maar de gratis variant biedt voldoende mogelijkheden. Zo ook het omzetten van afbeeldingen naar een WebP-formaat.

Zodra je een afbeelding uploadt wordt deze automatisch geoptimaliseerd. Je kunt net als bij Shortpixel kiezen uit drie compressieniveaus: Normal, Aggressive of Ultra, afhankelijk van hoe klein je de bestanden wil maken. Normal is Lossless en zorgt voor een prima verkleining en 100% kwaliteitsbehoud. Aggressive is Glossy en zorgt voor een grotere verkleining dan bij Normal, maar wel meer verlies van beeldinformatie. Ultra is Lossy: dit zorgt voor de grootste verkleining, maar misschien wel met een klein beetje kwaliteitsverlies.

Met Imagify kun je met één klik al je bestaande mediabestanden in bulk optimaliseren en WebP-versies genereren voor nog snellere laadtijden.

Optimaliseren van je database

Naast caching en het optimaliseren van je afbeeldingen is het slim om ook je database schoon te houden. Oude revisies, spamreacties en ongebruikte plug-ins kunnen je website flink vertragen.

LiteSpeed Cache heeft deze functie al ingebouwd, maar anders kun je ook WP-Optimize gebruiken.

WP-Optimize

WP-Optimize ruimt automatisch je database op door overbodige gegevens zoals revisies, spamreacties, transients (tijdelijk opgeslagen database-ruimte) en ongebruikte tabellen te verwijderen. Hierdoor wordt je website sneller en presteert je server ook vele malen beter. Alles is overzichtelijk in te stellen en je kiest zelf wat je automatisch wil laten opschonen en wanneer.

Je hebt geen technische kennis nodig en het is erg makkelijk te gebruiken en op te tuigen. Met de gratis versie van WP-Optimize kun je een volledige database-optimalisatie uitvoeren. Met de betaalde versie kun je nog net wat geavanceerdere planningen maken, maar de gratis versie is in bijna alle gevallen voldoende.

Niet onbelangrijk, een goede hosting provider

Je kunt nog zo veel optimaliseren, maar als je hosting traag is, blijft je website langzaam. Daarom is het kiezen van een goede hosting provider ontzettend belangrijk. En als je dan ook nog een provider kiest die LiteSpeed ondersteunt, zit je helemaal goed.

De beste keuze hangt af van een hoop factoren

Mijn favoriete WordPress plug-in voor het optimaliseren is toch wel LiteSpeed. Het heeft vrijwel alle mogelijkheden voor het optimaliseren van je website in één plug-in.

Uiteraard zijn er ook nog goede alternatieven zoals W3 Total Cache en WP Super Cache in combinatie met andere plug-ins waarmee je je website uitstekend kunt optimaliseren.

Wat voor jou de beste keuze is hangt af van een hoop factoren, maar hopelijk biedt dit artikel enkele handvatten waarmee je aan de slag kunt.

Blog