Van managementbingo naar storytelling (met passie!)

Het magische ingrediënt als je wil overtuigen is wat ik, als De Pitchcoach, de Passiehaak™ noem. Zakelijke storytelling. Dat tovert een saaie elevator pitch – die het ene oor ingaat en het andere oor uit – om tot een ervaring die luisteraars bijblijft.
Van abstract naar concreet
Je Passiehaak maakt je abstracte boodschap concreet. Zorgt dat je publiek werkelijk begrijpt en voelt wat je écht bedoelt.
Hoe schrijf je een Passiehaak™?
Maar hoe doe je dat? Hoe schrijf je een goede Passiehaak? Dat wil ik je in dit artikel laten zien aan de hand van een concreet voorbeeld van één van mijn cliënten, laten we haar Renate noemen.
Renate gebruikt haar Passiehaak om uit te leggen wat een Chief Data Officer doet. Ze gebruikt daarbij een concreet voorbeeld over hoe haar afdeling de leverbetrouwbaarheid heeft verbeterd.
Managementbingo
Superabstract natuurlijk ‘leverbetrouwbaarheid verbeteren’. Perfect voor een spelletje managementbingo.
Ook haar eerste concept-versie van de Passiehaak zit vol met prachtige woorden voor management bingo: ‘stakeholders’, ‘On Time Delivery-dashboard’, ‘besluitvorming’, ‘klanttevredenheid’. Lees maar:
Door stakeholders samen te brengen, een heldere definitie van “tijdige levering” te formuleren en data te structureren in een On Time Delivery-dashboard, hebben we de besluitvorming verbeterd en klanttevredenheid verhoogd.
Zakelijk is saai
Naar alle waarschijnlijkheid doet deze tekst je helemaal niets. Ene oor in, andere oor uit. Het komt letterlijk niet bij je binnen. Je ziet het niet voor je, je hoor het niet, je voelt er niets bij. Hooguit voel je je ogen automatisch omhoog rollen. 🙄
Dit is – helaas – de manier waarop de meeste mensen zakelijk praten. Geen wonder dat zakelijke bijeenkomsten als oninspirerend en saai worden gezien en besluitvorming traag is.
Daadwerkelijk beleefd
Renate echter ziet, hoort en voelt als zij deze woorden gebruikt wél van alles. Want zij heeft het daadwerkelijk beleefd.
Zij ziet mensen (‘stakeholders’) voor zich die zij met veel moeite heeft overtuigd in kale, witte vergaderzalen. Zij ziet het kleurrijke dashboard (‘OTD-dashboard’) voor zich dat haar team heeft gemaakt. Zij hoort wat de directeur keer-op-keer zegt als hij het dashboard tegenwoordig bij elke MT-vergadering gebruikt (‘verbeterde besluitvorming’). En elke keer als zij dat beeld voor zich ziet, voelt zij zich trots, glundert ze.
Maar zolang ze ons niet meeneemt in haar wereld, voelen wij dat niet. Snappen we niet hoe belangrijk een Chief Data Officer en haar team is.
Zintuigelijk schrijven
Dus de grote vraag is: hoe neem je je luisteraar mee in jouw wereld, zodat je luisteraar je écht begrijpt? Het antwoord is verrassend simpel: door ons de wereld te laten ervaren zoals jíj de wereld hebt ervaren. Haak ons aan met jouw passie! Jij hebt de wereld ervaren door je vijf zintuigen. Door wat je hebt gezien, gehoord, gevoeld, geroken en geproefd.
Dus als je ons wil meenemen in jouw wereld moet je ons minimaal laten zien wat jij hebt gezien, laten horen wat jij hebt gehoord en laten voelen wat jij hebt gevoeld. Dus je moet zintuigelijk schrijven. Moeilijker dan dat is het niet.
Nieuwe tekst
Dat verandert Renates tekst in:
‘Toen ik binnenkwam als Chief Data Officer zei Wouter, destijds Hoofd Business Intelligence, tegen mij: “We hebben een prachtig On-Time Delivery Dashboard, het OTD. Maar niemand gebruikt ‘m, want niemand vertrouwt de achterliggende data.”
Het heeft me 2 jaar gekost. 2 jaar van moeilijke gesprekken over datadefinities. 2 jaar van prioriteit krijgen voor data opschonen in het totale proces. 2 jaar om het dashboard zo te maken dat iedereen het begrijpt.
En nu …; iedere maand in het MT laat Jason, onze directeur, een snapshot zien van het nieuwe OTD dashboard. Dan kijkt hij eerst naar mij en dan zegt ‘ie tegen de rest: “Kijk, we zijn er nog niet. Dit is waar we staan. We moeten naar de 95%.”
En hij eindigt altijd met: “Alles wat we doen moet in het teken van on-time delivery staan. Want tijdige levering zorgt voor tevreden klanten. We all need an obsession for OTD”.’
Voor je zien
Dat is een Passiehaak. Een zakelijk verhaal dat je voor je kunt zien, waar je de dialoog hoort, waar je de trotse glimlach meevoelt. Dit gaat niet meer over ‘stakeholders’, maar over echte mensen, met echte namen, Jason en Wouter. Mensen die Renate voor zich ziet als ze dit verhaal vertelt. En wij dus ook, met haar.
We hoeven Renate niet te geloven als zij zegt dat het dashboard de besluitvorming heeft verbeterd. Nee, we horen letterlijk wat de directeur keer-op-keer zegt als hij het dashboard gebruikt om beslissingen te nemen. Dus we kunnen zelf de conclusie trekken dat het dashboard echt werkt.
Obstakel
Het gaat niet meer over het op magische wijze inrichten van goed werkende processen. Nee. Het gaat over hoe moeilijk het is om in de echte wereld dingen voor elkaar te krijgen. 2 jaar van hard werken! Want een goed verhaal gaat over het overwinnen van obstakels.
Gevoelsniveau
Dit is een voorbeeld van hoe je een Passiehaak zintuigelijk schrijft: laat ons zien wat jij hebt gezien, horen wat jij hebt gehoord en voelen wat jij hebt gevoeld. Want dan kom je bij je luisteraar binnen op gevoelsniveau. Het niveau waar de beslissingen worden genomen. Ook in de zakenwereld.