Inhaken zonder af te gaan: do’s en don’ts

Inhakers. Iedereen die iets met content doet, heeft ze wel eens gezien. Van die posts waarin bedrijven inhaken op de Dag van de Bananenpannenkoek of Internationale Knuffeldag, terwijl niemand ooit van die dagen heeft gehoord. Soms briljant, maar te vaak tenenkrommend slecht. Want eerlijk is eerlijk: voor elke geslaagde inhaker zijn er tien die je direct weer wilt vergeten. Zonde, want een goede inhaker kan je merk een flinke boost geven—mits je het slim aanpakt. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet, zonder dat je publiek met rollende ogen wegklikt.
Inhaken is inmiddels een vast onderdeel van marketing. Je hebt op social media vast wel eens zo’n post voorbij zien komen: een loodgieter die iets doet met Wereld Tapdansdag (‘Je struikelt niet over onze leidingen’), of een installateur die op Dag van de Tropen iets roept over airconditioning. Veel van die creaties vinden hun oorsprong in de inhaakkalender: een lijst met alle dagen waarop je als merk zogenaamd een gouden kans hebt. Denk aan Koningsdag, Moederdag, of – voor de écht creatieve geesten – Dag van de Kangoeroe. Handig? Soms wel. Maar het leidt ook tot een stortvloed aan inhakers die nét zo origineel zijn als een Valentijnsactie met de tekst ‘Wij houden van onze klanten!’
Laten we eens een blik werpen op de Frankwatching inhaakkalender voor de maand april. Koningsdag dit jaar op de 26e? Check. Pasen op 20 en 21 april? Ook geen verrassing. Misschien ken je Palmzondag nog, de zondag vóór Pasen. Tot zover allemaal nog logisch en bruikbaar voor je content. Maar dan begint het feest pas echt. Wist je bijvoorbeeld dat 27 april normaliter niet alleen Koningsdag is, maar blijkbaar ook Wereld Tapirdag? En alsof één dier niet genoeg is, is het die dag óók Hyenadag. Twee dagen later vieren we de Dag van de Rits én de Dag van de Dans. En op 30 april sluiten we de maand af met Jazzdag en de Dag van de Eerlijkheid.
Ik kon een grijns niet onderdrukken bij dit lijstje. Want serieus: bestaat er iemand die op 25 april gaat slapen met voorpret omdat het de dag erna eindelijk Tai-Chidag is? En hoeveel mensen hebben maanden van tevoren al 29 april omcirkeld op de kalender in afwachting van de Dag van de Rits?
Waarom in godsnaam?
Nadat mijn glimlach was vervaagd, vroeg ik me af: wie bedenkt in godsnaam al deze themadagen? En vooral: waarom? Dus ik dook erin en wat blijkt? Veel inhakers ontstaan letterlijk ‘in gods naam’—oftewel, ze hebben een religieuze oorsprong. Kerstmis? Jezus’ geboorte. Het Suikerfeest? Het einde van de Ramadan.
Maar niet alle bijzondere dagen komen uit de hemel vallen. Een flink aantal heeft een historische achtergrond. Waarom we op 5 mei Bevrijdingsdag vieren hoef ik vast niet uit te leggen, net als dodenherdenking de dag ervoor. En als je uit Groningen komt, dan weet je waarschijnlijk dat 28 augustus de dag van het Gronings ontzet is. Voor de rest van Nederland: dat is de dag waarop in 1672 het beleg van Groningen werd doorbroken.
Jouw eigen inhaker
Maar er is nóg een reden waarom we worden overspoeld met inhakers: bedrijven en brancheorganisaties gebruiken ze voor hun marketing. Een eigen themadag dus, puur om hun product in de spotlights te zetten. Hoe ze dat doen? Simpel. Je zoekt in de geschiedenisboeken naar een datum die een beetje relevant is, gooit er een marketingcampagne tegenaan en hoopt dat anderen het oppikken.
Neem Wereld Chocoladedag. Blijkbaar werd ergens in de 16e eeuw op 7 juli chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Dat was voor chocoladeproducenten genoeg reden om 7 juli om te dopen tot een feestdag. En zo werd Wereld Chocoladedag geboren en worden we op die datum gebombardeerd met chocoladereclames.
Heb je nou 2000 jaar aan wereldgeschiedenis doorgespit en niks bruikbaars gevonden? Geen zorgen, dan verzin je gewoon zelf een themadag. In de Verenigde Staten besloot de National Hot Dog & Sausage Council ooit dat 3 juli Wereld Hotdog Dag moest zijn. Waarom? Omdat ze hotdogs verkopen. En dat staat sindsdien vrolijk op inhaakkalenders, zonder enige historische of religieuze reden. Maar hé, een excuus om meer hotdogs te eten is natuurlijk altijd goed 😉.
Hoe ga je dan wel om met inhakers?
Na het lezen van de bovenstaande alinea’s is het waarschijnlijk wel duidelijk dat ik een beetje sceptisch sta tegenover inhaakkalenders. Maar toch kunnen ze wel degelijk nuttige geheugensteuntjes zijn. Als een inhaakkalender jou helpt om leuke content te bedenken, prima! Maar onthoud dan wel de volgende drie tips:
Tip 1: niet elke dag is jouw dag
Marketing draait om relevantie, en dat geldt ook voor inhakers. Toch word je vaak doodgegooid met inhakers waarvan je je afvraagt: hoe kom je er in vredesnaam op? Een loodgieter die uitpakt met Merlotdag (7 november)? Of een schoenenmaker die iets doet met Aardappelchipsdag (14 maart)? Doe maar liever niet.
Kijk in plaats daarvan kritisch naar de inhaakkalender en kies alleen de dagen die écht relevant zijn voor jouw merk. Voor die loodgieter kan Wereld Loodgietersdag op 11 maart heel relevant zijn. En de schoenmaker? Die kan bijvoorbeeld iets doen met Tapdansdag (25 mei) of zelfs Geen Sokkendag op 8 mei. Nu kun je tenminste zeggen dat je inhaker wél ergens op slaat!
Tip 2: speel in op wat mensen al kennen
Met alleen relevantie ben je er nog niet. Stel je voor, onze schoenenmaker uit de vorige alinea wil iets doen met Tapdansdag. Dat klinkt leuk, maar hij/zij loopt direct tegen een tweede probleem aan: Tapdansdag is nauwelijks bekend bij het grote publiek. Je kunt er wel een hele marketingcampagne omheen draperen, maar als je doelgroep geen flauw idee heeft wat het is, moet je dat eerst uitleggen. En geloof me, dat wordt al heel snel ongemakkelijk.
Misschien kan onze schoenenmaker zich beter richten op iets als Fashionweek of, afhankelijk van de doelgroep, Internal Women’s Day. Die dagen krijgen vaak veel media-aandacht en zijn daardoor veel bekender bij het grote publiek. Kortom: je moet altijd goed kijken naar hoe bekend een dag is. Uiteraard hangt dat af van je niche en doelgroep. Wereld Fotografie Dag is bijvoorbeeld niet zo bekend bij iedereen, maar voor fotografen en fotoliefhebbers is het dé dag. Is dat nou net jouw doelgroep? Ga dan vooral voor die inhaker.
Tip 3: volg het nieuws en pak je kans!
Door te kijken naar relevantie en bekendheid kom je al een heel eind, maar wil je echt next-level gaan? Dan moet je het nieuws volgen en kort op de bal spelen. Check dus regelmatig de grotere nieuwswebsites (of, voor de hippe marketeers onder ons, bouw een AI-nieuwsagent die je om de zoveel tijd een overzicht stuurt). Spot je een nieuwsitem waarvan je denkt: ‘Daar kan ik wat mee!’, gooi dan gelijk alles aan de kant en plaats een humoristisch bericht met een link naar je product op social media of je website.
Tip: wees extra alert tijdens grote evenementen zoals het WK of de Olympische Spelen. En vergeet ook niet de kanalen van de Amerikaanse president te checken, je weet maar nooit welke pareltjes hij deze keer de wereld in slingert (“covfefe”, anyone?).
Is zo’n nieuwsinhaker een gegarandeerd succes? Nee. Kun je dit plannen? Nope. Kun je hier gezeik mee krijgen? Jazeker. Maar ik zou het desondanks gewoon doen. Want marketing draait nou eenmaal om lef tonen. Natuurlijk, er zijn grenzen en je moet geen onnodige risico’s nemen, maar als je dit goed uitvoert, heb je zeker kans om viral te gaan.
Vier geslaagde inhakers (en één minder geslaagde)
Bij een goede inhaker gaat het dus om timing, humor en een gezonde dosis lef. Praktijkvoorbeelden zijn vaak de beste manier om te laten zien hoe je een inhaker écht voor je kunt laten werken. Hieronder een selectie van vijf briljante inhakers die je gegarandeerd een glimlach op je gezicht bezorgen.
1. Kies de baan die bij je past
Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 raakte Sven Kramer door een verkeerde banenwissel de gouden medaille kwijt. Bij Randstad zagen ze meteen hun kans: ‘kies de baan die bij je past.’ Origineel, slim en grappig. Precies wat een inhaker moet zijn.
De les: een inhaker is vooral leuk met een goede dosis humor en creativiteit.
2. Heb jij ook iets vast zitten?
In 2021 werkte ik bij Regts BV, een technische B2B-groothandel uit Friesland. Datzelfde jaar liep de Ever Given, een gigantisch containerschip, vast in het Suezkanaal. Chaos alom en de kranten stonden er dagenlang vol mee. Wij hadden toevallig net een nieuwe voorraad WD40 ingekocht en zagen meteen een gouden kans. WD40 is immers hét product dat je nodig hebt als je vastloopt, nietwaar? Het resultaat? Eén van onze best presterende posts ooit.
De les: wees relevant en haak alleen in als er een duidelijke link is met je merk of je productaanbod.
Een gratis tweede les: Ook in B2B-marketing kun je creatief zijn en leuke content maken.
3. Vijf sterren van D.Otan
Nog zo’n merk dat nog wel eens leuk uit de hoek kan komen: bol. In 2018 onthulde de Volkskrant dat Dotan een eigen legertje nepaccounts beheerde waarmee hij zichzelf in een positief daglicht probeerde te zetten. Wie het artikel van de Volkskrant las, wist dat Dotan sinds zijn jeugd geplaagd werd door onzekerheid, waardoor de resulterende mediastorm misschien een tikkeltje sneu was. Hoe dan ook, bol dook er direct bovenop en kreeg de handen op elkaar.
De les: toon lef en wees niet onnodig bang om iets of iemand in de zeik te nemen.
4. Snelheid is cruciaal: You can still dunk in the dark
Als je inhaker pas drie dagen na het nieuws live gaat, ben je geen marketingteam – maar een geschiedenisdocent. Tijdens de Superbowl van 2013 viel een paar minuten de stroom uit. Nog voordat de lichten weer aangingen had Oreo al een inhaker geplaatst die meteen viral ging: ‘You can still dunk in the dark.‘ Slimme timing, goede verwijzing naar hun merk, en absoluut geen angst om in te haken op het moment.
De les: als je wilt inhaken, speel dan kort op de bal en wees er op tijd bij.
5. This storm blows. This post too.
Helaas kun je met een nieuwsinhaker ook flink de plank misslaan. In 2012 trok orkaan Sandy een spoor van verwoesting door Amerika en de Cariben. Alsof die situatie niet al erg genoeg was, wist het marketingteam van de Amerikaanse winkelketen Urban Outfitters de situatie nog een klein beetje slechter te maken met deze ‘ziekenhuisbal’ van een post.
De les (die ik vanaf nu hopelijk niet meer hoef te herhalen): als er schade en gewonden zijn, probeer dan niet lollig te doen.
Wees creatief en toon lef
Tot zover mijn pleidooi voor geslaagde inhakers. De hoofdmoot: Laat irrelevante themadagen zoals Dag van de Gekookte Spruitjes of Nationale Wafelijzerbewonderingsdag maar lekker voor wat ze zijn, en wees een beetje creatiever. Inhaken kan ontzettend leuk zijn, maar dan moet je zorgen voor relevantie, timing, en een gezonde dosis humor en lef. En uiteraard een beetje smaak en fatsoen. Met deze tips in je achterhoofd houd jij je bedrijf top of mind—en voorkom je dat je publiek denkt: “Is dit echt nodig?”