In 5 stappen je presentatie finetunen met ChatGPT Voice

Recentelijk zat onze CEO, Bas van der Veldt, bij het programma Buitenhof om te vertellen over de visie van AFAS met betrekking tot goede doelen. Hij vertelde alle collega’s dat hij ChatGPT Voice gebruikte om zichzelf voor te bereiden op een pittig interview met Twan Huys, de presentator van het programma. Sindsdien hebben wij de voice-variant van ChatGPT geadopteerd op de marketing- en salesafdeling. In dit artikel ga ik jou proberen te overtuigen om er vandaag ook mee te beginnen, want het verrijkt jouw werk-en schoolleven.
Maak je presentatie goed, nog beter en op zijn best met ChatGPT Voice
Weet je nog dat je jouw ouders vroeg om je te overhoren voor dat ene proefwerk voor geschiedenis? Ik wel, in ieder geval! Niet dat mijn ouders dat erg vonden, integendeel zelfs, maar als het handiger kan, waarom niet? Vandaag de dag zou ik mijn kind altijd aanraden om eerst gebruik te maken van de voice-variant van ChatGPT. Als ik nu nog kind was geweest, dan had ik er zeker weten óók gebruik van gemaakt.
Ik gebruik het nu voor de voorbereidingen van mijn presentaties. Binnenkort geef ik samen met de manager van Team Commercie een presentatie bij Frankwatching over AI. De voorbereidingen doen we met ChatGPT en we geven daarbij een aantal instructies op basis van de briefing die wij hebben gehad. Maar hoe werkt dat precies? Ik neem jou graag mee in hoe wij ons hebben voorbereid met ChatGPT Voice.
De stappen die je moet doorlopen om ChatGPT Voice te gebruiken:
- Download de app van ChatGPT
- Klik op het icoontje met voice
- Kies een stem die jij prettig vindt om naar te luisteren
- Geef aan wie de doelgroep is voor jouw presentatie
- Geef ook duidelijk aan wat je van ChatGPT verwacht
- Vertel je verhaal en sluit af
- Je krijgt een goede analyse van ChatGPT terug.
Onze CEO, Bas van der Veldt, gaf tijdens een maandelijkse bijeenkomst een demonstratie van hoe het werkt.
In 5 stappen een goede presentatie maken met ChatGPT Voice
Stap 1: het onderwerp kiezen
Begin met het kiezen van het onderwerp voor je presentatie. ChatGPT Voice kan je helpen bij het verfijnen van je onderwerp door vragen te stellen zoals: “Wat zijn de meest actuele trends binnen dit onderwerp?” of “Welke subonderwerpen zijn relevant voor mijn doelgroep?”
Stap 2: de inhoud voorbereiden
Gebruik ChatGPT Voice om de inhoud van je presentatie te structureren. Vraag bijvoorbeeld: “Wat zijn de belangrijkste punten die ik moet behandelen binnen dit onderwerp?” of “Kun je een overzicht geven van de voor- en nadelen van dit onderwerp?” Het kan ook helpen bij het schrijven van je tekst en het formuleren van duidelijke en overtuigende argumenten.
Stap 3: kritische vragen verzamelen
Geef aan wie je publiek is en vraag ChatGPT Voice om kritische vragen die zij zouden kunnen stellen. Bijvoorbeeld: “Wat zijn kritische vragen die mijn publiek zou kunnen stellen over dit onderwerp?” Dit helpt je om voorbereid te zijn op onverwachte vragen en je presentatie te optimaliseren.
Stap 4: de presentatie oefenen
Oefen je presentatie met ChatGPT Voice als publiek. Vertel je verhaal en vraag om feedback en aanvullende vragen. Dit helpt je om je presentatie vloeiender en zelfverzekerder te maken.
Stap 5: de laatste check
Een dag voor je presentatie, doe je een generale repetitie met ChatGPT Voice. Vraag om een laatste check en stel vragen zoals: “Zijn er nog punten die ik moet verbeteren?” of “Welke vragen kan ik nog verwachten van mijn publiek?”
De generale repetitie doe je met ChatGPT als publiek
Meestal krijg je een aantal weken voorafgaand aan je presentatie een briefing van de organisatie wie de doelgroep is. Lees dit eerst nauwkeurig door en geef dan aan ChatGPT Voice door wat de kenmerken zijn van het publiek. Als je de briefing niet krijgt, dan kun je nog wel altijd navragen bij de opdrachtgever wat het kennisniveau is van het publiek. Zijn ze beginners of gevorderden? Op basis daarvan kun je ChatGPT de vragen laten stellen. Mocht je helemaal geen kennis hebben van de doelgroep, dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om aan te geven dat het kennisniveau best breed is van de aanwezige(n). Het verschil tussen beginners & gevorderden dus.
Stel je geeft een presentatie over AI. Geef dan duidelijk door aan ChatGPT welke onderwerpen je gaat behandelen tijdens je presentatie en vraag of hij daar met een aantal vragen op wil doorvragen. Bijvoorbeeld:
- “Je kijkt nu alles vanuit een positief aspect van AI, maar wat zijn de gevaren van AI?”
- “Gaat AI mijn werk op termijn vervangen en hoe zorg ik ervoor dat ik niet vervangbaar ben?”
- “Hoe ga je om met de veiligheid rondom AI binnen jouw organisatie?”
Geef vervolgens ook antwoord op die vragen. Door dit te blijven herhalen, ga je merken dat je beter wordt in het beantwoorden van de vragen. Op de presentatiedag gaat dit je enorm helpen, want je hebt al geleerd om vragen op verschillende manier gesteld te hebben gekregen.
Waarom ChatGPT Voice effectiever is dan een menselijke overhoorder
ChatGPT Voice is 24 uur per dag beschikbaar, wat betekent dat je altijd kunt oefenen wanneer het jou uitkomt. Daarnaast kan het veel verschillende vragen stellen en feedback geven op basis van uitgebreide kennis en data. Hoewel een menselijk oog rekening houdt met je houding en praattempo, biedt ChatGPT Voice je wel de ruimte om veel te oefenen.
Waardevol hulpmiddel
ChatGPT Voice is een waardevol hulpmiddel voor het voorbereiden van presentaties. Door het volgen van de bovenstaande stappen, kun je je presentatie optimaliseren en zelfverzekerd voor de dag komen.
Bron header-afbeelding: Rokas Tenys / Shutterstock.com